Вступ до фаху. Історія біотехнології та біоетика

Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Код дисципліни: 6.162.00.O.001
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: доц., к.х.н., доцент Швед Ольга Василівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: формування знань та орієнтування на можливе працевлаштування фахівців в галузі біотехнології та біоінженерії: • розуміння становлення біотехнологічної науки і промисловості та біоінженерії; основні історичні відкриття, які зробили біотехнологію міждисциплінарною сучасною наукою та технологією застосування у різних галузях та надання послуг одержання біопродукції, захисті довкілля та охороні здоров’я; • вміння вести пошук інформації про розвиток та перспективи біотехнології та біоінженерії та орієнтуватися у сучасних питаннях біоіндустрії, біоекономіки та біоетики
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: кореквізити – Анатомія, фізіологія діагностика людини, Гігієна та асептика і екомоніторинг, Загальна мікробіологія і вірусологія, Біологія клітини, Генетика (загальна та молекулярна), Біоінженерія (клітинна та генетична)
Короткий зміст навчальної програми: : Схема вищої освіти професії біотехнолог. Кваліфікація та кар’єрний ріст фахівців і професіоналів - Національний класифікатор професій (НКП України-2012) та Національний класифікатор видів економічної діяльності (НКВЕД України-2010). Біотехнологія - міждисциплінарна сучасна наука та технологія : становлення, складові частини, процеси, методи, відкриття в науці та технології. Сфери застосування у виробництві продукції, захисті довкілля та охороні здоров’я; етичні і соціальні проблеми, створення комплексної системи наука-виробництво (найбільш ефективних фармацевтичних біопрепаратів, харчової біопродукції, створення трансгенних рослин і тварин, проведення генотерапії спадкових захворювань, утилізація відходів, ресурсо- та енергозбереження, біобезпека і біозахист), сучасні досягнення та перспективи розвитку біоіндустрії та біоекономіки з використанням новітньої інформації глобальної мережі INTERNET та медійної періодики.
Методи та критерії оцінювання: усна співбесіда та фронтальне опитування; домашнє завдання групового та індивідуального характеру - розрахунково-графічна робота з мультимедійною презентацією (РГР), індивідуальне завдання (ІндЗ); експрес-тестування (ЕО), контрольна робота (КР) тощо. Поточний контроль (ПК) – ІндЗ1 (оформлення реферату та усний захист – 10%), ІндЗ2 (пошук 10 повідомлень на сайтах «біо», усний захист та оформлення папки повідомлень –15%), РГР (15 %.) та участь у науковій роботі ( в т.ч. до 5 балів) - 40% Контрольний захід (КЗ) - ІндЗ3 (письмово-усні відповіді на питання - 10%); ЕО1, ЕО2 ( 20%); КР (30 %) - 60% Підсумковий семестровий контроль (СК) – диференційований залік : сума ПК та КЗ ( в тому числі можлива усна компонента – не більше 10 балів) - 100 балів.
Рекомендована література: 1.Швед О.В., Миколів О.Б., Комаровська-Порохнявець О.З., Новіков В.П. Екологічна біотехнологія. Кн.І.,Кн.ІІ, – Львів: НУ “ЛП”.- 2010.– 424 с.; 368с. 2.Бондар І.В., Гуляєв В.М. Основи біотехнології. Монграфія. - Дніпродзержинск: ДДТУ - 2009. - 444с. 3. Евтушенков А.Н, .Фомичев Ю.К.. Введение в биотехнологию. Курс лекций. - Минск: БГУ. - 2002. 4. Глик Б., Пастернак Дж. Молекулярная биотехнология. Принципы и применение. Пер. с англ. - М.: Мир – 2002 -589с. 5.Кравців Р.Й., Буцяк В.І., Колотницький А.Г. Біотехнологія: вчора, сьогодні, завтра.-Львів, 2008.- 6 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).