Біоінженерія (клітинна,генетична)

Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Код дисципліни: 6.162.00.O.041
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: к.т.н., доцент Петріна Романа Омелянівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • знати основні процеси, пов’язані з переробкою біологічних матеріалів і з використанням біологічних агентів, наприклад клітин, ферментів чи антитіл; • вміти використовувати основні методи та способи біоінженерії (клітинної та генетичної) для розроблення, одержання і вдосконалення нових препаратів для медицини, фармації, сільського господарства та харчової промисловості; • застосування цих методів в майбутнiй роботi за спецiальнiстю та перспективи розвитку клітинної та генетичної інженерії.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: біохія та молекулярна біологія, генетика, біологія кореквізити: загальна біотехнологія, фармацевтична біотехнологія
Короткий зміст навчальної програми: Основи клітинної інженерії. Основи генетичної інженерії. Метод культури клітин та тканин. Біотехнологія вищих рослин. Гібридомна технологія. Процеси експресії генів. Інструменти генетичної інженерії. Секвенування ДНК. Прикладні аспекти клітинної та генетичної інженерії. Державна система біобезпеки під час здійснення генетично-інженерної діяльності в Україні.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з лабораторних та практичних занять, усне опитування (40%) • підсумковий контроль (50 %, контрольний захід, іспит): письмово-усна форма (10%)
Рекомендована література: 1. Сидоров Ю.І. Екстракція рослинної сировини: Навч.посібник / Ю.І.Сидоров, І.І.Губицька, Р.Т.Конечна, В.П.Новіков. – Львів: НУ «ЛП», 2008. – 336 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).