Фізична геодезія

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 6.193.07.E.148
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Вища геодезія та астрономія
Лектор: професор Двуліт Петро Дмитрович, викладач, к.т.н., Лук'янченко Юрій Олександрович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • знати основні теорії фігури Землі, зовнішнє гравітаційне поле і поле прискорення вільного падіння Землі, методи визначення зовнішнього гравітаційного поля і поверхні Землі ; • вміти виконувати гравіметричні визначення в пунктах фізичної поверхні Землі і застосовувати дані вимірів супутникової геодезії для детального вивчення фігури і зовнішнього гравітаційного поля Землі; • мати уявлення про основні напрямки і перспективи сучасного розвитку фізичної геодезії.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Гравіметрія • Вища геодезія • Геодезична астрономія
Короткий зміст навчальної програми: Історичний огляд розвитку теорії фігури Землі. Основи теорії потенціалу. Види потенціалів тяжіння. Формули Гріна і Гаусса для потенціалів. Кульові та сферичні функції. Поліноми Лежандра. Розклад функції, заданої на сфері, в ряд сферичних функцій. Застосування сферичних функцій для розв'язку граничних задач. Основні системи координат в гравітаційному полі Землі. Силові лінії та рівневі поверхні. Нормальний та аномальний потенціал. Характеристики нормального і аномального гравітаційного поля Землі. Аномалії прискорення вільного падіння та гравіметричні редукції. Визначення аномального потенціалу Землі за Стоксом і Молоденським. Формули Стокса і Венінг-Мейнеса. Визначення характеристик гравітаційного поля на фізичній поверхні.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (70%); • підсумковий контроль (30 %, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (30%).
Рекомендована література: 1. Двуліт П.Д. Фізична геодезія.- Київ, Експрес, 2008, 256. 2. Двуліт П.Д. Гравіметрія, Л, ЛАГГ, 1998.-195. 3. Л.В.Огородова. Высшая геодезия, часть ІІІ Теоретическая геодезия, М, Геодезкартиздат, 2006, 381. с. 4. Heiskanen W.A. Moritz H. Physical geodesy. - Graz, 1981.