Фінансовий контролінг

Спеціальність: Фінанси, банківська справа та страхування
Код дисципліни: 6.072.01.E.050
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Фінанси
Лектор: кандидат економічних наук, професор Партин Г.О.
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою викладання дисципліни «Фінансовий контролінг» є оволодіння здобувачами освіти теоретичних знань та набуття практичних навиків організації контролінгу фінансово-економічної діяльності підприємства, розв’язання складних спеціалізованих задач та практичних проблем в процесі здійснення фінансового контролінгу, зокрема, методикою формування обліково-аналітичного забезпечення системи фінансового контролінгу, методами розробляння фінансово-економічних нормативів та їх застосування в системі контролінгу, бюджетування та організації бюджетного контролю, управління доходами, витратами і фінансовими результатами для забезпечення беззбитковості виробництва продукції та допустимого рівня операційного ризику, способами оцінювання ефективності діяльності центрів відповідальності підприємства і формування системи мотивації, методами стратегічного фінансового контролінгу та контролінгу процесів прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності та змінності навколишнього середовища.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: Інтегральної компетентності: - Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми під час професійній діяльності у сфері фінансів, банківської справи та страхування або в процесі навчання, що передбачає застосування окремих методів і положень фінансової науки та характеризується невизначеністю умов і необхідністю врахування комплексу вимог здійснення професійної та навчальної діяльності. Спеціальних (фахових) компетентностей: СК05. Здатність застосовувати знання законодавства у сфері монетарного, фіскального регулювання та регулювання фінансового ринку. СК07. Здатність складати та аналізувати фінансову звітність. СК08. Здатність виконувати контрольні функції у сфері фінансів, банківської справи та страхування. СК09. Здатність здійснювати ефективні комунікації. СК10. Здатність визначати, обґрунтовувати та брати відповідальність за професійні рішення. СК12. Здатність здійснювати аналіз фінансового стану корпорацій і визначати ефективні напрями розвитку фінансово-господарської діяльності та нарощення фінансового потенціалу. СК16. Здатність з’ясовувати причинно-наслідкові зв’язки, аналізувати зовнішню та внутрішню інформацію для формування фінансових планів, розроблення елементів продуктової, цінової, збутової, кредитної, податкової, інвестиційної політики суб’єктів господарювання, у тому числі фінансових установ.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: ПР07. Розуміти принципи, методи та інструменти державного та ринкового регулювання діяльності в сфері фінансів, банківської справи та страхування. ПР09. Формувати і аналізувати фінансову звітність та правильно інтерпретувати отриману інформацію. ПР11. Володіти методичним інструментарієм здійснення контрольних функцій у сфері фінансів, банківської справи та страхування. ПР13. Володіти загальнонауковими та спеціальними методами дослідження фінансових процесів. ПР16. Застосовувати набуті теоретичні знання для розв’язання практичних завдань та змістовно інтерпретувати отримані результати. ПР20. Виконувати функціональні обов’язки в групі, пропонувати обґрунтовані фінансові рішення. ПР25. Застосовувати методи фінансового контролінгу для аналізування фінансових ресурсів та грошових потоків корпорацій в процесі диверсифікації, оцінювати рівень податкового навантаження та ефективності їхньої діяльності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - пререквізит: Бухгалтерський облік; Фінанси диверсифікованих підприємств - кореквізит:
Короткий зміст навчальної програми: Визначення суті, мети, завдань і об’єктів фінансового контролінгу в системі менеджменту підприємства; класифікація витрат як основного об’єкта фінансового контролінгу та характеристика методів прогнозування їхньої поведінки за умов невизначеності і ризиків; розкриття особливостей організації стратегічного фінансового контролінгу; визначення основних методів формування інформації в системі фінансового контролінгу на основі обліку витрат і калькулювання собівартості продукції; висвітлення сутності і призначення бюджетування, виокремлення методичних підходів і порядку формування бюджетів підприємства та здійснення бюджетного контролю; характеристика методичного інструментарію організації управління за центрами фінансової відповідальності; розкриття особливостей контролінгу процесів прийняття інвестиційних та операційних управлінських рішень; висвітлення методичних підходів до оцінювання ефективності діяльності та методів мотивації виконання завдань.
Опис: Основи фінансового контролінгу. Об’єкти фінансового контролінгу. Основи стратегічного фінансового контролінгу. Обліково-аналітичне забезпечення системи фінансового контролінгу. Модель взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності і прибутку в системі фінансового контролінгу. Бюджетування як метод оперативного фінансового контролінгу. Організація контролінгу за центрами фінансової відповідальності та трансферне ціноутворення. Контролінг в системі прийняття операційних та інвестиційних управлінських рішень. Оцінювання ефективності фінансово-економічної діяльності та системи мотивації.
Методи та критерії оцінювання: Методи контролю знань та умінь здобувача при вивченні дисципліни включають: Поточний заліковий контроль роботи здобувача освіти, зокрема: усне опитування та тестування здобувачів освіти (студентів) на лекційних і практичних заняттях та при виконанні лабораторних робіт, виступи при обговоренні проблемних завдань, правильність виконаних практичних завдань і контрольних робіт, оцінка активності при роботі у малих групах, участь у дискусіях, оцінювання правильності розрахунків і обгрунтованості висновків за результатами виконання розрахункових завдань, здатності аргументовано представляти результати під час захисту виконаних лабораторних робіт у присутності інших студентів групи. Виконання тестових завдань за темами курсу у ВНС, виконання індивідуального науково-дослідницького завдання.
Критерії оцінювання результатів навчання: - Виконання завдань на практичних заняттях, правильність і повнота відповідей при усному опитуванні, ефективність комунікації у малих групах – 25 балів; - Виконання, презентація і захист лабораторних робіт (відповідно по 5 балів за виконання кожної лабораторної роботи та 5 балів за захист). Разом 4*10 = 40 балів; - Виконання, презентація і захист контрольної роботи студентами денної форми навчання (10 балів за виконання роботи та 10 балів за захист). Разом 20 балів; - Виконання, презентація і захист контрольних робіт студентами заочної форми навчання (відповідно по 5 балів за виконання кожної контрольної роботи та 5 балів за захист). Разом 2*10 = 20 балів; - Виконання індивідуального науково-дослідницького завдання – 15 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 7. Рекомендована література Базова 1. Корбутяк А.Г. Навчально-наочний посібник з дисципліни «Фінансовий контролінг» / Корбутяк А.Г., Єрмійчук Н.І. – Чернівці, Вид-во ЧНУ, 2017. – 115 с. 2. Партин Г.О. Управлінський облік / Managerial Accounting: підручник / Г.О. Партин, А.Г. Загородній, А.Я. Ясінська, Т.І. Воскресенська, Н.О. Микитюк. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2023. – 672 с. – укр. і англ. мова. 3. Сабліна Н. В. Фінансовий контролінг [Електронний ресурс] : навчальний посібник / Н. В. Сабліна, Т. Б. Кузенко. – Харків : ХНЕУ ім. С. Кузнеця, 2019. – 161 с. 4. Терещенко О. О. Фінансовий контролінг: навч. посіб. / О. О. Терещенко, Н. Д. Бабяк ; М-во освіти і науки України, ДВНЗ "Київський нац. екон. ун-т ім. В. Гетьмана". - К. : КНЕУ, 2013. - 407с. 8. Навчально-методичне забезпечення 1. Робоча програма навчальної дисципліни «Фінансовий контролінг». 2. Конспекти лекцій та їх презентації з дисципліни. 3.Тестові завдання за кожною темою. 4. Питання для залікового контролю. 5. Фінансовий контролінг: Методичні рекомендації до проведення практичних і семінарських занять з дисципліни “Фінансовий контролінг” для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» / Укл.: Г.О. Партин, О.Б. Курило, І.І. Лащик. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2023. – 49с. 6. Фінансовий контролінг: Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни “Фінансовий контролінг” для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 072 "Фінанси, банківська справа та страхування" / Укл.: Г.О. Партин. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2023. -18 с. 7. Фінансовий контролінг: Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни “Фінансовий контролінг” для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» / Укл.: Г. О. Партин – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2023. – 16 с. 8. Фінансовий контролінг: Методичні рекомендації до виконання контрольної роботи з дисципліни “Фінансовий контролінг” для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти денної форми навчання спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» / Укл.: Г. О. Партин.– Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2023. – 44с. 9. Фінансовий контролінг: Методичні рекомендації до виконання контрольних робіт №1 та №2 з дисципліни “Фінансовий контролінг” для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти заочної форми навчання спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» / Укл.: Г. О. Партин.– Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2023. – 44с. 10. Віртуальне навчальне середовище Фінансового контролінгу. – Режим доступу: https://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=14978 9. Інформаційні ресурси 1. Конституція України. Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.zakon.rada.gov.ua. 2. Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. №436-ІV [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua. 3. Витрати: [Електронний ресурс]: Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16: затв. М-вом фінансів України 20 жовтня 1999 р. : [за станом на 1 січня 2007 р.] // Законодавство України – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua 4. Дохід [Електронний ресурс] : Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 № 290 – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua 5. Офіційний веб - сайт Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України" [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://smida.gov.ua. 6. Офіційний веб - сайт Державного комітету статистики України- Режим доступу: www, ukrstat. gov.ua 7. Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. [Електронний ресурс]. Режим доступу. http://portal.rada.gov.ua 8. Офіційний веб-сайт Міністерства фінансів України. – Режим доступу : http://www.minfin.gov.ua 10. Офіційний веб-сайт Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. – Режим доступу : http://www.nbuv.gov.ua
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).