Виконання бакалаврської кваліфікаційної роботи

Спеціальність: Міжнародні відносини
Код дисципліни: 6.291.01.O.074
Кількість кредитів: 7.50
Кафедра: Політологія та міжнародні відносини
Лектор: викладачі кафедри ПМВ
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: РН07. Здійснювати опис та аналіз міжнародної ситуації, збирати з різних джерел необхідну для цього інформацію про міжнародні та зовнішньополітичні події та процеси. РН08. Збирати, обробляти та аналізувати великі обсяги інформації про стан міжнародних відносин, зовнішньої політики України та інших держав, регіональних систем, міжнародних комунікацій. РН09. Досліджувати проблеми міжнародних відносин, регіонального розвитку, зовнішньої політики, міжнародних комунікацій, із використанням сучасних політичних, економічних і правових теорій та концепцій, наукових методів та міждисциплінарних підходів, презентувати результати досліджень, надавати відповідні рекомендації. РН10. Вільно спілкуватися державною та іноземними мовами на професійному рівні, необхідному для ведення професійної дискусії, підготовки аналітичних та дослідницьких документів. РН11. Здійснювати прикладний аналіз міжнародних відносин, зовнішньої політики України та інших держав, міжнародних процесів та міжнародної ситуації відповідно до поставлених цілей, готувати інформаційні та аналітичні документи. РН12. Володіти навичками професійного усного та письмового перекладу з/на іноземні мови, зокрема, з фахової тематики міжнародного співробітництва, зовнішньої політики, міжнародних комунікацій, регіональних студій, дво- та багатосторонніх міжнародних проектів. РН13. Вести фахову дискусію із проблем міжнародних відносин, міжнародних комунікацій, регіональних студій, зовнішньої політичної діяльності, аргументувати свою позицію, поважати опонентів і їхню точки зору. РН14. Використовувати сучасні цифрові технології, спеціалізовані програмне забезпечення, бази даних та інформаційні системи для розв’язання складних спеціалізованих задач у сфері міжнародних відносин, суспільних комунікацій та/або регіональних студій . РН15. Розуміти та застосовувати для розв’язання складних спеціалізованих задач міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій чинне законодавство, міжнародні нормативні документи і угоди, довідкові матеріали, чинні стандарти і технічні умови тощо. РН16. Розуміти та відстоювати національні інтереси України у міжнародній діяльності. РН17. Мати навички самостійного визначення освітніх цілей та навчання, пошуку необхідних для їх досягнення освітніх ресурсів. РН19. Знати особливості, тенденції розвитку, форми, методи та інструменти державного регулювання регіональної та транскордонної співпраці, міжнародної співпраці регіонів. РН20. Усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань відповідно до новітніх етапів розвитку теорії міжнародних відносин, формулювання нових політологічних концепцій та бачень розвитку міжнародної системи. КОМ2. здатність використовувати усну та письмову комунікацію українською мовою для здійснення професійної діяльності; АіВ3. здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи та досягати поставленої мети із дотриманням вимог професійної етики.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізит: Основи наукових досліджень, Теорія міжнародних відносин, Політологія. Кореквізити: практика за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи.
Короткий зміст навчальної програми: Бакалаврська кваліфікаційна робота – це підсумкова атестаційна робота студента, що виконується ним на випускному році бакалаврату. Вона дає концентровану та достатньо повну характеристику знань студента та його уміння орієнтуватися у своїй професійній сфері. В процесі виконання завдань модуля студент повинен представити готову наукову роботу, яка допускається до захисту рішенням засідання кафедри/ Тема роботи має відображати проблематику функціональних напрямів та основних завдань професійної діяльності, що формують фахові компетентності бакалавра з міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій. Назва теми повинна бути чіткою та лаконічною. Тематику робіт, зазвичай, пропонує та щорічно оновлює випускова кафедра, зважаючи на наукові зацікавлення й напрями дослідницької праці її науково-педагогічних працівників, а також актуальність досліджуваної наукової проблематики.
Методи та критерії оцінювання: Кваліфікаційну роботу оцінюють за 4-бальною («відмінно», «добре», «задовільно» й «незадовільно») та 100-бальною шкалою за мінімальним рівнем Захист роботи на засіданні ЕК, 100 балів.
Рекомендована література: Добронравова, І. С. Філософія і методологія науки: Підручник / І. С. Добронравова, Л. І. Сидоренко. – К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2008. – 223 с. 2. Еко У. Як написати дипломну роботу: Гуманітарні науки / Умберто Еко ;[пер. за ред. О.Глотова]. – Тернопіль: Мандрівець, 2007. – 224 с. 4. Крушельницька О.В. Методологія та організація наукових досліджень: Навчальний посібник [Електронний ресурс] / Крушельницька О.В. – К.: Кондор, 2006. – 206 с. – Режим доступу: http://194.44.152.155/elib/local/sk692388.pdf 7. Шейко В.М. Організація та методика науково-дослідницької діяльності [Електронний ресурс] / Шейко В.М., Кушнаренко Н.М. – К.: Знання-Прес, 2003. – 295 с. – Режим доступу: http://library.kpi.kharkov.ua/NEW/SheykoOrg.pdf 8. Hollis, M. Explaining and Understanding International Relations / Martin Hollis and Steve Smith. New York: Oxford University Press, 1990. 226 pp. 9. Qualitative Methods in International Relations: A Pluralist Guide / Edited byAudie Klotz and DeepaPrakash. Basingstoke, UK and New York: Palgrave Macmillan, 2008. 260 pp