Основи нутриціології

Спеціальність: Готельно-ресторанна справа
Код дисципліни: 6.241.02.E.058
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Туризм
Лектор: к.геогр.н., асист. Лущик М. В.
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: –роль харчування у функціонуванні основних систем організму людини; –основні анатомо-фізіологічні дані щодо структури і функцій органів травлення; фізіологічне значення компонентів продуктів харчування - білків, ліпідів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин та їх оптимальні потреби відповідно до стану організму за конкретних умов існування; –фізіологічну потребу здорової людини в основних нутрієнтах; –основні теорії харчування: раціональне, збалансоване, адекватне, диференційоване, індивідуальне, значення режиму харчування; –характеристику концепцій харчування П.Брегга, Г.Шелтона, вегетаріанства та ін..; –оздоровчу дію продуктів харчування на організм людини; –значення продуктів бджільництва та їх застосування; –основи дієтології, характеристику основних дієт, організацію харчування людей різних верств населення; –особливості харчування при захворюваннях органів дихання, серцево- судинної системи, органів травлення, нирок та ендокринної системи; –нетрадиційні системи харчування. –фізіолого - гігієнічні основи раціонального харчування різних вікових груп населення; –основи харчування спортсменів. вміти: – володіти методичним інструментарієм реалізації законів раціонального та оздоровчого харчування, вимог до харчового раціону, режиму харчування та умов прийому їжі; – аналізувати харчування окремих людей залежно від віку, статі, виду діяльності; – складати харчовий раціон з врахуванням особливостей окремих груп населення; – визначати енергетичну цінність продуктів харчування; – вираховувати енергетичні витрати здорових людей; – визначати основний обмін людини; – визначати добовувитратну енергію залежно від фізичної активності людини; – визначити добову потребу білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів; – пояснити різні теорії, концепції та школи харчування; - пропагувати принципи здорового харчування.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Організація послуг харчування Гігієна та санітарія в готельній галузі
Короткий зміст навчальної програми: Нутриціологія як наука про харчування. Хімічний склад харчових продуктів. Харчовий раціон людини. Режим харчування. Чотири різновиди харчування. Принципи раціонального (здорового) харчування, рекомендовані ВООЗ. Складання та розрахунок добового харчового раціону різних категорій осіб (харчування дітей та підлітків, харчування людей розумової праці та студентів, харчування людей літнього та похилого віку, харчування спортсменів. Дієти та їх значення (Дієтичні продукти. Групи дієтичних продуктів. Види дієт. Види голодування) Роздільне харчування та сироїдіння (Роздільне харчування по Г.Шелтону, Індивідуальне та редуковане харчування) Вегетаріанство (Різновиди вегетаріанства. Історія вегетаріанства. Вегетаріанське харчування і здоров'я) Харчування з позиції релігії. Основи дієтотерапії у східній медицині (Основи дієтотерапії у китайській медицин. Основи дієтотерапії по Аюрведі) Сучасні тенденції у харчуванні (генетично модифіковані організми та харчові добавки)
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (40 %) – практичні заняття, усне опитування Підсумковий контроль (60%) – залік
Рекомендована література: 1. Волошин О.І., Сплавський О.І. Основи оздоровчого харчування / О.І. Волошин, О.І. Сплавський. - Чернівці: БДМУ; Видавничий дім «Букрек», 2007. – 536с. 2. Зубар Н. М. Основи фізіології та гігієни харчування: Підручник. / Н.М. Зубар. — К.: Центр учбової літератури, 2010. — 336 с. 3. Смоляр В.І. Фізіологія та гігієна харчування / В.І.Смоляр. –К.: Здоров’я, 2000. -336с. 4. Ганонг В.Ф. Фізіологія людини. підручник для 3-4 рівнів акредитації / В.Ф. Ганонг. – Львів: БАК, 2002. - 768с. 5. Зубар Н. М. Основи фізіології та гігієни харчування: Підручник. / Н.М. Зубар. — К.: Центр учбової літератури, 2010. — 336 с. [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://pidruchniki.ws/14720324/meditsina/osnovi_fiziologiyi_ta_gigiyeni_harc huv annya_-_zubar_nm 6. Харчування по Аюрведі. [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://scriptures.ru/ayurveda/dietp.htm
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).