Оцінка впливу на навколишнє середовище

Спеціальність: Екологія (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.101.02.O.024
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Екологія та збалансоване природокористування
Лектор: к.т.н., доцент Одноріг Зоряна Степанівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Здатність оцінювати рівень негативного впливу природних та антропогенних факторів екологічної небезпеки на довкілля. Уміти оцінювати потенційний вплив планованих техногенних об’єктів та господарської діяльності на довкілля: • знати структуру, мету, задачі, принципи та етапи проведення ОВНС; • визначення факторів та масштабів впливу господарської діяльності на навколишнє середовище; • вміння розробити заходи зниження негативного впливу об’єкту на стан довкілля та здоров’я населення; • самостійно розробити розділ «Оцінка впливу на навколишнє середовище».
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Екологічне інспектування, • Екологічний контроль; • Законодавство України в галузі природокористування.
Короткий зміст навчальної програми: Мета, задачі, принципи та структура ОВНС. Порядок і етапи виконання ОВНС. Стадії проектування. Методи ранжування альтернативних рішень. Характеристика впливу об'єкта на атмосферне повітря, водне середовище, ґрунти, рослинний і тваринний світ, соціальне та техногенне середовище. Складання Заяви про екологічні наслідки.
Методи та критерії оцінювання: • поточний контроль, усне опитування, контрольна робота (40%); • підсумковий контроль ( контрольний захід, екзамен): письмова форма (60%).
Рекомендована література: 1. Нехорошков В.П., Попова Н.Д. Екологічна експертиза матеріалів ОВНС. Посібник до практичних занять - ОДАХ, Одесса, 2011р. - 46 с. 2. Экологическая экспертиза. Учеб. Пособие для студ. высш. учеб. заведений/ В.К.Донченко, В.М.Питулько и др. – Москва: «Академия», 2004. – 480 с. 3. Артамонов Б.Б., Міронова Н.Г. Екологічна експертиза: навчальний посібник. - Львів: «Науковий світ-2000», 2012 р. - 142 с.

Оцінка впливу на навколишнє середовище (курсовий проєкт)

Спеціальність: Екологія (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.101.02.O.025
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Екологія та збалансоване природокористування
Лектор: к.т.н., доцент Одноріг Зоряна Степанівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Загальні компетентності: ІНТ. здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та проблеми у сфері екології, охорони навколишнього середовища та збалансованого природокористування при здійсненні професійної діяльності або в процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій, та характеризуються комплексністю і невизначеністю умов та вимог. Фахові компетентності: ФК07. здатність здійснити комплексну оцінку впливу на природні ресурси, здоров’я людей, стан техногенного середовища внаслідок реалізації планованої діяльності в масштабах обраної території та регіону. Результати навчання: АіВ1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати рішення. Програмні результати навчання: ПР08. Уміти вибрати оптимальну стратегію господарювання та/або природокористування в залежності від результатів аналізу технологічних процесів та обґрунтування вибору із низки альтернативних варіантів та впровадження безвідходних та ресурсозберігаючих технологій.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Нормування і прогнозування емісій промислових забруднень; • Інспекційна діяльність; • Законодавство України в галузі природокористування.
Короткий зміст навчальної програми: Успішне вивчення студентом матеріалів дисципліни допоможе здобути навики проведення оцінки об’єкта планованої діяльності на навколишнє середовище, а також розуміння та вирішення конфліктних ситуацій між Інвестором, органами місцевого самоврядування та громадськістю у захисті власних інтересів.
Методи та критерії оцінювання: підсумковий контроль - захист курсового проекту (100%)
Рекомендована література: 1. Я.О.Адаменко. Оцінка впливів на навколишнє середовище. Навч. посібник. // Івано-Франківськ: Супрун В.П., 2014 – 284 с.. 2. Экологическая экспертиза. Учеб. Пособие для студ. высш. учеб. заведений/ В.К.Донченко, В.М.Питулько и др. – Москва: «Академия», 2004. – 480 с. 3. Артамонов Б.Б., Міронова Н.Г. Екологічна експертиза: навчальний посібник. - Львів: «Науковий світ-2000», 2012 р. - 142 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).