Історія політичних (правових, економічних) вчень

Спеціальність: Міжнародні відносини
Код дисципліни: 6.291.01.O.002
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Політологія та міжнародні відносини
Лектор: канд. філос., наук., доц. Волинець О. О.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ЗН 1. здатність продемонструвати базові знання та розуміння наукових принципів та методології досліджень в сфері міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій; ЗН 2. здатність продемонструвати базові знання, що стосуються сучасного стану справ та середовища міжнародних відносин (правового, економічного, інформаційного), суспільно-політичних та соціокультурних процесів на національному та міжнародному рівнях; УМ 2. аналізувати, систематизувати та визначати пріоритети співпраці України з іншими державами та міжнародними організаціями; УМ 7. застосовувати свої знання та навички для здійснення професійної діяльності у сфері зовнішньої політики, дипломатії та державного управління; УМ 10. застосовувати творчі здібності при інтерпретації подій на глобальному, регіональному та локальному рівнях з врахуванням історичних передумов виникнення та розвитку конкретних ситуацій у сфері міжнародних відносин, взаємодій України з іншими державами світу; АіВ 3. здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи та досягати поставленої мети із дотриманням вимог професійної етики.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Супутні дисципліни: Історія державності та культури України, Політологія
Короткий зміст навчальної програми: Oсновні етапи історії світової політико-правової, економічної думки. Виникнення та розвиток поглядів на державу в країнах стародавнього сходу. Політико-правові (економічні) ідеї стародавньої -Греції та Риму. Політико-правові, економічні вчення європейського середньовіччя та епохи відродження. Політико-правова думка епохи перших буржуазних революцій в Європі (17-18ст). Політичні, правові (економічні) вчення епохи європейського просвітництва та періоду боротьби за незалежність США (18ст.). Політичні та правові вчення епохи французької революції. політичний лібералізм. Політико-правові ідеї європейського соціалізму та комунізму. Державно-правові (економічні) вчення західної Європи 19-20 ст. Iдея державності в політичній думці України.
Методи та критерії оцінювання: -Поточний контроль: (40%): усне опитування, виступи на семінарах. -Підсумковий контроль:(60%) іспит (тестові завдання, теоретичні питання).
Рекомендована література: 1. Леоненко П.М., Юхименко П.І. Історія економічних учень: Підручник. - 2-ге вид., переробл. І доп. - К.: Знання, 2008. 639 с. 2. Мірошниченко М.І., Мірошниченко В.І. Історія вчень про державу і право: Навч. посібник. - К.: Атіка, 2007. - 224 с. 3. Орач Є.М. Історія політичних і правових вчень: Навчальний посібник. - К. : Атіка, 2005. - 560 с.