Митне регулювання підприємницької діяльності

Спеціальність: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Код дисципліни: 7.076.01.E.022
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Підприємництво та екологічна експертиза товарів
Лектор: д.е.н., проф. Ємченко І.В.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: полягає у наданні знань щодо основних понять і категорій з митного регулювання під час здійснення підприємницької діяльності в умовах інтеграції України у світову спільноту, а також митного тарифу як інструменту реалізації зовнішньоекономічної політики та національної безпеки України, та знань з митного законодавства щодо застосування механізмів митно-тарифного та нетарифного регулювання під час експортно-імпортних операцій. Знання методів регулювання підприємницької діяльності у складних геополітичних та економічних умовах сформує конкурентоспроможних фахівців у галузі підприємництва і торгівлі.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів вищої освіти компетентностей: інтегральні компетентності (ІНК): Здатність розв’язувати складні задачі і проблеми у галузі підприємництва, торгівлі та/або біржової діяльності або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та /або здійснення інновацій за невизначених умов і вимог. загальні компетентності (ЗК): ЗК 6. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел. ЗК 9. Прагнення до збереження навколишнього середовища. ЗК10. Здатність діяти відповідально і свідомо. ЗК12. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя. Фахові компетентності професійного спрямування (ФКС): ФКС1.2. Здатність до вирішення основних проблем правового регулювання митного контролю, застосування цих норм до конкретних ситуацій в підприємницькій діяльності.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання (РН): РНС1.2. Вміти застосовувати норми правового регулювання митного контролю в підприємницькій діяльності. У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: Знання: ЗН1. Спеціалізовані концептуальні знання, набуті у процесі навчання та/або професійної діяльності на рівні новітніх досягнень, які є основою для оригінального мислення та інноваційної діяльності, зокрема в контексті дослідницької роботи. ЗН2. Критичне осмислення проблем у навчанні та/або професійній діяльності та на межі предметних галузей. Уміння: УМ1. Розв’язання складних задач проблем, що потребує оновлення та інтеграції знань, часто в умовах неповної/недостатньої інформації та суперечливих вимог. УМ2. Провадження дослідницької та/або інноваційної діяльності. Комунікація: К1. Зрозуміле і недвозначне донесення власних висновків, а також знань та пояснень, що їх обґрунтовують, до фахівців і нефахівців, зокрема до осіб, які навчаються. Автономія та відповідальність: АВ1. Прийняття рішень у складних і непередбачуваних умовах, що потребує застосування нових підходів та прогнозування. АВ2. Відповідальність за розвиток професійного знання і практик, оцінку стратегічного розвитку команди.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Корпоративна культура у сфері підприємництва Управління ризиками у міжнародній комерції Економічне прогнозування ефективності діяльності в сфері підприємництва і торгівлі Стратегія і тактика розвитку підприємницьких структур
Короткий зміст навчальної програми: Значення митного регулювання підприємницької діяльності в складних геополітичних та економічних умовах розвитку держави. Митне регулювання підприємницької діяльності як найважливіший етап під час експортно-імпортних операцій. Методи митно-тарифного та нетарифного регулювання. Визначення механізму функціонування тарифної системи України та оцінки наслідків тарифного регулювання, правової природи митної вартості як об’єкта оподаткування, поняття товарної номенклатури, митного контролю та митного оформлення. Міжнародне співробітництво та інтегрування митної системи України у світову систему господарювання у трансформації митних механізмів регулювання підприємницької діяльності. Нормативно-правове законодавство з процедури митного регулювання підприємницької діяльності, пов’язаної із переміщенням товару через митний кордон
Опис: Тема 1. Митне регулювання підприємницької діяльності в умовах ринкової трансформації Тема 2. Механізм функціонування митно-тарифної системи Тема 3. Мито як механізм митно-тарифного регулювання підприємницької діяльності Тема 4. Митна вартість у системі митного регулювання Тема 5. Митні платежі як основні інструменти митного оподаткування Тема 6. Роль товарної номенклатури ЗЕД в системі митного регулювання Тема 7. Методи нетарифного регулювання підприємницької діяльності
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання знань студент здійснюється у таких напрямках: наявність конкретних умінь, їхня глибина, стійкість і гнучкість; ступінь опанування основних положень дисципліни та їх творче застосування під час розв'язання ситуаційних задач та кейсів. Семестровий контроль проводиться у формі екзамену. Методи оцінювання: вибіркове усне опитування; підготовка презентацій, доповідей; відповіді при допуску та захисті лабораторної роботи, оцінка активності, внесених пропозицій, оригінальних рішень, уточнень i визначень тощо).
Критерії оцінювання результатів навчання: Оцінювання знань студентів з навчальної дисципліни здійснюється на основі результатів поточного та екзаменаційного контролів. Поточний контроль (40%) здійснюється під час проведення: практичних занять, захисту лабораторних робіт, усного опитування; письмового експрес-контролю; розв’язування тематичних практичних завдань. Підсумковий контроль (60%) здійснюється під час проведення екзамену: письмова компонента (50%); усна компонента (10%).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Базова 1. Митний кодекс України від 13.03.2012 р. № 4496-VI. [Електронний ресурс].- Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17#Text 2. Митна справа : Підручник / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник, В. О. Терлецька [та інші]. – Львів : Вид- во Львівської політехніки, 2021. – 240 с. 3. Гребельник О.П. Митна справа. Підручник. — К. : Центр навчальної літератури, 2019. – 472 с. 4. Митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності: навчальний посібник / К.Ю. Величко, В.О. Козуб, Л.Л. Носач, Л.О. Чернишова, О.І. Печенка. – Харків: Видавництво «Форт», 2017. – 221 с. 5. Комерційна діяльність: Навч. посібник / А.М. Живець, О.О. Комліченко – Центр навчальної літератури, 2021. – 308 с. 6. Про утворення територіальних органів Державної митної служби. Постанова КМУ № 858 від 2 жовтня 2019 р. [Електронний ресурс] – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/858-2019-%D0%BF 7. Положення про Державну митну службу України, затверджене Постановою КМУ від 6 березня 2019 р. № 227 [Електронний ресурс] – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/227-2019-%D0%BF#Text 8. Міжнародна конвенція про спрощення і гармонізацію митних процедур від 18.03.1973 р. (Кіотто) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_643#Text 9. Угода про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони від 27.06.2014 р. зі змінами та доповненнями [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/984_011 10. Про Митний тариф України: Закон України від 04 червня 2020 р. № 674-IX [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon.rada.gov.ua. 11. Порядок ведення УКТЗЕД. Постанова КМУ №428 від 21.05.2012 р. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/428-2012-%D0%BF#Text 12. Про затвердження пояснень до УКТЗЕД. Наказ Державної митної служби України України від 14.07.2020 № 256 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0256913-20#Text 13. Положення про митні декларації. Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 № 450 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/450-2012-%D0%BF#Text 14. Про зовнішньоекономічну діяльність : Закон України № 959-XII від 16.04.1991 р. [Електронний ресурс] – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/959-12#Text 15. Деякі питання проведення заходів офіційного контролю товарів, що ввозяться на митну територію України (у тому числі з метою транзиту). Постанова Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2018 р. № 960 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/960-2018-%D0%BF#n42 Допоміжна 16. Ємченко І.В. Методи і технічні засоби митного контролю / І.В. Ємченко, А.П. Закусілов – Підручник — К.: Центр учбової літератури, 2007. – 432 с. 17. Довідник товарознавця. Продовольчі товари. – Навч. посібник /заг. ред Князя С.В./ Видавництво Львівська Політехніка, 2019 р. – 654 с. 18. Довідник товарознавця і споживача продовольчих товарів : навч. посібник /.; за ред. д-ра екон. наук, проф. С. В. Князя. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2021. – 796 с. 19. Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності ДК017-98. – К.: Держстандарт України, 1998. 20. Перехідні таблиці від УКТЗЕД версії 2017 до УКТ ЗЕД версії 2022, затверджені наказом Державної митної служби України від 23.11. 2022 № 513 21. ДК 016-97 Державний класифікатор продукції і послуг. – К.: Держстандарт України. – Із змінами і доповненнями, 2012. 22. Ємченко І.В. Чинники мінімізації ризиків у митній брокерській діяльності / І.В. Ємченко // Товарознавчий вісник ЛТЕУ. Збірник наукових праць – Львів : Видавництво ЛТЕУ, 2021. – Том 1 Випуск 14. – 216 с. – (Технічні науки). – С. 113–122. https://orcid.org/0000-0003-3514-7064 23. Словник митних термінів / Ємченко І. В. – Львів: Растр -7, 2023. –254 с. 24. Періодичні видання «Митна безпека», «Митний брокер»
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).