Теорія і методика журналістської творчості, частина 3

Спеціальність: Журналістика
Код дисципліни: 6.061.00.O.016
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Журналістика та засоби масової комунікації
Лектор: Кузнецова Олена Дмитрівна, професор, доктор філологічних наук з журналістики, професор
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Актуальність вивчення аналітичних жанрів преси. Знати теорію аналітичних жанрів преси та їх жанрові методи, типологію: види, підвиди та їх особливості, методику роботи над відкритим листом, кореспонденцією, статтею, рецензією, творчим портретом, мистецько-науковою критичною статтею, публіцистичним оглядом дійсності, оглядом ЗМІ, оглядом листів, коментарем, осмислювати їх вплив на читацьку аудиторію.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Теорія та методика журналістської творчості Ч.1 «Методи збору інформації в журналістиці»; Теорія та методика журналістської творчості Ч.2 «Інформаційні жанри і методи преси».
Короткий зміст навчальної програми: Актуальність і значення дисципліни «Аналітичні жанри і методи преси». Мета, завдання, структура дисципліни. Методика вивчення. Види контролю. Література. Аналітичні методи преси: поняття та особливості. Журналістський метод кореспондування. Відкритий лист. Аналітична кореспонденція. Стаття. Критичні методи творів і творчості. Рецензування. Рецензія в пресі. Творчий портрет як жанр газети та журналу. Мистецько-наукова критична стаття. Оглядові методи. Публіцистичний огляд як жанр преси. Огляд ЗМІ в газеті. Огляд листів у пресі. Коментування в пресі. Коментар як жанр періодики.
Методи та критерії оцінювання: Лекції, практичні заняття, випуск кожною групою навчальної газети «Молодий журналіст» з аналітичними жанрами студентів Критерії оцінювання: індивідуальне опитування на практичних, фронтальне опитування, перевірка знань на практичних, тестування на практичних з кожної теми, контрольні роботи, бали за матеріал в газеті «Молодий журналіст» (45 балів), тестування на іспиті, творче завдання6 написання аналітичного жанру (55 балів).
Рекомендована література: Здоровега В.Й. Теорія і методика журналістської творчості: Навчальний посібник/ Володимир Йосипович Здоровега. – Львів: ПАІС, 2006. – С.184-217. Кузнецова О.Д. Аналітичні жанри і методи преси: Навчальний посібник /Олена Дмитрівна Кузнецова. – Львів: ПАІС, 2013. – 196 с.