Оцінка нерухомості

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 6.193.04.E.119
Кількість кредитів: 8.00
Кафедра: Кадастр територій
Лектор: д.т.н. Губар Юрій Петрович
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ІНТ. Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми геодезії та землеустрою із застосуванням сучасних технологій, теоретичних положень та методів дослідження фізичної поверхні Землі, її форми, розмірів та гравітаційного поля, проведення вимірів на земній поверхні для відображення її на планах та картах, для розв’язання різних наукових і практичних завдань. ФКС 4.2. Вибір методів, засобів та обладнання для виконання робіт з грошової оцінки нерухомості; ФКС 4.6. Проводити збір, опрацювання, зберігання, представлення і аналіз даних ринку нерухомості та угод, що укладаються на ньому, операцій з нерухомістю на аукціоні, комерційному або інвестиційному конкурсі; ФКС 4.11. Володіти загальними вимогами до формування звіту з експертної грошової оцінки нерухомості, функціями та змістом його рецензування; ФКС 4.12. Знання процедури професійної підготовки оцінювачів, норм професійної діяльності та етики, порядок отримання сертифіката суб’єкта оціночної діяльності. РН4.1. Застосовувати методи збирання, зберігання, накопичення, опрацювання, моделювання та аналізу інформації у сфері оцінки землі та нерухомого майна. РН4.2. Знати і розуміти правову та методичну основу математичних методів і моделей при проведенні оцінки землі та нерухомого майна. РН4.4. Володіти методиками розрахунку нормативної та експертної грошових оцінок землі та нерухомого майна із використанням ринкових методичних підходів. РН4.6. Володіти методами геопросторових кадастрових даних для виконання управлінських рішень у сфері кадастру, землеустрою та оцінки нерухомості.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Державний земельний кадастр та оцінка нерухомості, Експертна грошова оцінка нерухомості
Короткий зміст навчальної програми: У процесі оцінки генеруються та оцінюються альтернативні варіанти використання оцінюваних об’єктів приймаються рішення щодо їх оптимального використання. Результати проведеної оцінки слугують інформаційною базою для моніторингу впливу управлінських рішень на поточну і прогнозовану ринкову вартість об’єктів. Метою викладання дисципліни є формування у студентів знань, умінь та навиків, що дасть їм можливість самостійно вирішувати практичні завдання з оцінки об’єктів у матеріальній формі, а саме: оцінки нерухомих речей (нерухомого майна, нерухомості), у тому числі земельних ділянок, та майнових прав на них; оцінки машин і обладнання. Дисципліна має завдання забезпечити студентам теоретичні і практичні заняття з оцінки земель, будівель та споруд сучасними методами. Мета та завдання аналізу. Найбільш ефективне використання вільної земельної ділянки, покращеної земельної ділянки. Особливі випадки при аналізі найбільш ефективного використання земель. Методичний підхід співставлення цін продажу подібних об’єктів (аналогів продажу). Методичний підхід капіталізації чистого доходу. Методичний підхід з урахування витрат на спорудження об’єктів нерухомого майна. Метод співставлення продаж. Економічний метод. Метод співвіднесення. Метод капіталізації земельної ренти. Інвестиційний метод. Метод залишку для землі. Метод розподілення доходу. Метод розвитку. Загальні вимоги до звіту з експертної грошової оцінки нерухомості. Структура звіту з оцінки нерухомості.
Методи та критерії оцінювання: • звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (40%) • підсумковий контроль (60 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (60%)
Рекомендована література: 1.Міжнародні стандарти оцінки; пер. з англ. С.О. Пузанка. – [ 8-ме видання]. – К.: «АртЕк», 2008. – 432 с. 2. Методичні основи грошової оцінки земель в Україні: [навч. пос.]/ Ю. Ф. Дехтяренко, М. Г. Лихогруд, Ю. М. Манцевич, Ю. М.Палеха. К.: Профі, 2007, - 624 с. 3. Перович Л.М. Оцінка нерухомості: навч.посібник / Л.М.Перович, Ю.П.Губар. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. – 325с. 4. Фридман Д., Ордуэй Н. Анализ и оценка приносящей доход недвижимости. — М.: Дело ЛТД, 1995. — 440с. 5. Харрисон Г. С. Оценка недвижимости. — М.: РИО Мособлупрполиграфиздат, 1994. — 231с.