Митне право

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.01.E.048
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Адміністративне та інформаційне право
Лектор: Бліхар Марія Миронівна, Шульган Ірина Іванівна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою навчальної дисципліни є розкриття сучасних наукових концепцій, понять, методів та принципів митного права, правових основ митної політики, митного оформлення й митного контролю, а також діяльності митних органів та пов’язаних із нею проблем. Спрямована на спонукання здобувачів знань про правове забезпечення переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України, митного контролю та оформлення, митних режимів, митно-тарифного регулювання та стягнення митних платежів, особливості порушення митних правил та їх відповідальності за них.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у здобувачів освіти компетентностей: Інтегральна компетентність (ІНТ). Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі професійної правничої діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування правових доктрин, принципів і правових інститутів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. Загальні компетентності (ЗК). ЗК2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. ЗК3. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності. Спеціальні (фахові) компетентності (СК). СК1. Здатність застосовувати знання з основ теорії та філософії права, знання і розуміння структури правничої професії та її ролі у суспільстві. СК7. Здатність застосовувати знання завдань, принципів і доктрин національного права, а також змісту правових інститутів, щонайменше з таких галузей права, як: конституційне право, адміністративне право і адміністративне процесуальне право, цивільне і цивільне процесуальне право, кримінальне і кримінальне процесуальне право. СК8. Знання і розуміння особливостей реалізації та застосування норм матеріального і процесуального права. СК16. Здатність до логічного, критичного і системного аналізу документів, розуміння їх правового характеру і значення. Компетентності професійного спрямування (ПК). ПК 1.2. Знання особливостей реалізації правових норм у сфері податкових та митних правовідносин.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач вищої освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: ПР16. Пояснювати природу та зміст основних правових явищ і процесів. ПР17. Застосовувати набуті знання у різних правових ситуаціях, виокремлювати юридично значущі факти і формувати обґрунтовані правові висновки. ПР23. Аналізувати і правильно застосовувати норми матеріального та процесуального права. ПР24. Демонструвати знання правових норм, що визначають організацію і зміст діяльності органів державної влади. ПР28. Аналізувати ситуативні фабули та вирішувати юридичні задачі. ПР29. Пояснювати характер та зміст галузей публічного права. ПР30. Демонструвати розуміння законодавства у сфері публічного права. ПР31. Формувати обґрунтовані висновки та рекомендації щодо вирішення проблемних питань у публічній сфері. АіВ 1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення; АіВ 3. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики; АіВ 4. Здатність демонструвати розуміння чинного законодавства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: теорія та філософія права – ч. 1, ч. 2; конституційне право України; адміністративне право – ч. 1, ч. 2. Супутні й наступні навчальні дисципліни: адміністративний процес; правове регулювання державної служби; господарське право, адміністративне судочинство.
Короткий зміст навчальної програми: У межах навчальної дисципліни Митне право вивчають складний комплекс теоретичних положень, правових інститутів і нормативного матеріалу щодо регламентації відносин пов’язаних із перетином громадянами митного кордону України, ввезенням та вивезенням ними товарів і транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон, здійсненням митних формальностей, пов’язаних із таким переміщенням. Митне право стало одним із ефективних інструментів у здійсненні міжнародної торгівлі, налагодженні економічної та політичної співпраці між державами, засобом підвищення економічного рівня країни, захисту національного товаровиробника та інтересів усього суспільства у різних сферах його функціонування.
Опис: Тема 1. Митне право України як комплексна галузь права. Тема 2. Організаційно-правові засади діяльності митних органів в Україні. Тема 3. Країна походження товару. Тема 4-5. Митні режими. Тема 6. Митна вартість та методи її визначення. Тема 7. Переміщення і пропуск товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України. Митні формальності. Тема 8. Основи здійснення митного оформлення в Україні. Тема 9. Особливості пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами. Тема 10-11. Правова характеристика здійснення митного контролю в Україні. Тема 12. Правові основи митно-тарифного і нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Тема 13. Гарантії забезпечення виконання зобов’язань перед митними органами. Тема 14. Провадження у справах про порушення митних правил. Тема 15. Правові основи міжнародного митного співробітництва.
Методи та критерії оцінювання: Методами діагностики успішності навчання, формами виміру рівня засвоєння знань з навчальної дисципліни є: • усне опитування на семінарських заняттях, • робота в групі на семінарських заняттях, участь в дискусії • виступ на семінарських заняттях із індивідуальним науково-дослідним завданням (презентація, реферат, доповідь).
Критерії оцінювання результатів навчання: Критерії оцінювання результатів навчання студентів: Практичні (семінарські) заняття - 60 Контрольна робота - 10 Індивідуальне науково-дослідне завдання /презентація, реферат, доповідь - 10 Підсумкове контрольне тестування - 20 Разом за дисципліну - 100 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Митний кодекс України : Закон України від 13 березня 2012 р. № 4495-VI. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17#Text 2. Дорофеєва Л. М. Реформування митних органів України в умовах євроінтеграції : монографія. Ужгород : Гельветика, 2017. 444 с. 3. Дорофеєва Л. М. Європейський вектор розвитку української митниці : монографія. Дніпро: УМСФ, 2019. 448 с. 4. Зима О. Т. Митне право : конспект лекцій. Харків : Право, 2018. 126 с. 5. Маслова А. Б. Органи, що реалізують державну митну політику, як складова системи публічного адміністрування : організаційно-правові аспекти реформування : монографія. Київ : Гельветика, 2020. 388 с. 6. Митний контроль та митне оформлення в морських пунктах пропуску: проблемні аспекти та напрями удосконалення : колективна монографія / за заг. наук. ред. Т. В. Рудої, А. В. Артеменка. Хмельницький: Вид-во УДФСУ, 2020. 236 с. 7. Митне право : навч. посіб. / О. П. Рябченко, В. Я. Мацюк, В. В. Чмелюк та ін. ; за заг. ред. І. П. Петрової. Ірпінь : УДФСУ, 2020. 470 с. 8. Перепьолкін С. М. Міжнародне митне право у сучасному вимірі: теоретичний, методологічний та прикладний аспекти : монографія. Дніпро: Університет митної справи та фінансів, 2020. 360 с. 9. Публічне управління та адміністрування операцій з товарами, що переходять у власність держави за порушення митного законодавств: колективна монографія / за заг. наук. ред. Л. Р. Прус, С. А. Попеля. Хмельницький : Вид-во УДФСУ, 2020. 408 с. 10. Сучасний стан та перспективи розвитку митних правовідносин в Україні : колективна монографія / за заг. наук. ред. Д. В. Приймаченка. Дніпро: Гельветика, 2018. 272 с. 11. Система управління ризиками в державній митній справі України : монографія / за заг. наук. ред. О. А. Фрадинського. Хмельницький: НДІ ФП УДФСУ, 2019. 228 с. 12. Щербюк Н. Ю. Митне право : конспект лекцій. Луцьк : Луцький НТУ, 2017. 311 с. Навчально-методичне забезпечення: 1. Робоча програма з навчальної дисципліни «Митне право» для здобувачів освіти за освітньою програмою «Право» (укладачі – д.ю.н., професор Бліхар М.М., к.ю.н., Шульган І.І.). 2. Митне право: методичні вказівки для підготовки до семінарських занять для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 081 «Право» / Укл.: М. М. Бліхар. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2022. 42 с. 3. Митне право: Методичні вказівки щодо виконання контрольних робіт для спеціальності 081 «Право» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти / уклад.: М. М. Бліхар. Львів. 2022. 23 с. 4. Віртуальне навчальне середовище дисципліни «Митне право». URL: https://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=6517 Інформаційні ресурси: 1. Офіційний веб-сайт Національного агентства України з питань державної служби. URL: https://nads.gov.ua/ 2. Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. URL: http://rada.gov.ua/ 3. Офіційний веб-сайт Кабінету Міністрів України. URL: http://www.kmu.gov.ua/ 4. Офіційний веб-сайт Президента України. URL: http://www.president.gov.ua/ 5. Офіційний сайт Міністерства фінансів України. URL: https://mof.gov.ua/uk 6. Єдиний державний реєстр судових рішень України. URL: reyestr.court.gov.ua
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).