Обладнання та матеріали для виготовлення упаковок (курсова робота)

Спеціальність: Прикладна механіка
Код дисципліни: 6.131.04.E.137
Кількість кредитів: 2.00
Кафедра: Робототехніка та інтегровані технології машинобудування
Лектор: Боровець Володимир Михайлович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • знати обґрунтування вибору пакувального матеріалу для виготовлення споживчих упаковок і транспортної тари; • знати обґрунтування вибору типу обладнання для виготовлення споживчих упаковок і транспортної тари; • знати різноманітність технологій та виробництв пакувальної промисловості; • знати технологічні характеристики та регламентуючі параметри проектованого обладнання; • знати конструктивні особливості основних вузлів машин для виготовлення упаковок з металу; • уміти вибрати та обґрунтувати запропонований пакувальний матеріал для певного технологічного процесу та підібрати обладнання для його реалізації; • уміти складати та аналізувати компоновочні та конструктивні схеми машин, сконструювати та застосовувати спроектоване обладнання для певного технологічного процесу; • уміти розраховувати та узгоджувати основні вузли обладнання, що об'єднанні в технологічну лінію; • уміти аналізувати продуктивність процесу та ефективність використання вказаних машин; • уміти проводити розрахунки та проектування основних вузлів і механізмів машин для виготовлення упаковок, визначити особливості їх будови і експлуатації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Машини та устаткування галузі; Технологія пакування та зберігання пакованої продукції; Обладнання та матеріали для виготовлення упаковок. Частина 1,2. Кореквізити: Пакувальне обладнання; Автоматизація процесів пакування.
Короткий зміст навчальної програми: Обладнання для виготовлення цільноштампованих банок в жерстяно-баночному виробництві. Обладнання для розрізання жерсті на полоси. Розрахунок гільйотинних ножиців. Розкрій листового матеріалу на подвійних дискових ножицях. Обладнання для виготовлення цільноштампованих жерстяних кришок. Розрахунок обладнання для виготовлення цільноштампованих жерстяних банок та кришок. Машини для згинаня кiнцiв жерстяної тари. Обладнання нанесення ущільнюючої пасти на кришки жерстяної тари. Розрахунок обладнання нанесення ущільнюючої пасти на кришки жерстяної тари. Корпусоформуючі машини, для виготовлення корпусів жерстяної тари та паяльні автомати. Автоматичні двобашневі закатувальні машини, для виготовлення жерстяної тари та їх розрахунок. Автоматичні однобаштові закатувальні машини, для виготовлення жерстяної тари та їх розрахунок. Обладнання для контролю герметичності банок та його розрахунок. Обладнання для виготовлення заготовок з алюмінієвих матеріалів. Обладнання для виготовлення алюмінієвих туб та цільноштампованих банок. Особливості скляної тари. Технологія виготовлення скляної тари. Обладнання для виготовлення скляної тари.
Методи та критерії оцінювання: захист курсового проекту. Диференційний залік. (100%)
Рекомендована література: 1. Гавва О.М., Безпалько А.П., Волчко А.І. Пакувальне обладнання в 3 кн. -1 кн. Обладнання для пакування продукції в споживчу тару / За ред.. О.М. Гавви. – Київ: ІАЦ «Упаковка», 2008. -436 с. 2. Я.Ю. Локшин, Г.Х. Молдавский, Г.Ю. Бершацкий, А.Е. Розенбелов. Автоматические линии для производства жестяной тары. М.,: Машиностроение., 1972. 304 с. 3. Соколенко А.І., Яровий В.Л., Піддубник В.А., Васильківський К.В., М 74 Шевченко О.Ю..Моделювання процесів пакування./ За редакцією Соколенка А.І./Підручник. – Вінниця: Нова Книга, 2004 – 272с. 4. Ефремов Н.Ф. Тара и ее производство: Учебное пособие. — 2-е изд., доп. — М.: МГУП. 2001.—312с. 5. Гладушняк О.К. Технологічне обладнання консервних заводів: підручник / О.К. Гладушняк. – Херсон: Грінь Д.С., 2015. – 348 с.

Обладнання та матеріали для виготовлення упаковок

Спеціальність: Прикладна механіка
Код дисципліни: 6.131.04.E.133
Кількість кредитів: 7.00
Кафедра: Робототехніка та інтегровані технології машинобудування
Лектор: Боровець Володимир Михайлович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • знати обґрунтування вибору пакувального матеріалу для виготовлення споживчих упаковок і транспортної тари; • знати обґрунтування вибору типу обладнання для виготовлення споживчих упаковок і транспортної тари; • знати різноманітність технологій та виробництв пакувальної промисловості; • знати технологічні характеристики та регламентуючі параметри проектованого обладнання; • знати конструктивні особливості основних вузлів машин для виготовлення упаковок з металу; • уміти вибрати та обґрунтувати запропонований пакувальний матеріал для певного технологічного процесу та підібрати обладнання для його реалізації; • уміти складати та аналізувати компоновочні та конструктивні схеми машин, сконструювати та застосовувати спроектоване обладнання для певного технологічного процесу; • уміти розраховувати та узгоджувати основні вузли обладнання, що об'єднані в технологічну лінію; • уміти аналізувати продуктивність процесу та ефективність використання вказаних машин; • уміти проводити розрахунки та проектування основних вузлів і механізмів машин для виготовлення упаковок, визначити особливості їх будови і експлуатації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Металорізальні верстати; Технологія пакування та зберігання пакованої продукції; Кореквізити: Пакувальне обладнання; Автоматизація процесів пакування.
Короткий зміст навчальної програми: Загальні основи побудови пакувального обладнання та матеріалів для виготовлення упаковок. Основні поняття, класифікація і різновидність упаковок та пакувальних матеріалів для їх виготовлення. Пакувальні матеріали із паперу і картону. Комбіновані матеріали на основі картону та картонна упаковка. Матеріали для виготовлення металевої тари. Металева тара. Скло і скляна тара. Характеристика деревини як матеріалу для виготовлення тари. Дерев'яна тара в пакуванні. Полімерні пакувальні матеріали в пакувальній галузі. Полімерні матеріали на основі БОПП, ПА, целюлози, поліефіри. Полімерні матеріали термоусадкові, стретч, багатошарові, ЛІН матеріали. Полімерні матеріали для вакуумного пакування, піноматеріали, БІО-і фоторозкладувальні матеріали. Гнучкі полімерні матеріали та сучасна упаковка. Полімерна тара. Збiрнi та штамповані жерстяні банки і кришки. Технологія виготовлення корпусів та кришок жерстяних банок. Обладнання для виготовлення цільноштампованих банок в жерстяно-баночному виробництві. Обладнання для розрізання жерсті на полоси. Розрахунок гільйотинних ножиців. Розкрій листового матеріалу на подвійних дискових ножицях. Обладнання для виготовлення цільноштампованих жерстяних кришок. Розрахунок обладнання для виготовлення цільноштампованих жерстяних банок та кришок. Машини для згинаня кiнцiв жерстяної тари. Обладнання нанесення ущільнюючої пасти на кришки жерстяної тари. Розрахунок обладнання нанесення ущільнюючої пасти на кришки жерстяної тари. Корпусоформуючі машини, для виготовлення корпусів жерстяної тари та паяльні автомати. Автоматичні двобашневі закатувальні машини, для виготовлення жерстяної тари та їх розрахунок. Автоматичні однобаштові закатувальні машини, для виготовлення жерстяної тари та їх розрахунок. Обладнання для контролю герметичності банок та його розрахунок. Обладнання для виготовлення заготовок з алюмінієвих матеріалів. Обладнання для виготовлення алюмінієвих туб та цільноштампованих банок. Особливості скляної тари. Технологія виготовлення скляної тари. Обладнання для виготовлення скляної тари.
Методи та критерії оцінювання: - письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%); - підсумковий контроль (контрольний захід - екзамен): письмово-усна форма (70%).
Рекомендована література: 1. Гавва О.М., Безпалько А.П., Волчко А.І. Пакувальне обладнання в 3 кн. -1 кн. Обладнання для пакування продукції в споживчу тару / За ред.. О.М. Гавви. – Київ: ІАЦ «Упаковка», 2008. -436 с. 2. Сирохман І.В. Товарознавство пакувальних товарів і тари: підручник / І.В. Сирохман, В.М. Завгородня. - К.: Центр учбової літератури, 2009.-616 с. –ISBN 978-966-364-800-2. 3. Я.Ю. Локшин, Г.Х. Молдавский, Г.Ю. Бершацкий, А.Е. Розенбелов. Автоматические линии для производства жестяной тары. М.,: Машиностроение., 1972. 304 с. 4. Гладушняк О.К. Технологічне обладнання консервних заводів: підручник / О.К. Гладушняк. – Херсон: Грінь Д.С., 2015. – 348 с.