Молекулярна біологія

Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Код дисципліни: 6.162.01.E.052
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: Доц. Марінцова Наталія Геннадіївна.
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Дисципліна “Молекулярна біологія” є спеціальним курсом для студентів, що навчаються за спеціальністю 162 “Біотехнології та біоінженерія” має своєю метою ознайомити студентів з природою речовин, з яких побудований живий організм, а також послідовність і взаємозв’язок хімічних перетворень і взаємодій, які характерні для живого і відрізняють його від неживого і підготувати спеціалістів для роботи на біохімічних та фармацевтичних підприємствах.
Завдання: • Здатність використовувати професійно-профільні знання і практичні навички для вирішення конкретних завдань в галузі біотехнології та біоінженерії. • Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел; • Здатність використовувати знання про структурно-функціональні особливості будови клітин, тканин, органів і систем органів людського організму та клітинні і генетичні маніпуляції. • Здатність застосовувати знання анатомії та фізіології людини для розробки засобів біокоректорів здоров’я та відомості про взаємозалежність між анатомічною будовою і фізіологічною функцією органів людського організму в філогенетичному і онтогенетичному аспекті. • Здатність використовувати знання перебігу біохімічних процесів в клітині та застосовувати їх для досягнення інших результатів освітньої програми.
Результати навчання: Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов у біотехнології та біоінженерії, або у процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів біотехнології та біоінженерії. Вміти здійснювати якісний та кількісний аналіз речовин неорганічного, органічного та біологічного походження, використовуючи відповідні хімічні методи. Вміти визначати та аналізувати основні фізико-хімічні властивості органічних сполук, що входять до складу біологічних агентів (білки, нуклеїнові кислоти, вуглеводи, ліпіди). Використовувати знання про структуру макромолекул в органелах клітин для створення біопрепаратів та вивчення механізму обмінних процесів в організмі та визначення вмісту білкових, вуглеводневих та ліпідних компонентів. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: Біологія клітини, Біохімія, Анатомія, фізіологія та діагностика людини. кореквізити: Загальна мікробіологія і вірусологія, Генетика, Фармацевтична хімія, Основи ензимології та іммобілізації, Теоретичні основи імунології.
Короткий зміст навчальної програми: Метою даної дисципліни є формування у студентів цілісного уявлення про будову, хімічні властивості та біологічну роль органічних сполук, які беруть участь у процесах метаболізму людини: низькомолекулярних біорегуляторів (вітамінів, гормонів, інших природних та синтетичних біологічно активних сполук, включаючи деякі лікарські засоби і токсичні сполуки) та біополімерів (вуглеводів, білків, нуклеїнових кислот).
Опис: Обмін речовин та енергії. Загальний шлях катаболізму. Обмін і функції вуглеводів. Обмін жирів. Обмін білків. Обмін і функції нуклеотидів. Біосинтез нуклеїнових кислот і білків (матричні біосинтези). Особливості будови, функцій і регуляції біосинтезу антитіл. Молекулярні механізми генетичної мінливості. Загальні аспекти регуляції.
Методи та критерії оцінювання: Основними методами діагностики знань є: поточний (ПК) і семестровий контроль (СК), який здійснюється з навчального матеріалу, обсяг якого визначений робочою програмою дисципліни за семестр. Поточний контроль здійснюється під час лекцій і лабораторних занять з метою перевірки рівня засвоєння теоретичних і практичних знань та умінь студента. ПК проводиться у формі: письмового експрес-контролю (індивідуальні завдання) та захисту лабораторних робіт. Семестровий контроль проводиться у формі екзамену (ЕК). Екзамен – це форма СК результатів навчання студента з навчальної дисципліни за семестр.
Критерії оцінювання результатів навчання: • письмові звіти з лабораторних робіт, два індивідуальних завдань – 30 балів; • підсумковий контроль - 70 балів ( контрольний захід, іспит): письмово-усна форма .
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Біологічна хімія. / Марінцова Н.Г., Журахівська Л.Р.. Губицька І.І., Болібрух Л.Д., Курка М.С. // Підручник з грифом МОН України. -Львів. Навч. вид.- НУ “ЛП”. - 2009. – 324 с. 2. Біологічна хімія / Марінцова Н.Г., Половкович С.В., Новіков В.П. // Підручник з грифом МОН України. -Львів. Навч. вид.- НУ “ЛП”. - 2013. – 336 с. 3. Біологічна і біоорганічна хімія: у 2 кн.: підручник. Кн. 1. Біоорганічна хімія (ВНЗ ІV р. а.) / за ред. Б. С. Зіменковського, І. В. Ніженковської. Вид. : ВСВ "Медицина", 2022. – 272 с. 4. Біологічна і біоорганічна хімія: у 2 книгах: підручник. Кн. 2. Біологічна хімія (ВНЗ ІV р. а.) / за ред. Ю. І. Губського, І. В. Ніженковської. Вид.: ВСВ "Медицина", 2021. – 544 с. 5. Біологічна хімія: підручник / О. Я. Скляров, Н. В. Фартушок, Т. І. Бондарчук. – Тернопіль: ТДМУ, 2015. – 706с. 6. Біологічна і біоорганічна хімія: у 2 книгах.: підручник — Книга 2. Біологічна хімія: Підручник для мед. ВНЗ ІV р. а.. – 2-е вид., випр. Затверджено МОН / За ред. Ю. І. Губського, І. В. Ніженковської. — К., 2017. – 544с. 7. Гонський Я. І., Максимчук Т. П., Калинський М. І. Біохімія людини. Підручник. – Тернопіль : Укрмедкнига, 2013. - 744 с. 8. Губський Ю. І. Біологічна хімія: Підручник. – Київ-Тернопіль : Укрмедкнига, 2011. – 664 с. 9. Біологічна та біоорганічна хімія [Текст] : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / О. О. Мардашко, Л. М. Миронович, Г. Ф. Степанов ; Одес. нац. мед. ун-т. - О. : Одеський мед університет, 2011. - 235 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).