Управління ризиками в ресторанному господарстві
Спеціальність: Готельно-ресторанна справа
Код дисципліни: 6.241.02.E.063
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Туризм
Лектор: K. e. н., ст. викл. Римар Ю. М.
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Ознайомлення з основними принципами управління фінансово-економічною безпекою ресторанних закладів. Здобуття навиків діагностики фінансово-господарського стану підприємства з метою упередження його фінансових ризиків; оцінки стану та рівня економічної безпеки ресторанного підприємства, надійності його потенційних партнерів; оцінки стану безпеки й визначення стратегії діяльності на ринку потенційних і реальних конкурентів; збереження та примноження ресурсного потенціалу підприємства, раціонального й ефективного його використання.
Вивчення способів прийняття управлінських рішень щодо доцільності діяльності з урахуванням виявлених загроз і небезпек. Розуміння ролі максимально повного інформаційного забезпечення системи економічної безпеки підприємства в цілому, її окремих функціональних підрозділів. Набуття необхідних знань щодо сприяння гармонізації інтересів підприємства в цілому (як юридичної особи) та окремих співробітників (як фізичних осіб) з метою мінімізації внутрішніх загроз та ризиків.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Готельно-ресторанна індустрія світу та України
Організація ресторанного господарства
Правове регулювання готельно-ресторанного бізнесу
Економіка готельного і ресторанного бізнесу
Короткий зміст навчальної програми: Еволюція становлення та розвитку теорії управління ризиками. Підприємства готельно-ресторанного бізнесу та мінімізація ризиків їх діяльності. Аналіз факторів зовнішнього середовища в господарській діяльності ресторанного підприємства. Ризики, породжені внутрішніми колізіями підприємницької діяльності. Змішаних форми ризику згідно з джерелом походження. Методи і способи мінімізації операційних та стратегічних функціональних ризиків в готельному бізнесі.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (50%) – практичні заняття, усне опитування;
Підсумковий контроль (50%) – Заліковий тестовий контроль.
Рекомендована література: 1. Закон України “Про основні принципи та вимоги
до безпечності та якості харчових продуктів” від 22.09.2014 №1602-VII. – 20.09.2015
2. Вітлінський В. В. Ризикологія в економіці та підприємництві: Монографія / В. В. Вітлінський, Г. І. Великоіваненко. - К.: КНЕУ, 2004. - 480 с.
3. Гавловська Н. І. Ідентифікація небезпек, загроз та ризиків діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу / Н. І. Гавловська, Є. М. Рудніченко // Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. – 2014. – № 6(1). –
С. 18–23
4. Макарівська І.E. Класифікація ризиків у піприємництві. Проблeми сучасної eкономіки. 2008. № 1(25).
5. Риск-мeнeджмeнт. Прeвeнтивноe управлeниe:
учeбно-практичeскоe пособиe / В.Н. Вяткин,
В.А. Гамза, Ф.В. Маeвский. М.: Наука и образованиe,
2013, 264 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).