Соціологія і журналістика

Спеціальність: Журналістика
Код дисципліни: 6.061.00.O.028
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Журналістика та засоби масової комунікації
Лектор: Іваницька Божена Василівна
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Знати основи теоретичної та практичної соціології; Методи збору інформації в соціології; Застосовувати способи використання соціологічних знань у журналістській практиці; Розуміти суть ефективності журналістської діяльності; Вміти проводити конкретні соціологічні дослідження; Оцінювати та використовувати результати КСД у журналістській практиці; Враховувати результати досліджень в галузі соціології журналістики; Застосовувати у журналістській роботі принципи соціологічного мислення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Теорія і методика журналістської творчості; Філософія.
Короткий зміст навчальної програми: Місце соціології в системі суспільних і гуманітарних наук. Конкретно-соціологічне дослідження: поняття, етапи, види. Становлення і розвиток соціологічної науки в Україні. Роль, види та методи соціологічного опитування. Види анкетування. Методи інтерв’ю. Метод експертних оцінок. Соціометричне опитування. Аналіз документів як метод соціологічного дослідження. Інтерв’ю у соціології, його види. Вимогою до проведення інтерв’ю. Програма соціологічного дослідження, її структура та функції. Соціологічне дослідження. Соціологія журналістики і журналістська діяльність. Ефективність журналістської діяльності. Європейські стандарти для проведення соціологічного дослідження.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (практичне заняття, усне опитування, контрольна робота) - (30%) Підсумковий контроль (залік, 70%).
Рекомендована література: 1. Алчевська Х. Що читати народові? // Твори. — К. — 1990. 2. Американская социология. — М. — 1972. 3. Іванов В. Соціологія масової комунікації. — К. — 1999. 4. Лубкович І. Соціологія і журналістика. Підручник для журналістів і не тільки. — Л. — 2005. 5. Лубкович І. Соціологія і журналістика. Підручник. Видання друг, перероблене і доповнене. — Л. — 2009. 6. Соціологія. Короткий енциклопедичний словник. — К. — 1998. 7. Социология журналистики. — М. — 1981.