Експлуатаційні матеріали

Спеціальність: Транспортні технології (на автомобільному транспорті)
Код дисципліни: 6.275.03.O.019
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Хімічна технологія переробки нафти та газу
Лектор: к.х.н.Червінський Т.І.
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Одержання теоретичних і практичних знань про організацію раціонального використання палив, мінеральних олив, пластичних мастил, технічних рідин на автомобільному транспорті.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: - здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми під час професійної діяльності у галузі автомобільного транспорту або у процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів діагностування, технічного обслуговування і ремонту. Базові знання основних нормативно-правових актів та довідкових матеріалів, чинних стандартів і технічних умов, інструкцій та інших нормативно-розпорядчих документів у галузі транспорту. Знання будови, принципів роботи, експлуатаційних властивостей автомобілів з гібридним приводом та альтернативними джерелами енергії.
Результати навчання: 1. Знання будови автомобіля, силових агрегатів, електронного та електричного обладнання. 2. Знання основ технічної експлуатації та обслуговування автомобілів. 3. Уміння спілкуватись, включаючи усну та письмову комунікацію українською та іноземною мовами (англійською, німецькою, італійською, французькою, іспанською. 4. Здатність використання різноманітних методів, зокрема сучасних інформаційних технологій, для ефективно спілкування на професійному та соціальному рівнях.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Фізика, матеріалознавство, підприємства автомобільного транспорту
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна присвячена отриманню знань, стосовно виробництва, раціонального використання та впливу якості палив, мастильних матеріалів й технічних рідин на роботу двигунів автотранспортних засобів. Наведено класифікацію і асортимент як вітчизняних, так і закордонних паливно-мастильних матеріалів, їх експлуатаційно-технічні властивості та методи визначення їх якості. Значна увага приділена перспективним видам палив і мастильних матеріалів, економії паливно-енергетичних ресурсів, захисту довкілля.
Опис: Назви тем: 1. Завдання курсу та його зміст. 2. Палива для двигунів з примусовим запалюванням. 3. Палива для дизельних двигунів. 4. Газоподібне паливо для ДВЗ. 5. Альтернативні моторні палива. 6. Оливи для змащування двигунів внутрішнього згоряння та трансмісій. 7. Пластичні мастила. 8. Технічні рідини.
Методи та критерії оцінювання: 1. Лабораторні роботи – захист у письмово-усній формі. 2. Контрольна робота – перевірка правильності прийнятих рішень. 3. Матеріали теоретичного курсу – письмова компонента.
Критерії оцінювання результатів навчання: письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%) • підсумковий контроль (контрольний захід - залік): письмово-усна форма (70%).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Братичак М.М., Гринишин О.Б. Технологія нафти та газу. – Львів: Вид-во НУ «ЛП», 2013.– 180 с.; Бойченко С.В., Спіркін В.Г. Вступ до хіммотології палив та олив. Ч.II.– Одеса: Астропринт. 2010.; Бойченко С.В., Спіркін В.Г. Вступ до хіммотології палив та олив.– Одеса: Астропринт. 2009.; Бойченко С.В., Иванов С.В., Бурлака В.Г. Моторные топлива и масла для современной техники. К.: НАУ. 2005.; Полянський С.К., Коваленко В.М. Експлуатаційні матеріали.– К.:Либідь. 2003.; Гайванович В.І., Топільницький П.І., Палюх В.М. Хіммотологія бензинів. Навч. посіб. – Львів: Військовий ін-т при Державному ун-ті “Львівська політехніка”. 2000.; Обельницкий А.М., Егорушкин Е.А., Чернявский Ю.Н. Топлива, смазочныематериалы и охлаждающиежидкости. Уч. для вузов, обуч. по направл. «Наземныетранспортныесистемы» и спец. «Автомобиле- и тракторостроение». – М.: Полиграф. 1995.; Колосюк Д.С. Використання та економія матеріалів і ресурсів на автомобільному транспорті. – К.: Вища школа, 1992.; Колосюк Д.С., Кузнецов А.В. Автотракторныетоплива и смазочныематериалы. – К.: Вища школа. 1987.; Топлива, смазочныематериалы и техническиежидкости. Ассортимент и применение. Справочноеизданиеподред.Школьникова В.М. – М.: Химия. 1989.; Гуреев А.А., Фукс И.Н., Лахши В.П. Химмотология. – М.: Химия. – 1986. – 368 с. ;Методичні вказівки для виконання лабораторних робіт “Дослідження експлуатаційних властивостей паливно-мастильних матеріалів” для студентів базових напрямків 6.070106 «Автомобільний транспорт» та 6.050503 «Машинобудування». Львів: В-во Львівської політехніки, 2012 р. – 24 с.; Методичні вказівки до лабораторних робіт«Визначення експлуатаційних властивостей бензинів та дизельних палив». Львів, В-во Львівської політехніки, 2003р. – 28 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).