Інноваційні технології біфідовмісних кисломолочних напоїв
Спеціальність: Харчові технології (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.181.02.E.022
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Професор Шевчук Лілія Іванівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Завдання: -Здатність розв’язувати задачі дослідницького та/або інноваційного характеру у сфері харчових технологій.
- Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.
-Здатність проводити дослідження на відповідному рівні.
-Здатність генерувати нові ідеї (креативність).
-Здатність обирати та обґрунтовувати технології харчових кислот і продуктів з біфідокомплексами.
-Уміння використовувати термінологію обраного фаху у професійній діяльності.
-Здатність використовувати сучасні комунікативні методи для ефективного спілкування на професійному рівні.
-Здатність адаптуватись до нових ситуацій та оцінювати результати діяльності команд і колективів.
-Здатність продовжувати навчання з високим ступенем автономії.
Результати навчання: -Застосовувати спеціальне обладнання, сучасні методи та інструменти, у тому числі математичне і комп’ютерне моделювання для розв’язання складних задач у харчових технологіях.
- Застосовувати статистичні методи обробки експериментальних даних в галузі харчових технологій, використовувати спеціалізоване програмне забезпечення для обробки експериментальних даних.
-Розробляти та реалізовувати програми розвитку підприємств галузі на коротко- та довгострокову перспективу, аналізувати та оцінювати їх ефективність, екологічні та соціальні наслідки
-Мати спеціалізовані концептуальні знання, що включають сучасні наукові здобутки у сфері харчових технологій, зрозуміло і недвозначно доносити власні знання, висновки та аргументацію до фахівців і нефахівців.
- Вільно володіти державною та іноземною мовами для обговорення професійної діяльності, результатів досліджень та інновацій у сфері харчових технологій.
-Планувати і виконувати наукові дослідження у сфері харчових технологій, аналізувати їх результати, аргументувати висновки.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Іноземна мова
Інноваційні технології та інжиніринг харчових підприємств
Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна «Інноваційні технології біфідовмісних кисломолочних напоїв» ознайомлює студентів із теоретичними засадами технології біфідовмісних кисломолочних напоїв, ферментовані молочні продукти, біфідобактерії в ферментованих молочних продуктах, синбіотики (пробіотики та пребіотики) в продуктах функціонального харчування, вибір сировини на молочно-зерновій основі з використанням для біотехнологічного оброблення сировини монокультур/змішаних культур біфідобактерій; наведено принципову технологічну схему виробництва біфідовмісних комбінованих кисломолочних напоїв функціонального призначення.
Основні поняття та терміни інноваційних технологій біфідовмісних кисломолочних напоїв. Науково-практичні основи технологій нових біфідовмісних кисломолочних напоїв на молочно-зерновій основі з використанням для біотехнологічного оброблення сировини монокультур/змішаних культур біфідобактерій. Принципові технологічні схеми виробництва біфідовмісних комбінованих кисломолочних напоїв функціонального призначення з використанням молочної сировини, борошна для дитячого та дієтичного харчування, монокультур/змішаних культур адаптованих до молока біфідобактерій.
Опис: Основні поняття та терміни інноваційних технологій біфідовмісних кисломолочних напоїв.
Теоретичні засади технології біфідовмісних кисломолочних напоїв
Теоретичні засади технології ферментованих молочних продуктів
Біфідобактерії в ферментованих молочних продуктах
Синбіотики (пробіотики та пребіотики) в продуктах функціонального харчування
Вибір сировини на молочно-зерновій основі з використанням для біотехнологічного оброблення сировини монокультур/змішаних культур біфідобактерій
Принципова технологічна схема виробництва біфідовмісних комбінованих кисломолочних напоїв функціонального призначення
Методи та критерії оцінювання: При вивченні навчальної дисципліни «Інноваційні технології біфідовмісних кисломолочних напоїв» передбачено поточний контроль (ПК) результатів навчання студентів у вигляді контрольної роботи та екзаменаційний контроль (ЕК).
Критерії оцінювання результатів навчання: Письмово-усний, тестовий контроль – 12 балів
Захист лабораторних робіт – 18 балів
Письмова компонента - 70 балів
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Навчально-методичне забезпечення
1. Електронний навчально-методичний комплекс «Харчова хімія» для студентів спеціальностей 6.051701 «Харчові технології та інженерія». Укладачі: проф. Шевчук Л.І. http://vns.lp.edu.ua/course/view.php?id=14398 - 112 термінів, 124 тестових завдання. Реєстр. номер № Е41–216–96/2016 від 18.04.2016 р.
2. Шевчук Л.І. Методичні вказівки для самостійної роботи з дисципліни “Харчова хімія” для студентів базового напряму 6.051701 “Харчові технології та інженерія”. / Л.І.Шевчук, С.Р.Мельник // Львів: Національний університет “Львівська політехніка”, Реєстр.№ 6056 від 28.11.2014р. – 18 с.
3.
8. Рекомендована література
Базова
1. Капрельянц Л.В. Функціональні продукти / Л.В. Капрельянц, К.Г. Іоргачова. – Одеса: Друк, 2003. – – ISBN 966-8099-83-4.
2.Дідух Н.А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення : монографія / Н.А. Дідух, О.П. Чагаровський, Т.А. Лисогор. – Одеса: Видавництво «Поліграф», 2008. – 236 с. – ISBN 978-966-8788-79-6.
3. Інноваційні технології продуктів бродіння і виноробства: підручник / С. В. Іванов, В. А. Домарецький, В. Л. Прибильський [та ін.]. – К.: НУХТ, 2012. – 487 с.
4. Дідух Н.А. Наукові основи використання чистих культур Bifidobacterium bifidum для виробництва ферментованих функціональних молочних продуктів // Молочна пром-сть. – № 4. – 2008. – С. 49–54.
5. Дідух Н.А. Наукові основи використання синбіотичних комплексів з чистими культурами Bifidobacterium longum у виробництві ферментованих функціональних молочних продуктів // Молочное дело. – № 3. – 2008. – С. 12–13, № 4. – 2008. – С. 34–35, № 5. – 2008. – С. 38–39.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).