Processes and Equipment of Biochemical Engineering

Major: Biotechnology and Bioengineering
Code of subject: 6.162.00.O.025
Credits: 3.00
Department: Chemical Engineering
Lecturer: Hnativ Z.Ya.
Semester: 4 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: As a result of the study subjects, the specialist must know: • general laws of chemical processes and biotechnology industries; • Basic directions of formation principles of modeling and calculation processes and devices; • identify and effect relationship between the individual processes of chemical and biotechnological industries. Prepared specialist should be able to: • calculate and design hydromechanical processes and devices; • calculate and design thermal processes and apparatus; • calculate and design a mass-transfer processes and devices; • Identify methods and means of intensifying the typical process optimization, scale, and resource and environmental issues.
Required prior and related subjects: Physics Math Physical chemistry Mechanics
Summary of the subject: Classification of the basic processes of biotechnology production. Basic laws governing biotechnological processes. General principles of analysis and calculation processes and devices. Fundamentals of rational construction vehicles. Methods for intensification of biotechnological industries. Fundamentals of hydraulics. Hydrodynamics. Characteristics of the fluid. Transfer liquids and gases. Pumps. General Information. Classification. The main parameters of pumps. Mechanical and hydromechanical processes. Thermal processes. Methods of heat distribution in space. Heat balances. The transfer of heat conduction, heat radiation. Convective heat transfer. Heat transfer. Mass transfer processes. The balance in the mass transfer. The rate of mass transfer. driving force. Mass transfer from the solid phase. Drying. The main parameters of moist air. I-x diagram of wet air. The balance of drying. Material and heat balance drying. Characterization of air and heat for drying.
Assessment methods and criteria: • written reports on laboratory work, oral examination (30%) • final control (70% control measure, ezamen): written, oral form (70%)
Recommended books: Основна література 1. Ханик Я.М., Дубинін А.І., Атаманюк В.М., Станіславчук О.В. Процеси та апарати хімічних технологій. – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2005. – 192 с. 2. Кавецкий Г.Д., Васильев Б.В. Процессы и аппараты химической технологии. – М.: Колос, 1997. – 551 с. 3. К.Ф. Павлов, П.Г. Романков, А.А. Носков «Примеры и задачи по курсу процессов и аппаратов химической технологии». Ленинградское объединение, «Химия», 1976 4. Е.Н. Плановский, П.И. Николаев. Основные процессы и аппараты химической и нефтехимической технологии. 3-е изд. М.: «Химия», 1987, 540 с. Додаткова література 1. И.Л. Иоффе. Проектирование процессов и аппаратов в химической технологии. Л.: «Химия», 1991, 352 с. 2. К.А. Калунянц, Л.И. Голгер, В.Е. Балашов. Оборудование микробиологических производств. М., 1987. 3. А.А. Лащинский, А.Р. Толчинский, Основы конструирования и расчёта химической аппаратуры, М.-Л. Машггиз, 1963. - 470 с. 4. Г.А. Никитин. Биохимические основы микробиологических производств. Киев. «Вища школа». 1981 5. . Основные процессы и аппараты химической технологии: Пособие по курсовому проектированию / Под редакцией Ю.И. Дытнерского, М.: Химия, 1991. - 496 с. 6. Лабораторный практикум по процессам и апаратам пищевых производств. Под. ред. А.С. Гинзбурга. 3-е изд., М.: Агропромиздат, 1990, 256 с. 7. Руководство к практическим занятиям в лаборатории процессов и аппаратов химической технологии. Под. ред. Романкова П.Г., 5-е изд. Ленинград «Химия», 1979, 250 с.