Хімія і технологія косметичних засобів

Спеціальність: Хімічні технології та інженерія
Код дисципліни: 6.161.12.E.070
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: Будішевська О.Г.
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою викладення дисципліни є: дати студентам основні знання про технологію виробництва косметичних засобів на Україні та за кордоном. Дати знання про принципи класифікації сировини для косметичної продукції, її одержання і підготовку, хімічний склад і фізико-хімічні властивості. Дати знання про класифікацію, номенклатуру, властивості основних діючих і допоміжних компонентів. Ознайомити з методами очищення, аналізу, зберігання і контролю якості сировини. Ознайомити із структурою і складом живих тканин шкіри, волосся, нігтів і основні біохімічні процеси в них. Дати основні знання про склад косметичних засобів і розуміння механізму дії їх компонентів на шкіру, волосся, нігті, ротову порожнину і організм людини взагалі. Ознайомити з класифікацією і номенклатурою косметичних засобів за функційним призначенням, з основними формами косметичних засобів і з основними видами косметичної продукції. Ознайомити з прийомами застосування основних форм косметичних засобів. Дати знання про технологію і методи виробництва основних форм косметичних засобів і основних видів косметичної продукції. Ознайомити з методами упаковки, зберігання і контролю якості косметичних засобів і основних видів косметичної продукції. Ознайомити з прийомами застосування профілактичних косметичних засобів. Ознайомити з сучасними науковими добутками в області косметичної хімії.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: загальні компетентності: 1. - Здатність використовувати знання у практичних ситуаціях. 2. - Здатність навчатися, сприймати набуті знання в предметній області та інтегрувати їх із уже наявними. 3. - Здатність планувати та керувати часом. 4. - Здатність до системного мислення, продукування нових ідей, креативності. 5. - Прихильність безпеці. 6. - Прихильність збереженню навколишнього середовища. 7. - Уміння працювати самостійно і в команді, здатність ефективно спілкуватися на професійному та соціальному рівнях. 8. - Здатність до аналізу та синтезу, вміння виявляти, формулювати, ставити та вирішувати наукові (науково-прикладні) завдання. 9. - Визначеність та наполегливість при виконанні отриманих завдань та відповідальність за якість виконуваної роботи. фахові компетентності: Можливість продемонструвати знання та розуміння основних фактів, концепцій, принципів і теорій, що відносяться до хімії. Базові уявлення про різноманітність об'єктів хімічної технології, промисловості, хімічної продукції. Володіння методами спостереження, опису, ідентифікації, класифікації, об'єктів хімічної технології та промислової продукції. • Здатність застосовувати сучасні експериментальні методи роботи з технологічними об'єктами хімії в промислових і лабораторних умовах, навички роботи із сучасною вимірювальною апаратурою. • Базові уявлення про основні закономірності розвитку й сучасні досягнення в хімічних технологіях, розуміння ролі енергозбереження в сучасній техніці. • Здатність використовувати теоретичні знання, практичні навички та уміння для оволодіння основами теорії й методів хіміко-технологічних досліджень. • Здатність використовувати теоретичні знання, практичні навички та уміння для аналізу, оцінювання та проектування технологічних процесів і устаткування з використанням традиційної та альтернативної сировини. • Здатність обчислювати та обробляти дані, використовувати інформаційні технології для вирішення експериментальних і практичних завдань у професійній діяльності. • Знання правових основ промислової діяльності та законодавства України в галузі охорони природи й природокористування. • Навички безпечного поводження з хімічними матеріалами, беручи до уваги їх фізичні та хімічні властивості, у тому числі, будь-яких конкретних небезпек, пов’язаних з їх використанням. • Здатність організувати роботу виробничого підрозділу відповідно до вимог безпеки життєдіяльності й охорони праці у хімічному виробництві.
Результати навчання: Результати навчання відповідно до освітньої програми, методи навчання і викладання, методи оцінювання досягнення результатів навчання. У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: 1. знати класифікацію сировини косметичної продукції, 2. знати характеристику і роль основних діючих і допоміжних компонентів у готових косметичних засобів, 3. знати біохімічну структуру живих тканин і основні біохімічні функції шкіри і її придатків, механізм дії бар’єрної системи шкіри, 4. знати основні принципи дії компонентів косметичних засобів на шкіру, волосся, нігті, ротову порожнину і організм людини взагалі, 5. знати технологію виробництва косметичних препаратів і основних видів косметичної продукції, 6. знати вимоги до якості, зберігання, упаковки і реалізації косметичної продукції на Україні, 7. знати законодавство в області виробництва і реалізації косметичних засобів, 8. знати декларації складу косметичних засобів на упаковці, 9. знати новітні тенденції і розробки в галузі косметичної хімії, 10. вміти роводити аналіз сировини для косметичної продукції і визначати відповідність якості сировини вимогам державних і міжнародних норм і стандартів, 11. визначати відповідність якості косметичної продукції, її зберігання, дослідження і контролю якості косметичної продукції вимогам державних і міжнародних норм і стандартів. У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: 1. Основних фактів, концепцій, принципів і теорій, що відносяться до хімії, механізмів і принципів хімічних перетворень речовин. 2. Теоретичних основ технологій виробництва хімічних речовин, а також матеріалів та виробів на їх основі. 3. Методів хімічного та фізико-хімічного аналізу сировини, матеріалів, хімічної продукції та виробів на їх основі. 4. Сучасних технологій хімічних виробництв. 5. Конструкцій та принципів роботи сучасного обладнання та устаткування хімічних виробництв. 6. Структури і функціонування хімічних підприємств. 7. Методологій проектування та модернізації об’єктів хімічної промисловості, відповідно до нормативних вимог чинних стандартів і технічних умов. 8. Сучасних досягнень інноваційних технологій в галузі. 9. Основ економіки та управління хімічним підприємством.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Необхідні попередні обов’язкові предмети: Органічна хімія, Хімія органічних природніх сполук, Основи біохімії. Супутні дисципліни: Хімія продовольчої сировини і продуктів харчування, Проектування виробництв харчових добавок і косметичних засобів, Методи аналізу продуктів харчування і косметичних засобів.
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна програма дисципліни «Хімія і технологія косметичних засобів» викладається для студентів спеціальності «Хімічні технології та інженерія» спеціалізації «Хімічні технології харчових добавок і косметичних засобів». У навчальній програмі визначено мету та завдання навчальної дисципліни, вказано перелік необхідних попередніх та супутніх і наступних навчальних дисциплін, наведена анотація навчальної дисципліни, її опис, описані методи діагностики знань та критерії оцінювання результатів навчання студентів, наведений перелік навчально-методичного забезпечення і рекомендована література, наведена електронна адреса електронних інформаційних ресурсів. Дисципліна «Хімія і технологія косметичних засобів» призначена для формування знань з хімії існуючих косметичних засобів та технології виробництва косметичних засобів на Україні та за кордоном, а також уміння та навиків, необхідних для вирішення конкретних інженерних та науково-технічних завдань, необхідних при виробництві косметичних засобів та їх проектуванні. У сукупність цих знань включені: 1. знання про принципи класифікації, одержання, підготовку, хімічний склад і фізико-хімічні властивості, методи очищення, аналізу, зберігання і контролю якості сировини для косметичної продукції та основних діючих і допоміжних компонентів; 2. знання про структуру і склад живих тканин шкіри, волосся, нігтів, основні біохімічні процеси в них, механізм дії компонентів косметичних засобів на шкіру, волосся, нігті, ротову порожнину і організм людини взагалі; 3. знання про класифікацію і номенклатуру косметичних засобів і прийоми їх застосування; 4. знання про технологію і методи виробництва основних форм косметичних засобів, методи їх зберігання і контролю якості 5. знання про сучасні наукові здобутки в області косметичної хімії.
Опис: Опис навчальної дисципліни (назви тем, короткий зміст):1. Сировина для косметичних засобів 1.1. Жироподібні речовини. Вуглеводні 1.2. Речовини, що утворюють колоїдні розчини – гелеутворювачі. 1.3. Полімерні сполуки 1.4. Поверхнево-активні речовини. Аніонактивні, катіонактивні, амфотерні, цвіттер-йонні, неіоногенні. 1.5. Біологічно-активні та інші допоміжні речовини 1.6. УФ-фільтри. 1.7. Розчинники 2. Огляд ринку. Види косметичної продукції 3. Парфумерне виробництво 4. Засоби догляду за шкірою 5. Косметичні засоби проти поту 6. Засоби догляду за порожниною рота і зубами 7. Косметичні засоби піномийного призначення 8. Косметичні засоби для догляду за волоссям 9. Мила косметичні. Характеристика і класифікація. Косметичний ефект і механізм дії косметичних мил. Вимоги. Технологія виготовлення твердих, рідких, гліцеринових мил, мильних порошків. Контроль якості. Методи випробувань. 10. Декоративна косметика. 11. Упаковка, маркування та вимоги до якості косметичних засобів. Експертиза якості косметичних засобів.
Методи та критерії оцінювання: Методи діагностики знань: виконання лабораторних робіт, колоквіум, іспит Критерії оцінювання знань: поточний контроль, разом – 43 бали (з них лабораторні заняття – усього 25 балів, 5 балів за 1 заняття; колоквіум – 18 балів); екзаменаційний контроль, разом – 57. Разом за дисципліну – 100.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль (ПК): лабораторні заняття – усього 25 балів (5 балів за 1 заняття); Колоквіум – 18 балів. Разом за ПК – 43 бали. Екзаменаційний контроль: письмова компонента 30 балів, усна компонента – балів 27. Разом за дисципліну - 100 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Література до теоретичного курсу. Базова: 1. Будішевська О.Г. ВНС НУ «Львівська політехніка»: Електронний навчально-методичний комплекс з курсу «"Хімія та технологія косметичних засобів" для студентів базового напряму 6.051301 “Хімічна технологія” спеціальності 8.05130111“Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів”, //vns.lp.edu.ua/course/view.php?id=12181 . 2. Будішевська О.Г., Воронов С.А. Парфумерне виробництво. Сировина для парфумерного виробництва Методичні вказівки з курсу «Хімія та технологія косметичних засобів», Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка».- Львів – 2014 р. 3. Будішевська О.Г., Воронов С.А. Виробництво парфумерних продуктів. Експертиза парфумерних рідин Методичні вказівки з курсу «Хімія та технологія косметичних засобів», Львів: Кафедра органічної хімії, зареєстровано за № 5471 від 28.01.2014 р. - Львів – 2014 р. 4. Будішевська О.Г., Воронов С.А. Класифікація, склад та вимоги до парфумерних рідин. Методичні вказівки з курсу «Хімія та технологія косметичних засобів», Львів: Кафедра органічної хімії, зареєстровано за № 5472 від 28.01.2014 р. - Львів – 2014 р 5. Будішевська О.Г., Воронов С.А. Сировина для виробництва косметичних засобів. Частина 1. Методичні вказівки з курсу «Хімія та технологія косметичних засобів», Львів: Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка».- Львів – 2015 р. 6. Л.В.Пешук, Л.І.Бавіка, І.М.Демідов Технологія парфюмерно-косметичних продуктів // Вид. “Центр учбової літератури”.- Київ.-2007.-371с. Допоміжна: 7. А.Г.Башура, И.П.Половко, Е.В.Гладух и др. Технология косметических и парфюмерних средств // Изд.НФАУ «Золотые страницы».-Харьков.-2002.-270с. 8. А.Г.Башура, Е.В.Гладух, Н.П.Киселева, Т.С.Прокопенко Аппаратурные и блок-схемы производства парфюмерно-косметических средств // Изд.НФАУ «Золотые страницы».-Харьков.-2001.-82с. 9. Л.М.Шулов, Л.А.Хейфиц Душистые вещества и полуфабрикаты парфюмерно-косметического производства // ВО”Агропроиздат”.-М.-1990.-207с. 10. Х.Вилламо Косметическая химия // Изд.”Мир”.-М.-1990.-287с. 11. И.М.Товбин, М.Н.Залиопо, А.М.Журавлев Производство мыла // Вид.”Пищевая промышленность”.-М.-1976.-205с. 12. А.Л.Войцеховская, И.И.Вольфензон Косметика сегодня // М.:Химия.-1991.-160с 13. Л.А.Хейфиц, В.М.Дашунин Душистые вещества и другие продукты для парфюмерии // М.:Химия.-1994.-130с. 14. И.И.Сидоров, Н.А.Турышева, Л.П.Фалева, Е.И.Ясюкевич Технология натуральных эфирных масел и синтетических душистых веществ // М.:Легкая и пищевая промышленность.-1986.-368с. 15. Л.М.Шулов, Л.А.Хейфиц Душистые вещества с мускусным запахом //М.-1964.-22с. 16. W.Brud, R.Glinka Technologia kosmetykow // Oficyna Wydawnycza MA, Lodz.- 2001.-185s. 17. Receptura kosmetyczna R.Glinka // Oficyna Wydawnycza MA, Lodz.- 2003.-378s. 18. Ф. Жогло, В. Возняк, В. Попович, Я. Богдан Допоміжні речовини та їх застосування в технології лікарських форм // Львів.-1996.-96с. 19. О.В. Гудзь, О.Г. Башура Косметичні засоби та засоби маскувальної косметики. Спільність форми і розбіжність у складі та показах до застосування // Клінічна фармація.-2000.-Т.4.-№1.-С.41-43. 20. С.О.Клімішина, А.В.Цистецька, Л.В.Рачкевич Фармацевтична косметологія // Тернопіль. Воля.-2009.-368с. 21. Л.В.Пешук, Л.І.Бавіка, І.М.Демідов Технологія парфюмерно-косметичних продуктів // Вид. “Центр учбової літератури”.- Київ.-2007.-371с. 22. А.Г.Башура, И.П.Половко, Е.В.Гладух и др. Технология косметических и парфюмерних средств // Изд.НФАУ «Золотые страницы».-Харьков.-2002.-270с. 23. А.Г.Башура, Е.В.Гладух, Н.П.Киселева, Т.С.Прокопенко Аппаратурные и блок-схемы производства парфюмерно-косметических средств // Изд.НФАУ «Золотые страницы».-Харьков.-2001.-82с. 24. Л.М.Шулов, Л.А.Хейфиц Душистые вещества и полуфабрикаты парфюмерно-косметического производства // ВО”Агропроиздат”.-М.-1990.-207с. 25. Х.Вилламо Косметическая химия // Изд.”Мир”.-М.-1990.-287с. 26. И.М.Товбин, М.Н.Залиопо, А.М.Журавлев Производство мыла // Вид.”Пищевая промышленность”.-М.-1976.-205с. 27. А.Л.Войцеховская, И.И.Вольфензон Косметика сегодня // М.:Химия.-1991.-160с 28. Л.А.Хейфиц, В.М.Дашунин Душистые вещества и другие продукты для парфюмерии // М.:Химия.-1994.-130с. 29. И.И.Сидоров, Н.А.Турышева, Л.П.Фалева, Е.И.Ясюкевич Технология натуральных эфирных масел и синтетических душистых веществ // М.:Легкая и пищевая промышленность.-1986.-368с. 30. Л.М.Шулов, Л.А.Хейфиц Душистые вещества с мускусным запахом //М.-1964.-22с. 31. W.Brud, R.Glinka Technologia kosmetykow // Oficyna Wydawnycza MA, Lodz.- 2001.-185s. 32. Receptura kosmetyczna R.Glinka // Oficyna Wydawnycza MA, Lodz.- 2003.-378s. 33. Ф. Жогло, В. Возняк, В. Попович, Я. Богдан Допоміжні речовини та їх застосування в технології лікарських форм // Львів.-1996.-96с. 34. О.В. Гудзь, О.Г. Башура Косметичні засоби та засоби маскувальної косметики. Спільність форми і розбіжність у складі та показах до застосування // Клінічна фармація.-2000.-Т.4.-№1.-С.41-43. 35. С.О.Клімішина, А.В.Цистецька, Л.В.Рачкевич Фармацевтична косметологія // Тернопіль. Воля.-2009.-368с. Література до лабораторних занять. 1. Будішевська О.Г. ВНС НУ «Львівська політехніка»: Електронний навчально-методичний комплекс з курсу «"Хімія та технологія косметичних засобів" для студентів базового напряму 6.051301 “Хімічна технологія” спеціальності 8.05130111“Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів”, //vns.lp.edu.ua/course/view.php?id=12181 . 2. Будішевська О.Г., Воронов С.А. Одержання, властивості, та основні показники якості косметичних мил // Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт. - 2011.-27 с. 3. О.Г.Будішевська, В.П.Васильєв, Ю.В.Панченко, С.А.Воронов Жири // Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт. 2007.-12с. 4. Будішевська О.Г., Воронов С.А. Вироби парфумерні рідкі та косметичні креми // Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт. 2009.-27 с. 5. Практикум по технологии косметических средств. Коллоидная химия поверхностно-активных веществ и полимеров / Под ред. В.Е.Кима и А.С.Гродского.-М.:Изд.Топ-Книга.-2003.-143с. 6.Практическое руководство по косметологии и аромологии: Учеб. пособ. для студ. фармац. вузов/ Под ред. А.Г. Башуры.- Харків.: Прапор, 1999.- 352 с. 7.А.Г.Башура, Е.В.Гладух, Н.П.Киселева, Т.С.Прокопенко Аппаратурные и блок-схемы производства парфюмерно-косметических средств // Изд.НФАУ «Золотые страницы».-Харьков.-2001.-82с. 8.Н.С.Арутюнян, Л.И.Янова, О.А.Яришева и др. Лабораторный практикум по технологии и переработке жиров.А.Я.Рево Практикум по органической химии // М.:Высш.шк.-1971-206с. 9.Інструкції до виконання лабораторних робіт.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).