Геодезія і топографія, частина 1

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 6.193.00.O.003
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Геодезія
Лектор: к.т.н., доцент Тартачинська З.Р.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: РН6. Знати історію та особливості розвитку геодезії та землеустрою, їх місце в загальній системі знань про природу і суспільство. РН7. Виконувати обстеження і вишукувальні, топографо-геодезичні, картографічні, проектні та проектно-вишукувальні роботи при виконанні професійних завдань з геодезії та землеустрою. РН10. Обирати і застосовувати інструменти, обладнання, устаткування та програмне забезпечення, які необхідні для дистанційних, наземних, польових і камеральних досліджень у сфері геодезії та землеустрою. РН11. Організовувати та виконувати дистанційні, наземні, польові і камеральні роботи в сфері геодезії та землеустрою, оформляти результати робіт, готувати відповідні звіти.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: попередні: алгебра, геометрія, географія, фізика супутні: геодезія і топографія, частина 2, вища математика, математична обробка геодезичних вимірювань, інформатика та програмування геозадач
Короткий зміст навчальної програми: У програмі навчальної дисципліни «Геодезія і топографія, частина 1» розглядаються загальні відомості з геодезії та топографії, принципи лінійних, кутових вимірювань, польові і камеральні роботи при виконанні горизонтального знімання, аналіз якості одержаних результатів виконання вимірювання. При вивченні курсу студент повинен здобути практичні навики роботи з геодезичними приладами, оволодіти методикою виконання горизонтального знімання та створення планів, ознайомитись з функціональними можливостями програми Digitals і вивчити технологію створення умовних знаків в цьому програмному середовищі.
Методи та критерії оцінювання: • Письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, дві розрахунково-графічні роботи – 40 балів. • Екзаменаційний контроль: письмова компонента – 50 балів; усна компонента – 10 балів.
Рекомендована література: 1. Літинський В.О., Ващенко В.І., Перій С.С.. Геодезичні прилади в топографії. Львів, Євросвіт, 2012. 2. Мороз О.І. Топографія. Навчальний посібник. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2016. 220 с. 3. Островський А.Л., Мороз О.І., Тартачинська З.Р., Гарасимчук І.Ф. Геодезія. Частина перша. Топографія. Навчальний посібник Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2011. 440 с. 4. Умовні знаки для топографічних планів масштабів 1:5000 – 1:500. Київ, 2001.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).