Технологія пива та безалкогольних напоїв
Спеціальність: Харчові технології (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.181.00.O.004
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доцент Березовська Наталія Іванівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Завдання: - Здатність розв’язувати задачі дослідницького та/або інноваційного характеру у сфері харчових технологій.
-Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.
-Здатність проводити дослідження на відповідному рівні.
- Здатність обирати та застосовувати спеціалізоване лабораторне і технологічне обладнання та прилади, науково- обгрунтовані методи та програмне забезпечення для проведення наукових досліджень у сфері харчових технологій
- Здатність розробляти програми ефективного функціонування підприємств харчової промисловості та/або закладів ресторанного господарства відповідно до прогнозів розвитку галузі в умовах глобалізації.
- Здатність презентувати та обговорювати результати наукових досліджень і проектів.
- Здатність забезпечувати якість та безпечність харчових продуктів під час впровадження технологічних інновацій на підприємствах галузі.
- Здатність впроваджувати сучасні технології пива та безалкогольних напоїв для забезпечення енерго- та ресурсозбереження і покращення якісних показників харчової продукції.
Результати навчання:
• Відшуковувати, систематизувати та аналізувати науково-технічну інформацію з різних джерел для вирішення професійних та наукових завдань у сфері харчових технологій.
-Приймати ефективні рішення, оцінювати і порівнювати альтернативи у сфері харчових технологій, у тому числі у невизначених ситуаціях та за наявності ризиків, а також в міждисциплінарних контекстах.
-Застосовувати спеці-альне обладнання, сучасні методи та інструменти, у тому числі математичне і комп’ютерне моделювання для розв’язання складних задач у харчових технологіях
-Застосовувати статис-тичні методи обробки експериментальних даних в галузі харчових технологій, використовувати спеціалі-зоване програмне забез-печення для обробки експериментальних даних.
-Розробляти та реалізо-вувати програми розвитку підприємств галузі на коротко- та довгострокову перспективу, аналізувати та оцінювати їх ефективність, екологічні та соціальні наслідки
-Мати спеціалізовані концептуальні знання, що включають сучасні наукові здобутки у сфері харчових технологій, зрозуміло і недвозначно доносити власні знання, висновки та аргументацію до фахівців і нефахівців.
-Вільно володіти державною та іноземною мовами для обговорення професійної діяльності, результатів досліджень та інновацій у сфері харчових технологій.
-Планувати і вико-нувати наукові дослідження у сфері харчових технологій, аналізувати їх результати, аргументувати висновки.
-Поєднувати теорію і практику, а також приймати рішення та виробляти стратегію розвитку бродильних виробництв і виноробства, з урахуванням загальнолюдських цінностей, суспільних, державних і виробничих інтересів.
-Системно мислити та застосовувати творчі здібності до формування принципово нових ідей у технологіях продуктів бродіння і виноробства
- Застосовувати знання мікробіологічних принципів для розроблення сучасних технологій продуктів бродіння і виноробства
-Уміння використовувати термінологію обраного фаху у професійній діяльності
-Здатність використовувати сучасні комунікативні методи для ефективного спілкування на професійному рівні.
-Здатність адаптуватись до нових ситуацій та оцінювати результати діяльності команд і колективів
-Здатність продовжувати навчання з високим ступенем автономії
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: супутні дисципліни:
– Інжиніринг, інноваційні технології та управління якістю харчових продуктів
-Методологія та організація наукових досліджень
-Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв
наступні дисципліни
-Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства
Технологія хлібопекарських дріжджів
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна «Технологія пива та безалкогольних напоїв» охоплює такі основні питання:
характеристику сировини для виробництва пива та безалкогольних напоїв, технологічні особливості хімічного складу; характеристики та асортимент готової продукції; технології та технологічні схеми приготування пивного сусла, його зброджування; технології та технологічні схеми нагромадження пивних дріжджів; технології та технологічні схеми підготовки води – сировини для приготування пива та безалкогольних напоїв; технології та технологічні схеми приготування безалкогольних напоїв і квасу.
Опис: Загальна характеристика пива. Органолептичні показники та хімічний склад пива. Ячмінь – основна сировина для виробництва пива. Приготування пивного сусла. Підготовка зернопродуктів до затирання, загальна характеристикака методів затирання. Вдосконалення технології сусла на стадіях затирання, Фільтрування затору. Охмелення пивного сусла. Охолодження та освітлення пивного сусла. Технологічні схеми процесу приготування пивного сусла. Загальна характеристика методів та стадій бродіння. Характеристики пивоварних дріжджів. . Технологія періодичного бродіння.
Способи зброджування пивного сусла. Розлив пива. Хвороби пива. Проблеми стійкості пива.
Призначення та показники якості води - основної сирови-ни для виробництва безалкогольних напоїв. Способи освітлення та незараженнязприродних вод. Способи пом’якшення води. Опріснення і знесолення природних вод. Асортимент, характеристика безалкогольних напоїв. Цукор і його замінники у виробництві БН. Технологія приготування білих, інвертних, купажних цукрових сиропів, колера. Сатурація та розлив газованих напоїв Технологія штучно мінералізованих вод. Технологія та сухих напоїв, слабоалкогольних напоїв і сиропів. Технологія мінеральних вод. Сировина та напівфабрикати у виробництві квасу.Технологія приготування та зброджування квасного сусла, комбінованої закваски із чистих культур дріжджів та молочнокислих бактерій. Апаратурно-технологічна схема виробництва квасу. Хвороби квасу.
Методи та критерії оцінювання: Основними методами діагностики знань є: поточний (ПК) і семестровий контроль (СК), який здійснюється з навчального матеріалу, обсяг якого визначений робочою програмою дисципліни.
Поточний контроль здійснюється під час лекцій і лабораторних занять з метою перевірки рівня засвоєння теоретичних і практичних знань та умінь студента. ПК проводиться у формі: письмово-усного контролю та захисту лабораторних робіт.
Семестровий контроль проводиться у формі екзамену (ЕК). Екзамен – це форма СК результатів навчання студента з навчальної дисципліни за семестр.
The main methods of knowledge diagnosis are: current (PC) and semester control (SC), which is carried out from educational material, the scope of which is determined by the work program of the discipline.
Current control is carried out during lectures and laboratory classes in order to check the level of assimilation of theoretical and practical knowledge and skills of the student. PC is conducted in the form of: written and oral control and defense of laboratory work.
Критерії оцінювання результатів навчання: Письмово-усний експрес-контроль, захист звітів із лабораторних робіт (30%)
• підсумковий контроль ( контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Навчально-методичний комплекс для студентів спеціальності 181 «Харчові технології « https://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=1237
2. Контроль якості сировини у виробництві пива. Методичні вказівки з дисципліни “Технологія пива та безалкогольних напоїв” для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології освітніх програм ОПП “Технології продуктів бродіння і виноробства”, ОНП «Харчові технології».// Укл.: Березовська Н.І., Паляниця Л.Я. - Львiв: Видавництво національного університету "Львівська політехніка", 2024.- 20 с.
3. Розрахунки матеріальних балансів основних стадій процесу приготування та зброджування пивного сусла. Методичні вказівки з дисципліни “Технологія пива та безалкогольних напоїв” для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології освітніх програм ОПП “Технології продуктів бродіння і виноробства”, ОНП «Харчові технології».// Укл.: Березовська Н.І., Паляниця Л.Я. - Львiв: Видавництво національного університету "Львівська політехніка", 2024.- 24 с.
4. Контроль якості пивного сусла та пива. Методичні вказівки з дисципліни “Технологія пива та безалкогольних напоїв” для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології освітніх програм ОПП “Технології продуктів бродіння і виноробства”, ОНП «Харчові технології».// Укл.: Березовська Н.І., Паляниця Л.Я. - Львiв: Видавництво національного університету "Львівська політехніка", 2024.- 20 с.
5. Визначення якост•і води - сировини для виробництва безалкогольних напоїв. Методичні вказівки та інструкція до лабораторної роботи з дисципліни "Технологiя пива та безалкогольних напоїв" для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології освітніх програм ОПП “Технології продуктів бродіння і виноробства”, ОНП «Харчові технології» » / Укл.: Березовська Н. І., Паляниця Л.Я. ? Львів: Видавництво Національного університету ?Львівська політехніка?, 2024.? 38 с.
6. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ «Технологічні розрахунки сировини у виробництві безалкогольних напоїв» для самостійної роботи з дисципліни “Технологія пива безалкогольних напоїв” для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології освітніх програм ОПП “Технології продуктів бродіння і виноробства”, ОНП «Харчові технології» » / Укл.: Березовська Н. І., Паляниця Л.Я. ? Львів: Видавництво Національного університету ?Львівська політехніка?, 2024.? 35 с
7. Контроль фізико-хімічних показників безалкогольних напоїв та квасу. Методичні вказівки з дисципліни “Технологія пива та безалкогольних напоїв” для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології освітніх програм ОПП “Технології продуктів бродіння і виноробства”, ОНП «Харчові технології».// Укл.: Березовська Н.І., Паляниця Л.Я. - Львiв: Видавництво національного університету "Львівська політехніка", 2024.- 20 с.
8.Домарецький В. А. Технологія солоду і пива. К.: ІНКОС, 2004. - 426 с.
9.Домарецький В.А., Прибильський В.Л., Михайлов М.Г. Технологія екстрактів, концентратів та напоїв із рослинної сировини./ за редакцією Домарецького В.А. Підручник.-Вінниця: Нова книга,2005.-408с
10. Технологія солоду, пива та безалкогольних напоїв у задачах і прикладах: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / А. Є. Мелетьєв, В. А. Домарецький, С. Р. Тодосійчук, А. М. Куц та ін. – К.: НУХТ, 2007.– 256 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).