Реєстрація нерухомості

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 6.193.03.E.104
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Кадастр територій
Лектор: доц. Хавар Юлія Степанівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ІНТ. Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми геодезії та землеустрою із застосуванням сучасних технологій, теоретичних положень та методів дослідження фізичної поверхні Землі, її форми, розмірів та гравітаційного поля, проведення вимірів на земній поверхні для відображення її на планах та картах, для розв’язання різних наукових і практичних завдань. ФКС 3.1. Знання і розуміння основних теорій, методів, принципів і методик у сфері землеустрою та кадастру; ФКС 3.8. Здатність використовувати матеріали земельного кадастру при складанні і обґрунтуванні проектів землеустрою, обчисленні розмірів плати за землю (податки) та інше; ФКС 3.11. Виконувати весь комплекс робіт по кадастру, включаючи роботи з державної реєстрації землеволодінь, обліку кількості і якості земель, бонітуванню ґрунтів і економічної оцінки земель; ФКС 3.12. Виконувати обробку, аналіз і систематизацію земельно-кадастрових даних. РН3.1. Знати нормативно-правову, методичну бази державного земельного кадастру, кадастрів природних ресурсів, землеустрою. РН3.2. Застосовувати сучасні методи і засоби використання новітніх технологій при виконанні робіт з кадастру та землеустрою. РН3.3. Використовувати методологію та методику ведення інформаційно-реєстраційних робіт в кадастрі, охороні та використанні земель.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні: Землеустрій Супутні: Основи технічного забезпечення оцінки нерухомості
Короткий зміст навчальної програми: Предмет, завдання і зміст курсу та зв’язок з іншими дисциплінами. Загальні відомості про державну реєстрацію землі та нерухомості. Характеристика сучасних земельно-реєстраційних систем за кордоном. Нормативно-правове, методичне та технологічне забезпечення державної реєстрації нерухомості та прав на неї. Державна реєстрація земельних ділянок та обмежень у їх використанні. Інформаційна взаємодія органу, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, та органу державної реєстрації прав. Відповідальність у сфері державної реєстрації нерухомості.
Методи та критерії оцінювання: • виконання звіту з лабораторних робіт, усне опитування, контрольні роботи (40%); • підсумковий контроль (екзамен): письмово-усна форма (60%).
Рекомендована література: 1. Чижмарь К.І. Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Нормативні акти, аналітичні та методичні матеріали. – К.: Центр навчальної літератури, 2019. – 182 с. 2. Автоматизована земельно-кадастрова інформаційна система: Навчальний практикум. – Рівне: НПЦЗ, 2014. – 154 с. 3. Реєстрація земельних ділянок: підручник / М.Г. Ступень, О.Ф. Ковалишин, С.О. Малахова, та ін.; за заг. ред. М.Г. Ступеня. – К.: «Агроосвіта», 2014. – 359 c.