Фінансовий облік II

Спеціальність: Облік і оподаткування
Код дисципліни: 6.071.00.O.023
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Обліку та аналізу
Лектор: к.е.н., доцент Воськало Володимир Іванович
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою дисципліни «Фінансовий облік ІІ» є засвоєння знань з теорії та практики ведення фінансового обліку власного капіталу, зобов’язань, оренди, виплат працівникам, розрахунків за податками і платежами у бюджет, інших зобов’язань, доходів, витрат та фінансових результатів на підприємствах різних форм власності; набуття вмінь розв’язувати типові задачі та вирішувати практичні проблеми під час професійної діяльності у галузі обліку і оподаткування та під час навчально-пізнавального процесу, що передбачає застосування спеціалізованих теоретичних та емпіричних методів.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей: інтегральних: - Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми під час професійної діяльності у сфері обліку або в процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів економічної науки і характеризується комплексністю й невизначеністю. фахових: - Здатність до відображення інформації про господарські операції суб’єктів господарювання в фінансовому обліку, їх систематизація, узагальнення для задоволення інформаційних потреб осіб, що приймають рішення.
Результати навчання: ПР03. Визначати сутність об’єктів обліку та розуміти їх роль і місце в господарській діяльності. ПР05. Володіти методичним інструментарієм обліку господарської діяльності підприємств. ПР06. Розуміти особливості практики здійснення обліку діяльності підприємств різних форм власності, організаційно-правових форм господарювання та видів економічної діяльності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - пререквізит: «Бухгалтерський облік». - корреквізит: «Фінансовий облік I», «Звітність підприємств»
Короткий зміст навчальної програми: Курс розпочинається з розгляду питання обліку власного капіталу та забезпечення зобов’язань підприємств різних форм власності, зокрема облік формування і змін статутного (пайового), додаткового та резервного капіталу на підприємствах різних форм власності; особливості формування нерозподіленого прибутку (непокритих збитків). Розглядаються питання специфіки обліку вилученого та неоплаченого капіталу; забезпечення майбутніх витрат та платежів і цільового фінансування. У цьому курсі розкривається специфіка обліку зобов’язань за розрахунками з постачальниками, зокрема основні поняття поточної заборгованості; синтетичний та аналітичний облік розрахунків з постачальниками і підрядчиками та документування господарських операцій по розрахунках з постачальниками. Крім того, розкриваються особливості обліку короткострокових зобов’язань з банками та іншими позиками: облік короткострокових кредитів; облік операцій з короткостроковими векселями виданими та облік розрахунків по інших операціях. Дисципліна ґрунтовно розглядає облік розрахунків з оплати праці та соціального страхування. Вивчаються загальні положення по обліку праці і заробітної плати, документування розрахунків по оплаті праці; облік нарахувань і утримань із заробітної плати, а також її синтетичний і аналітичний облік. Вивчення дисципліни дає змогу засвоїти особливості оподаткування відповідно до Податкового кодексу України: облік податку на прибуток, ПДВ та інших обов’язкових платежів. Окремо також подано матеріал щодо обліку зобов’язань за довгостроковими позиками, векселями та довгостроковими зобов’язаннями та з фінансової оренди, а також щодо обліку доходів, витрат і фінансових результатів діяльності підприємства.
Опис: Облік і формування змін статутного капіталу. Облік резервного капіталу, вилученого капіталу та нерозподіленого прибутку. Облік забезпечень. Облік зобов’язань за розрахунками з постачальниками. Облік короткострокових зобов’язань за розрахунками з банками та іншими позиками. Облік розрахунків з оплати праці та страхуванню. Облік розрахунків з бюджетом. Облік зобов’язань за довгостроковими позиками та векселями. Облік довгострокових зобов’язань за облігаціями та з фінансової оренди. Облік доходів, витрат і фінансових результатів діяльності підприємства.
Методи та критерії оцінювання: - поточний контроль (30%): усне опитування, робота на практичних заняттях, виконання лабораторних робіт. - підсумковий контроль (70%): іспит (письмова та усна компонента)
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль: - робота на практичних заняттях - 20 балів; - виконання та захист лабораторних робіт - 10 балів; Екзаменаційний контроль: - письмова компонента - 60 балів; - усна компонента - 10 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Фінансовий облік: навчальний посібник / за заг. ред. канд. екон. наук, проф. П.Й. Атамаса.- Київ:"Центр учбової літератури", 2019. -356 с. 2. Фінансовий облік: навч. посіб. / Верига Ю.А. – К: Центр учбової літератури, 2019. – 492 с. 3. Фінансовий облік: підручник – 4-те вид., допов. і перероблене / Я. Д. Крупка, З. В. Задорожний, Н. В. Гудзь та ін. – Тернопіль: ТНЕУ, 2017. – 451 с. 4. Бухгалтерський облік: навч. посіб./ Н.Є. Скоробогатова, Київ:КПІ ім. Ігоря Сікорського, Вид-во «Політехніка», 2017. – 248 с. 5. Бухгалтерський облік: навч. посіб. / Верига Ю.А. – К: Центр учбової літератури, 2019. – 520 с. 6. Бухгалтерський облік та оподаткування: Навч. посібник / За ред. Р.Л. Хом’яка, В.І. Лемішовського. – Львів: Бухгалтерський центр «Ажур», 2010. – 1220с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).