Фотограмметричні технології в геодезії та землеустрої

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 6.193.06.E.133
Кількість кредитів: 8.00
Кафедра: Фотограмметрія та геоінформатика
Лектор: доцент Колб Ігор Захарович старший викладач Грицьків Назар Зенонович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1. Здатність продемонструвати знання та розуміння наукових і математичних принципів, що лежать в основі геодезії та землеустрою для розв’язання задач геоінформатики та наземного фотограмметричного знімання; 2. Застосовувати знання і розуміння для ідентифікації, формулювання і вирішення технічних задач геоінформатики та наземного фотограмметричного знімання; 3. Розуміння базових аспектів та концепцій геодезії та землеустрої і їх застосування під час розв’язання задач геоматики; 4. Здатність продемонструвати базові знання з фотограмметрії та геоінформатики для вирішення задач геоматики; 5. Застосовувати знання і розуміння для розв’язування задач синтезу та аналізу в системах, які характерні для галузей фотограмметрії та геоінформатики; 6. Розуміння принципів тематичного геоінформаційного моделювання; 7. Знання та вміння практично застосовувати спеціальні структури та формати для зберігання геоданих та геоінформаційного моделювання місцевості; 8. Уміти використовувати процедури та функції програмного забезпечення ArcGIS для опрацювання різнорідних геоданих.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Фотограмметрія та дистанційне зондування. • Геоінформаційні технології в геодезії та управлінні територіями. Частина 1.
Короткий зміст навчальної програми: Сіткові структури даних. Атрибутивна інформація. Способи відображення щільності на карті. Карти щільності дискретних об'єктів. Класифікація геоданих. Пошук об'єктів в середині області. Інтегрування геоінформаційних та фотограмметричних технологій. Поняття наземної фотограмметрії. Геометричні та аналітичні залежності просторових даних у наземній фотограмметрії. Застосування наземної фотограмметрії у різних галузях.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота, індивідуальні домашні завдання (40%) • підсумковий контроль (проміжні тестові завдання, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (60%).
Рекомендована література: 1. Дорожинський О.Л., Тукай Р. Фотограмметрія: Підручник. – Львів: Видавництво НУ «ЛП», 2008. – 332с. 2. О.О. Іщук, М.М. Коржнев, О.Є. Кошляков. Просторовий аналіз і моделювання в ГІС. Навчальний посібник / За ред. акад. Д.М. Гродзинського.- К.: Видавничо-поліграфічний центр “Київський університет”, 2003.- 200 с. 3. О.О. Світличний, С.В. Плотницький. Основи геоінформатики: Навчальний посібник / За заг. ред. О.О. Світличного.- Суми: ВТД “Університетська книга”, 2006.-295с. 4. В.М. Самойленко. Географічні інформаційні системи і технології. Вид-во: Ніка-центр, 2011, 448 с.

Фотограмметричні технології в геодезії та землеустрої

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 6.193.05.E.122
Кількість кредитів: 8.00
Кафедра: Фотограмметрія та геоінформатика
Лектор: старший викладач Грицьків Назар Зенонович старша викладачка Бабій Любов Вячеславівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1. Використовувати теоретичні основи фотограмметрії та дистанційного зондування для вирішення практичних завдань геодезії та землеустрою. 2. Володіти сучасним програмним забезпеченням опрацювання матеріалів дистанційного зондування для вирішення практичних завдань геодезії та землеустрою. 3. Вміти застосовувати аналітичні алгоритми для отримання просторових даних про об'єкти за матеріалами дистанційного зондування. 4. Оперативно і якісно виконувати завдання по отриманню просторових даних за матеріалами дистанційного зондування.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Фотограмметрія та дистанційне зондування. • ГІС і бази даних.
Короткий зміст навчальної програми: Поняття наземної фотограмметрії. Геометричні та аналітичні залежності просторових даних у наземній фотограмметрії. Застосування наземної фотограмметрії у різних галузях.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, індивідуальні домашні завдання (40%) • підсумковий контроль (екзамен): письмово-усна форма (60%).
Рекомендована література: 1. Дорожинський О.Л. Аналітична та цифрова фотограмметрія: Навч. посібник - Львів: Видавництво НУ «Львівська політехніка», 2003. - 214с. 2. Дорожинський О.Л. Основи фотограмметрії. Підручник.-Львів: Видавництво НУ «Львівська політехніка», 2003.-214с. 3. Дорожинський О.Л. Тукай Р. Фотограмметрія. Підручник. – Львів: Видавництво НУ «Львівська політехніка», 2008. - 332с. 4. Дорожинський О.Л. Фотограмметрія та дистанційне зондування. Книга 1. Підручник.-Львів: Видавництво НУ «Львівська політехніка», 2019.-176с.