Біотехнологія ферментних препаратів

Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Код дисципліни: 6.162.02.E.076
Кількість кредитів: 3.50
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: Професор, д.б.н. Гавриляк Вікторія Василівна
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: • знати будову, загальну характеристику, класифікацію та номенклатуру ензимів та ферментних препаратів, джерела їх отримання; • знати загальні уявлення, молекулярні механізми та термодинамічні закономірності їх дії; • знати про специфічність дії ферментів та кінетику ферментативних процесів; • знати шляхи та механізми регуляції ферментативних процесів; • знати про іммобілізовані ферменти.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Біологія клітини Біохімія Кореквізити: Основи фармацевтичної біотехнології Біотехнологія білків
Короткий зміст навчальної програми: Визначення ферментів, їх властивості, номенклатура та класифікація. Походження та значення ферментів. Будова ферментів. Групи кофакторів. Активний та алостеричний центр ферменту. Класи ферментів. Кінетичні характеристики та термодинамічні закономірності дії ферментів. Молекулярні механізми дії ферментів. Залежність швидкості ферментативної реакції від концентрацій субстрату. Рівняння Міхаеліса-Ментен. Графік Лайнуївера-Берка. Залежність активності ферменту від рН, температури, концентрації ферменту. Одиниці та загальні принципи вимірювання активності ферменту. Регуляція ферментативних процесів. Модифікатори ензиматичної активності: активатори та інгібітори. Механізми інактивації ферментативної активності. Типи інгібування. Активація ферментативної активності. Коферменти та їх класифікація за хімічною природою, за механізмом дії та відповідно до класу ферментів. Ізоферменти. Іммобілізовані ферменти як галузь інженерної ензимології. Носії для іммобілізації ферментів. Застосування іммобілізованих ферментів у біотехнології, фармацевтичній та харчовій промисловості.
Методи та критерії оцінювання: • Письмові звіти з практичних робіт, усне опитування, індивідуальне науково-дослідне завдання (30 балів) • Підсумковий контроль (контрольний захід, залік): письмова форма (70 балів).
Рекомендована література: 1. Біохімія ензимів / М.М. Марченко, Л.В. Худа, М.М. Великий, Л.І. Остапченко. – Чернівці: Чернівецький національний університет, 2012. – 416 с. 2. Галкін Б.М., Іваниця В.О., Галкін М.Б. Інженерна ензимологія. – Одеса: ОНУ.- 2017. – 103 с. 3. Скляров О. Біохімія ензимів. Ензимодіагностика. Ензимопатологія. Ензимотерапія / О. Скляров, Я. Сольські, М. Великий, Н. Фартушок, Т. Бондарчук, Д. Дума. – Львів: Кварт. – 2008. – 218 с. 4. Основи біохімії за Ленінджером : [навч. посіб.] / Дейвід Л. Нельсон, Майкл М. Кокс; [пер. з англ.: О. Матишевська та ін.]. - Львів : БаК, 2015. - 1256 с.