Державне регулювання міжнародної співпраці

Спеціальність: Міжнародні відносини
Код дисципліни: 6.291.01.E.089
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Політологія та міжнародні відносини
Лектор: кандидат політичних наук, асистент Климчук Ірина Ігорівна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Знати та розуміти природу міжнародних відносин та регіонального розвитку, еволюцію, стан теоретичних досліджень міжнародних відносин та світової політики, а також природу та джерела політики держав на міжнародній арені і діяльності інших учасників міжнародних відносин. - Знати та розуміти природу та динаміку міжнародної безпеки, розуміти особливості її забезпечення на глобальному, регіональному та національному рівні, знати природу та підходи до вирішення міжнародних та інтернаціоналізованих конфліктів. - Знати природу міжнародного співробітництва, характер взаємодії між міжнародним акторами, співвідношення державних, недержавних акторів у світовій політиці. - Знати принципи, механізми та процеси забезпечення зовнішньої політики держав, взаємодії між зовнішньою та внутрішньою політикою, визначення та реалізації на міжнародній арені національних інтересів держав, процесу формування та реалізації зовнішньополітичних рішень. - Знати природу та механізми міжнародних комунікацій. - Знати природу та характер взаємодій окремих країн та регіонів на глобальному, регіональному та локальному рівнях. - Здійснювати опис та аналіз міжнародної ситуації, збирати з різних джерел необхідну для цього інформацію про міжнародні та зовнішньополітичні події та процеси. - Вільно спілкуватися державною та іноземними мовами на професійному рівні, необхідному для ведення професійної дискусії, підготовки аналітичних та дослідницьких документів. - Володіти навичками професійного усного та письмового перекладу з/на іноземні мови, зокрема, з фахової тематики міжнародного співробітництва, зовнішньої політики, міжнародних комунікацій, регіональних студій, дво- та багатосторонніх міжнародних проектів. - Вести фахову дискусію із проблем міжнародних відносин, міжнародних комунікацій, регіональних студій, зовнішньої політичної діяльності, аргументувати свою позицію, поважати опонентів і їхню точки зору.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізит: Історія державності та культури України. Зовнішня політика України. Дипломатія України. Кореквізити: Міжнародне право.
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна «Державне регулювання міжнародної співпраці» є невід’ємною складовою циклу дисциплін спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» першого рівня вищої освіти (бакалаврату), метою якої є отримання студентами фундаментальних знань, умінь і навичок для успішного виконання професійних обов’язків у сфері міжнародних відносин і дипломатії та практичного здійснення міжнародного співробітництва. Навчальна дисципліна «Державне регулювання міжнародної співпраці» забезпечує формування у студентів цілісного уявлення про теоретичні аспекти співробітництва органів публічної влади з державами, міжнародними організаціями, НУО, ТНК, і т. д., а також практичні аспекти вітчизняного та зарубіжного досвіду стосовно сутності та особливостей зазначеної проблематики в процесі становлення української держави. Відзначається, що міжнародна співпраця відіграє важливу роль у політичній діяльності, зокрема в умовах нової політики – децентралізації, яка спрямована на суспільно-економічний розвиток української держави.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (40%): усне опитування, виступи з доповіддю на семінарах, участь у дискусіях, групові заняття, дослідження у формі case-study, підготовка презентацій на задану тему, студентські проекти, есе, участь в обговоренні, відвідування. Екзаменаційний контроль (60%) - трирівневе тестування.
Рекомендована література: 1. Гуславський В. С. Співробітництво у правоохоронній сфері : Україна та Співдружність Незалежних Держав : монографія / В. С. Гуславський. – Х. : Вид-во Нац. ун-ту внутр. справ, 2005. – 364 с. 2. Дацишин М. Інституційне забезпечення регіональної політики та практика взаємодії органів влади в Україні / Дацишин М., Керецман В. – Київ : К.І.С., 2017. – 102 с. 3. Державне управління : словник-довідник / уклад. В. Бакуменко. – Київ : УАДУ, 2002. – 228 с. 4. Державна регіональна політика України: особливості та стратегічні пріоритети: монографія; за ред. З.С.Варналія. – К.: НІСД, 2017. – 768 с. 5. Європейська Рамкова Конвенція про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями / Рада Європи ; Укр. правн. фундація. –33 с. 6. Мережко О. О. Право міжнародних договорів : сучасні проблеми теорії та практики : монографія / Мережко О. О. – К. : Таксон, 2002. – 344 с.