Технологія пакування та зберігання пакованої продукції

Спеціальність: Прикладна механіка
Код дисципліни: 6.131.04.E.125
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Робототехніка та інтегровані технології машинобудування
Лектор: Боровець Володимир Михайлович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • знати основні технологічні процеси пакування продукції; • знати закономірності вибору та застосування обладнання в технологічних процесах; • знати методи зберігання пакованої продукції; • уміти обґрунтовувати вибір оптимальних технологій та тип обладнання для організації процесів пакування та зберігання різноманітних видів продукції, чи окремих матеріалів; • уміти складати та аналізувати компонувальні та конструктивні схеми машин; • уміти аналізувати процеси з точки погляду продуктивності та ефективності використання пакувальних машин; • уміти використовувати оптимальні способи зберігання пакованої продукції.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Машини та устаткування галузі;Основи автоматизації виробничих процесів; Кореквізити: Пакувальне обладнання; Автоматизація процесів пакування; Обладнання та матеріали виготовлення упаковок.
Короткий зміст навчальної програми: Пакувальне обладнання. Тара для пакування продукції її різновидності та класифікація. Класифікація пакувального обладнання. Виробництво м'якої споживчої тари на фасувально-пакувальних автоматах. Типи пакувального обладнання. Механізми подачі та зварювання плівок. Характерні конструктивні схеми пристроїв дозування і фасування в’язкої продукції. Пристрої для дозування і фасування дрібно-штучних і штучних виробів. Конструктивні особливості пристроїв дозування і фасування в газовому середовищі. Пристрої і машини для вакуумного пакування. Формування упаковки із напівжорсткої плоско складеної заготовки. Пристрої для герметизації скляної консервної споживчої тари. Пристрої для герметизації металевої консервної споживчої тари. Обладнання нанесення етикеток. Характерні технологічні схеми етикетувальних машин. Обладнання формування групової упаковки за допомогою термозбіжних плівок. Обладнання формування групової упаковки за допомогою розтяжних плівок.
Методи та критерії оцінювання: - письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%); - підсумковий контроль (контрольний захід- екзамен): письмово-усна форма (70%).
Рекомендована література: 1. Боровець В. М. Технологія паковання та зберігання пакованої продукції: навчальний посібник / В. М. Боровець, О. С. Ланець. – Дрогобич: Посвіт, 2019. – 192 c. 2. Гавва О.М., Безпалько А.П., Волчко А.І. Пакувальне обладнання в 3 кн. -1 кн. Обладнання для пакування продукції в споживчу тару / За ред.. О.М. Гавви. – Київ: ІАЦ «Упаковка», 2008. -436 с. 3. Гава О.М., Беспалько А.П., Волчко А.І. Пакувальне обладнання. Обладнання для групового пакування / За ред. А.І. Волчка. – Київ: ІАЦ «Упаковка», 2007. 136 с. 4. Соколенко А.І., Яровий В.Л., Піддубник В.А., Васильківський К.В., М 74 Шевченко О.Ю. Моделювання процесів пакування./ За редакцією Соколенка А.І./Підручник. – Вінниця: Нова Книга, 2004 – 272с. 5. Ефремов Н.Ф. Тара и ее производство.Ч.1. Производство тары из полимерных пленок и листов.: учебное пособие/. Н.Ф. Ефремов; Моск. Гос.ун-т печати - М.: МГУП. 2009.—341с.