Експертиза і сертифікація походження товарів

Спеціальність: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Код дисципліни: 7.076.01.E.020
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Підприємництво та екологічна експертиза товарів
Лектор: д.е.н., проф. Ємченко І.В.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: полягає у наданні знань щодо основних понять і категорій з визначення країни походження товарів для застосування тарифних преференцій під час реалізації торгово-економічної політики. Знання критеріїв достатньої переробки товару, видів і форми сертифікатів про походження, порядку і документів, які підтверджують країну походження товару та їх верифікацію сформує конкурентоспроможних фахівців у галузі підприємництва і торгівлі.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів вищої освіти компетентностей: інтегральні компетентності (ІНК): Здатність розв’язувати складні задачі і проблеми у галузі підприємництва, торгівлі та/або біржової діяльності або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та /або здійснення інновацій за невизначених умов і вимог. загальні компетентності (ЗК): ЗК 6. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел. ЗК 9. Прагнення до збереження навколишнього середовища. ЗК10. Здатність діяти відповідально і свідомо. ЗК12. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя. Фахові компетентності професійного спрямування (ФКС): ФКС1.1. Здатність застосовувати методики для проведення експертизи походження та відповідності товарів.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання (РН): РНС1.1. Вміти застосовувати методики проведення експертизи походження і відповідності товарів, а також здійснювати документальне оформлення. У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: Знання: ЗН1. Спеціалізовані концептуальні знання, набуті у процесі навчання та/або професійної діяльності на рівні новітніх досягнень, які є основою для оригінального мислення та інноваційної діяльності, зокрема в контексті дослідницької роботи. ЗН2. Критичне осмислення проблем у навчанні та/або професійній діяльності та на межі предметних галузей. Уміння: УМ1. Розв’язання складних задач проблем, що потребує оновлення та інтеграції знань, часто в умовах неповної/недостатньої інформації та суперечливих вимог. УМ2. Провадження дослідницької та/або інноваційної діяльності. Комунікація: К1. Зрозуміле і недвозначне донесення власних висновків, а також знань та пояснень, що їх обґрунтовують, до фахівців і нефахівців, зокрема до осіб, які навчаються. Автономія та відповідальність: АВ1. Прийняття рішень у складних і непередбачуваних умовах, що потребує застосування нових підходів та прогнозування. АВ2. Відповідальність за розвиток професійного знання і практик, оцінку стратегічного розвитку команди. Результати навчання Методи навчання і викладання Методи оцінювання рівня досягнення результатів навчання
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Корпоративна культура у сфері підприємництва Управління ризиками у міжнародній комерції Економічне прогнозування ефективності діяльності в сфері підприємництва і торгівлі Стратегія і тактика розвитку підприємницьких структур
Короткий зміст навчальної програми: Роль визначення країни походження у реалізації торговельно-економічної політики ЗЕД. Міжнародна практика щодо визначення країни походження товару. Принципи визначення країни походження товарів в частині надання тарифних преференцій. Правила та порядок підтвердження країни походження товарів. Критерії достатньої переробки товарів. Оформлення та види сертифікатів про походження товарів. Експертиза з визначення походження товарів. Нормативно-правове законодавство з процедури визначення країни походження товарів.
Опис: Тема 1. Роль визначення країни походження у реалізації торговельно-економічної політики ЗЕД. Міжнародна практика визначення країни походження товару Тема 2. Особливості визначення походження товарів. Критерії достатньої переробки Тема 3. Принципи визначення країни походження товарів в частині надання тарифних преференцій. Тема 4. Оформлення та види сертифікатів про походження товарів. Тема 5. Правила та порядок підтвердження країни походження товарів. Тема 6. Верифікація сертифікатів про походження товару з України Тема 7. Експертиза з визначення походження товарів
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання знань студент здійснюється у таких напрямках: наявність конкретних умінь, їхня глибина, стійкість і гнучкість; ступінь опанування основних положень дисципліни та їх творче застосування під час розв'язання ситуаційних задач та кейсів. Семестровий контроль проводиться у формі екзамену. Методи оцінювання: вибіркове усне опитування; підготовка презентацій, доповідей; відповіді при допуску та захисті лабораторної роботи, оцінка активності, внесених пропозицій, оригінальних рішень, уточнень i визначень тощо).
Критерії оцінювання результатів навчання: Оцінювання знань студентів з навчальної дисципліни здійснюється на основі результатів поточного та екзаменаційного контролів. Поточний контроль (40%) здійснюється під час проведення: практичних занять, захисту лабораторних робіт, усного опитування; письмового експрес-контролю; розв’язування тематичних практичних завдань. Підсумковий контроль (60%) здійснюється під час проведення екзамену: письмова компонента (50%); усна компонента (10%).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Базова 1. Митний кодекс України від 13.03.2012 р. № 4496-VI. [Електронний ресурс].- Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17#Text 2. Митна справа : Підручник / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник, В. О. Терлецька [та інші]. – Львів : Вид- во Львівської політехніки, 2021. – 240 с. 3. Митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності: навчальний посібник / К.Ю. Величко, В.О. Козуб, Л.Л. Носач, Л.О. Чернишова, О.І. Печенка. – Харків: Видавництво «Форт», 2017. – 221 с. 4. Експертиза та митне оформлення товарів : навч. посіб. для студ. закл. вищ. освіти / А.А. Мазаракі, Н.В. Мережко, Н.В. Калуга, Т.М. Коломієць, Т.А. Караваєв, В.В. Осієвська, С.В. Галько ; за ред. А.А. Мазаракі. – Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2019. – 368 с. – (Серія «Митна справа»). 5. Угода СОТ про правила визначення походження, прийнята від 15.04.1994 р. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/981_013#Text 6. Положення про Державну митну службу України, затверджене Постановою КМУ від 6 березня 2019 р. № 227 [Електронний ресурс] – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/227-2019-%D0%BF#Text 7. Міжнародна конвенція про спрощення і гармонізацію митних процедур від 18.03.1973 р. (Кіотто) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_643#Text 8. Угода про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони від 27.06.2014 р. зі змінами та доповненнями [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/984_011 9. Про затвердження Порядку верифікації (перевірки достовірності) сертифікатів і декларацій про походження товару з України: Постанова КМ України від 09.12.2015 № 1029 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1029-2015-%D0%BF#Text 10. Про Митний тариф України: Закон України від 04 червня 2020 р. № 674-IX [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon.rada.gov.ua. 11. Порядок ведення УКТЗЕД. Постанова КМУ №428 від 21.05.2012 р. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/428-2012-%D0%BF#Text 12. Про затвердження пояснень до УКТЗЕД. Наказ Державної митної служби України України від 14.07.2020 № 256 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0256913-20#Text 13. Положення про митні декларації. Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 № 450 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/450-2012-%D0%BF#Text 14. Про зовнішньоекономічну діяльність : Закон України № 959-XII від 16.04.1991 р. [Електронний ресурс] – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/959-12#Text 15. Деякі питання проведення заходів офіційного контролю товарів, що ввозяться на митну територію України (у тому числі з метою транзиту). Постанова Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2018 р. № 960 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/960-2018-%D0%BF#n42 Допоміжна 16. Довідник товарознавця. Продовольчі товари. – Навч. посібник /заг. ред Князя С.В./ Видавництво Львівська Політехніка, 2019 р. – 654 с. 17. Довідник товарознавця і споживача продовольчих товарів : навч. посібник /.; за ред. д-ра екон. наук, проф. С. В. Князя. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2021. – 796 с. 18. Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності ДК017-98. – К.: Держстандарт України, 1998. 19. Перехідні таблиці від УКТЗЕД версії 2017 до УКТ ЗЕД версії 2022, затверджені наказом Державної митної служби України від 23.11. 2022 № 513 20. ДК 016-97 Державний класифікатор продукції і послуг. – К.: Держстандарт України. – Із змінами і доповненнями, 2012. 21. Словник митних термінів / Ємченко І. В. – Львів: Растр -7, 2023. –254 с. 22. Періодичні видання «Митна безпека», «Митний брокер»
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).