Історія ідей, концепцій і теорій міжнародних відносин

Спеціальність: Міжнародні відносини
Код дисципліни: 6.291.01.O.009
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Політологія та міжнародні відносини
Лектор: Доктор політичних наук, професор Хома Наталія Михайлівна.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ІНТ Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у сфері міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій або у процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів політології та науки про міжнародні відносини і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. ЗК2 Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності. ФК1 Знання про природу, динаміку, принципи організації та історичні тенденції розвитку міжнародних відносин. ФК2 Здатність розуміти міжнародні відносини у різних контекстах, зокрема політичному, безпековому, правовому, економічному, суспільному, культурному та інформаційному. ФК3 Знання про стан досліджень міжнародних відносин та світової політики у політичній, економічній, юридичній науках, у міждисциплінарних дослідженнях. ФК5 Знання про природу, джерела та інститути зовнішньої політики держав. Здатність самостійно досліджувати проблеми міжнародних відносин, готувати та здійснювати публічну апробацію результатів досліджень ЗН1 здатність продемонструвати базові знання та розуміння наукових принципів та методології досліджень в сфері міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій У1 обґрунтовувати та пояснювати актуальні процеси у сфері міжнародних відносин та зовнішньої політики на глобальному та регіональному рівнях. У4 системно мислити та застосовувати творчі здібності до формування принципово нових ідей. У10 застосовувати творчі здібності при інтерпретації подій на глобальному, регіональному та локальному рівнях з врахуванням історичних передумов виникнення та розвитку конкретних ситуацій у сфері міжнародних відносин, взаємодій України з іншими державами світу. Ком1 здатність у комунікаціях обстоювати національні інтереси України, вміти поєднувати гуманістичну, соціально відповідальну та патріотичну позицію. АіВ1 уміння аргументувати вибір механізмів розв’язання професійних задач, критично оцінювати отримані результати та захищати прийняті рішення. АіВ2 здатність усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань відповідно до новітніх етапів розвитку теорії міжнародних відносин, формулювання нових політологічних концепцій та бачень розвитку міжнародної системи.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізит: Історія державності та культури України. Кореквізити: Зовнішня політика України. Історія міжнародних відносин.
Короткий зміст навчальної програми: Зародження ідей про міжнародні відносини в епоху Стародавнього Сходу. Старогрецькі ідеї та концепції на міжнародну проблематику. Римська політико-правова думка про міжнародні відносини. Середньовічні підходи до аналізу проблематики міжнародних відносин. Новації епохи Відродження та Реформації у розгляді проблематики міжнародних відносин. Основні ідеї, концепції та теорії про міжнародні відносини епохи Нового часу. Ідеї, концепції та теорії епохи Просвітництва. Основні ідеї, концепції та теорії міжнародних відносин XIX століття. Міжнародні відносини в концепціях мислителів першої половини XX століття. Міжнародні відносини в концепціях мислителів другої половини XX століття. Новітні підходи до міжнародних відносин, запропоновані на початку XXI століття. Історія ідей, концепцій і теорій міжнародних відносин в українській політичній думці.
Методи та критерії оцінювання: • Поточний контроль (40%): усне опитування, виступи з доповіддю на семінарах, участь у дискусіях, написання рефератів, дослідження у формі case-study, підготовка презентацій на задану тему. • Підсумковий контроль (60%): екзамен.
Рекомендована література: Артьомов І. Концепції міжнародних відносин у глобальному вимірі сучасності: інтеграційний аспект. Геополітика України: історія та сучасність. 2012. № 7. С. 10-36. Виздрик В. С., Мельник О. М. Військово-теоретичні аспекти трактування війни на основі теорії Карла фон Клаузевіца. Військово-науковий вісник. 2021. №35. С. 114-124. Герасимчук Т. Киридон А., Троян С. Наука про міжнародні відносини (базові категорії, методи, концепції). Рівне, 2007. Губань Р. В. Становлення культури миру в Середні віки. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія 18. Право. 2018. №34. С. 37-42. Історія політичної думки: навч. енцикл. словник-довідник / за заг. ред. Н. Хоми. Львів: Новий Світ-2000, 2020. 765 с. Історія політичної думки: підручник / за заг. ред. Н. Хоми. Львів: Новий Світ-2000, 2016. 1000 с. Історія політичної думки: підручник: у 2-х т. / за заг. ред. Н. Хоми. Львів: Новий Світ-2000, 2017. Клаузевіц К. фон. Природа війни. Київ: Vivat, 2018. 416 с. Маруховська-Картунова О. Філософсько-релігійний та політологічний виміри витоків наук про мир і врегулювання етнополітичних конфліктів. Studia Politologica Ucraino-Polona. 2017. №7. С. 10-19. Теорія міжнародних відносин: Термінологічний словник / [М. Гетьманчук, О. Івахів, О. Кукарцев, Л. Кучма та ін.] / ред. М. Гетьманчука. Львів: Національний університет “Львівська політехніка”, 2011. 368 с. Шевченко Ю. Г. Карл фон Клаузевіц та Сунь-Цзи: порівняльний аналіз війни. Соціально-політичні студії: науковий альманах. 2018. №2. С. 50-52. Surpi N. K., Avalokitesvari N. N. A. N., Sandi Untara I. M. G. Mandala Theory Of Arthasastra And Its Implementation Towards Indonesia's Geopolitics And Geostrategy. Jurnal Penelitian Agama Hindu Focuses on Hinduism Studies. 2020. № 4(3). Р. 179-190.