Прикладні геоінформаційні системи

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 6.193.05.E.123
Кількість кредитів: 8.00
Кафедра: Фотограмметрія та геоінформатика
Лектор: доцент Колб Ігор Захарович старший викладач Грицьків Назар Зенонович асистент Шевчук Володимир Миколайович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1. Здатність продемонструвати знання та розуміння наукових і математичних принципів, що лежать в основі геодезії та землеустрою для розв’язання задач геоінформатики та наземного фотограмметричного знімання; 2. Застосовувати знання і розуміння для ідентифікації, формулювання і вирішення технічних задач геоінформатики та наземного фотограмметричного знімання; 3. Розуміння базових аспектів та концепцій геодезії та землеустрої і їх застосування під час розв’язання задач геоматики; 4. Здатність продемонструвати базові знання з фотограмметрії та геоінформатики для вирішення задач геоматики; 5. Застосовувати знання і розуміння для розв’язування задач синтезу та аналізу в системах, які характерні для галузей фотограмметрії та геоінформатики; 6. Розуміння принципів тематичного геоінформаційного моделювання; 7. Знання та вміння практично застосовувати спеціальні структури та формати для зберігання геоданих та геоінформаційного моделювання місцевості; 8. Уміти використовувати процедури та функції програмного забезпечення ArcGIS для опрацювання різнорідних геоданих.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Фотограмметрія та дистанційне зондування.
Короткий зміст навчальної програми: Методологічний апарат геоінформатики. Організація даних в геоінформаційних системах. Сучасні концепції організації даних в геоінформаційних системах. Інтегрування геоінформаційних та фотограмметричних технологій. Поняття наземної фотограмметрії. Геометричні та аналітичні залежності просторових даних у наземній фотограмметрії. Застосування наземної фотограмметрії у різних галузях.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота, індивідуальні домашні завдання (40%) • підсумковий контроль (проміжні тестові завдання, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (60%).
Рекомендована література: 1. Дорожинський О.Л., Тукай Р. Фотограмметрія: Підручник. – Львів: Видавництво НУ «ЛП», 2008. – 332с. 2. О.О. Іщук, М.М. Коржнев, О.Є. Кошляков. Просторовий аналіз і моделювання в ГІС. Навчальний посібник / За ред. акад. Д.М. Гродзинського.- К.: Видавничо-поліграфічний центр “Київський університет”, 2003.- 200 с. 3. О.О. Світличний, С.В. Плотницький. Основи геоінформатики: Навчальний посібник / За заг. ред. О.О. Світличного.- Суми: ВТД “Університетська книга”, 2006.-295с. 4. В.М. Самойленко. Географічні інформаційні системи і технології. Вид-во: Ніка-центр, 2011, 448 с. 5. Геоінформаційне картографування: Конспект лекцій для студентів спеціальності 8.08010102 «Картографія» та спеціальності 6.08010105 «Геоінформаційні системи і технології»/ Укл.: І.З. Колб. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка».-2013. – 163 с. 6. Энди Митчелл. Руководство по ГИС-анализу. - Часть 1: Пространственные модели и взаимосвязи.; Пер. С англ. – К., ЗАО ЕСОММ Со., 2000.- 198 с. 7. О.О. Іщук, М.М. Коржнев, О.Є. Кошляков. Просторовий аналіз і моделювання в ГІС. Навчальний посібник / За ред. акад. Д.М. Гродзинського. - К.: Видавничо-поліграфічний центр “Київський університет”, 2003.- 200 с.