Основи наукових досліджень

Спеціальність: Журналістика
Код дисципліни: 6.061.00.O.040
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Журналістика та засоби масової комунікації
Лектор: Ольга Василівна Гарматій
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - Уміти оцінювати сутність та зміст конкретних явищ та процесів наукового відображення дійсності; - орієнтуватися у здобутках української та світової теорії соціальних комунікацій та медіастудій, добирати наукові праці відповідно до об’єкта та предмета власної наукової розвідки, критично оцінювати висновки, отримані іншими вченими у сфері соціальних комунікацій і журналістикознавства; - правильно та логічно формувати структуру власного наукового дослідження; - застосовувати комплекс наукових методів у самостійному науковому вивченні; - знати й розуміти загальні вимоги до наукової роботи, її логічної цілісності і наукової достовірності отриманих результатів; - знати основні види наукових публікацій, методику підготовки та оформлення публікації; особливості підготовки до виступу на науковій конференції; - знати особливості мови та стилю наукової роботи, вимоги до її оформлення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Теорія і методика журналістської творчості; Аргументація в ЗМІ; Теорія масової комунікації; Редагування в ЗМІ; Журналістська етика
Короткий зміст навчальної програми: Наука – продуктивна сила суспільного розвитку. Наукові дослідження як різновид творчої діяльності Методи наукових досліджень у журналістикознавстві. Інформаційне забезпечення наукових досліджень. Науково-дослідна робота студента у системі професійної підготовки журналістів. Оформлення та форми впровадження результатів наукових досліджень.
Методи та критерії оцінювання: Робота на практичних заняттях, виконання контрольної роботи (100%)
Рекомендована література: Колесников О. В. Основи наукових досліджень. – 2-е вид., випр. та доп. – К. : Центр навчальної літератури, 2019. – 144 с. Конверський А. Основи методології та організації наукових досліджень : навч. посібник. – К. : Центр навчальної літератури, 2019. – 350 с. Корягін М. В., Чік М. Ю. Основи наукових досліджень : навч. посібник. – 2-ге вид., доп. і перероб. – К. : Алерта, 2019. – 492 с. Михайлин І. Л. Науково-дослідна робота студента з журналістики : методичні матеріали для студентів із спеціальності «Журналістика» / І. Л. Михайлин. — 2-е вид., випр. і допов. — X.: Харківське історико-філологічне товариство, 2010. — 92 с. Різун В. В. Методи наукових досліджень у журналістикознавстві : навч. посібн. / Різун В. В., Скотникова Т. В. – 2-е вид., перероб. і доп. – К. : Преса України, 2008. – 144 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).