Геодезія, ч. 1

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 6.193.00.O.016
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Геодезія
Лектор: доцент, к.т.н., Літинський В.О., доцент, к.т.н. Перій С.С.
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • Знати інструктивні вимоги щодо побудови геодезичних висотних мереж згущення ІІІ і IV класів; будову, принцип роботи, перевірку та дослідження точних оптичних та цифрових нівелірів; будову, перевірку та дослідження шашкових та штрих-кодових рейок; інструктивні вимоги щодо побудови планових геодезичних розрядних мереж згущення; будову, перевірку та дослідження точних оптичних та цифрових теодолітів; • Вміти виконувати перевірку та дослідження оптичних та цифрових нівелірів; вимірювати перевищення оптичними та цифровими нівелірами; зрівноважувати висотні геодезичні мережі згущення; вимірювати горизонтальні та вертикальні кути точними оптичними та цифровими теодолітами; перераховувати вплив випадкових та систематичних похибок на результати вимірювань горизонтальних кутів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: попередні: фізика, вища математика, супутні: електронні геодезичні прилади, математичне опрацювання геодезичних вимірів
Короткий зміст навчальної програми: Геометричне нівелювання. Прилади, що використовуються для геометричного нівелювання ІІІ і ІУ класів. Геометричне нівелювання ІІІ і ІУ класів. Похибки та точність нівелювання ІІІ, ІУ класів; вимоги щодо отриманих результатів. Зрівноваження нівелірних ходів та мереж. Автоматизація нівелювання. Планові мережі згущення. Методи створення планових геодезичних розрядних мереж згущення. Поліґонометричні ходи. Кутові вимірювання в поліґонометрії 4 класу 1 і 2 розрядів. Лінійні вимірювання в поліґонометрії 4 класу 1 і 2 розрядів. Прив’язні роботи в поліґонометрії.
Методи та критерії оцінювання: • Письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, дві розрахунково-графічні роботи – 100 балів.
Рекомендована література: 1. Островський А.Л., Мороз О.І., Тарнавський В.Л. Геодезія, частина ІІ: Підручник для вузів. Львів. НУ «Львівська політхніка», 2007. – 508 с. 2. Шевченко Т.Г., Мороз О.І., Тревого І.С. Геодезичні прилади: Підручник / За редакцією Т.Г.Шевченка. – Львів: вид-во НУ «Львівська політехніка», 2006. – 464 с. 3. Літинський В., Перій С. Конспект лекцій. 4. Віртуальне середовище – http://vns.lp.edu.ua/course/view.php?id=3448