Вступ до спеціальності
Спеціальність: Готельно-ресторанна справа
Код дисципліни: 6.241.00.O.004
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Туризм
Лектор: Доцент Теодорович Л.В.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Навчальна дисципліна є підґрунтям для вивчення інших профілюючих дисциплін освітньо-професійної програми. Результатами вивчення дисципліни є:
- набуття навичок пізнавальної діяльності в сфері готельного та ресторанного обслуговування, ознайомлення із змістом і формами практичної діяльності в галузі;
- адаптація до процесу навчання в вищій школі;
- історичні етапи становлення галузі готельно-ресторанного бізнесу;
- нормативно-правові засади готельно-ресторанного бізнесу;
- загальні поняття з туризму, менеджменту готельного та ресторанного сервісу;
- роль комунікації в готельно-ресторанному бізнесі та соціально-економічному
розвитку країни, створення толерантної взаємодії і комунікацій, а також умов плідної праці та успішного бізнесу представників різних ділових культур.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Організація послуг харчування. Організація ресторанного господарства, Організація готельного господарства, Організація анімаційної діяльності в готельно-ресторанному бізнесі.
Короткий зміст навчальної програми: Готельний бізнес як складова індустрії гостинності та як передумова розвитку туризму.
Готельний бізнес як складова індустрії гостинності та як передумова розвитку туризму.
Сутність готельних послуг. Основні служби готелю.
Інфраструктура готелю. Вимоги до облаштування приміщень готельних закладів.
Ресторанне господарство як галузь гостинності. Послуги закладів ресторанного господарства. Основні та додаткові послуги ЗРГ.
Основні групи приміщень ресторанного закладу.
Культура та якість обслуговування в готелях та ресторанних закладах. Вимоги до персоналу закладів.
Організація анімаційних послуг в готелях та ресторанах.
Забезпечення безпеки у закладах готельно-ресторанного господарства.
Методи та критерії оцінювання: • Поточний контроль (50 %) - практичні заняття, усне опитування, контрольна робота
• Підсумковий контроль (50%) - диференційований залік
Рекомендована література: 1. Готельно-ресторанна справа. Навчально-методичне видання. Книга 1. І
[Б. М. Андрушків, Л. Я. Малюта, Г. Й. Островська та ін.]. - Тернопіль : ФОП
Паляниця В. А., 2018. - 268 с
2. Готельно-ресторанна справа. Навчально-методичне видання.
1/ Б. М. Андрушків, Л. Я. Малюта, Г. Й. Островська та ін. Тернопіль : ФОП Паляниця В. А., 2018. 268 с.
3. Основи готельно-ресторанної справи : навчальний посібник / Н. І. Данько, А. Ю. Парфіненко, П. О. Подлепіна, О. О. Вишневська [за заг. ред. А. Ю. Парфіненка]. - X. : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2017. - 288 с.
4. Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства:
підруч.: для вищ. навч. закл. / за ред. П’ятницької Н. О. 2-ге вид. перероб. та
допов. К. : Центр учбової літератури, 2011. 584 с
5. Пуцентейло П.Р. Економіка і організація туристично-готельного підприємництва
Навчальний посібник. - К.: Центр учбової літератури, 2007. - 344 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).