Оціночна діяльність

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 6.193.04.E.110
Кількість кредитів: 7.00
Кафедра: Кадастр територій
Лектор: к.е.н., Гулько Олександра Романівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ФСК 4.3. Базові знання основних нормативно-правових та методичних актів, довідкових матеріалів, чинних національних стандартів, інструкцій та інших нормативно-розпорядчих документів у сфері оцінки землі та нерухомого майна; ФСК4.4. Знання та володіння практичними навиками проведення оціночних робіт; ФСК 4.8. Знання класифікації нерухомого майна та його особливостей, як об’єкта оцінки, поняття нерухомості і нерухомої власності, види прав, інтересів та зобов’язань щодо нерухомості; ФСК 4.9. Знати бази оцінки та особливості їх застосування, основи теорії вартості грошей у часі, поширені методи визначення ставок капіталізації і дисконту; ФСК 4.12. Знання процедури професійної підготовки оцінювачів, норм професійної діяльності та етики, порядок отримання сертифіката суб’єкта оціночної діяльності. РН4.1. Застосовувати методи збирання, зберігання, накопичення, опрацювання, моделювання та аналізу інформації у сфері оцінки землі та нерухомого майна; РН4.5. Демонструвати знання з організації та управління земельно-кадастровим виробництвом, роботами з оцінки земель та нерухомого майна. РН4.6. Володіти методами геопросторових кадастрових даних для виконання управлінських рішень у сфері кадастру, землеустрою та оцінки нерухомості.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні: Супутникова геодезія та сферична астрономія Супутні: Технічна експертиза будівель і споруд
Короткий зміст навчальної програми: Оціночна діяльність має особливе значення для оподаткування міських земель та здійснення майнових угод із землею та правом її оренди на вторинному ринку. Окрім цього, оцінка майна є обов’язковою складовою усіх інвестиційних механізмів. Отож, від стану оціночної діяльності, рівня розвитку її теоретичної та методичної бази залежать темпи здійснення земельної та економічної реформ. Земельна реформа, яка здійснюється в Україні, спрямована власне на створення умов для розвитку інституту приватної власності на землю, приватизації землі, переведення земельних відносин на ринкові засади.
Методи та критерії оцінювання: • виконання звіту з лабораторних робіт, усне опитування, контрольні роботи (40%); • підсумковий контроль (екзамен): письмово-усна форма (60%).
Рекомендована література: 1. Перович Л.М. Оцінка нерухомості: навч.посібник / Л.М.Перович, Ю.П.Губар. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. – 296с. 2. Фридман Д., Ордуэй Н. Анализ и оценка приносящей доход не-движимости. — М.: Дело ЛТД, 1995. — 440с. 3. Харрисон Г. С. Оценка недвижимости. — М.: РИО