Геодезія, частина 1

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 6.193.00.O.015
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Геодезія
Лектор: доцент, к.т.н. Перій С.С.
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Геодезія – профілююча дисципліна для студентів Інституту геодезії, вивчення якої починається ще з першого курсу. На сьогодні геодезія використовується в різних галузях економіки та наукових дослідженнях. Під час вивчення курсу студент має вивчити будову та перевірку оптичних та електронних нівелірів, здобути практичні навички в роботі з ними під час виконання вимірювань. Оволодіти технікою прокладання нівелірних ходів III та IV класів під час створення геодезичної основи для виконання великомасштабного топографічного знімання. Внаслідок вивчення навчальної дисципліни студент має продемонструвати такі результати навчання: Знати будову оптичних та цифрових нівелірів; Вміти виконувати перевірку оптичних та цифрових нівелірів а також рейок. Виконувати нівелювання III та IV класів оптичними і цифровими нівелірами; Знати будову та виконувати перевірку точних теодолітів; Вимірювати горизонтальні та вертикальні кути точними оптичними теодолітами.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: ІНТ. Здатність розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми геодезії та землеустрою із застосуванням сучасних технологій, теоретичних положень та методів дослідження фізичної поверхні Землі, її форми, розмірів та гравітаційного поля, проведення вимірів на земній поверхні для відображення її на планах та картах, для розв’язання різних наукових і практичних завдань. загальні компетентності: ЗК5. Опановування базовими знаннями, включаючи сучасні наукові та технічні досягнення та використання їх в практичних ситуаціях; ЗК8. Дотримання правил безпеки життєдіяльності та охорони праці; ЗК10. Здатності до реалізації навчальних та соціальних завдань; ЗК12. Здатність до пошуку, опрацювання, аналізу інформації з різних джерел та проведення досліджень на відповідному рівні; фахові компетентності: ФК3. Засвоєння базових знань із супутніх наук, що входять окремими блоками до сфери геодезії і землеустрою (фізика, математика, інформатика, екологія, право, економіка та інші), вміння використовувати їх теорії, принципи та технічні підходи; ФК4. Використання знань із загальних інженерних наук у навчанні та професійній діяльності; ФК6. Практичне проведення польових, дистанційних і лабораторних досліджень в геодезії та землеустрої; ФКП1.5. Використання сучасного геодезичного програмного забезпечення та обладнання для вирішення задач геодезії.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: ЗН2. Здатність продемонструвати знання основ професійно-орієнтованих дисциплін спеціальності в області геодезії та землеустрою; ЗН4. Здатність продемонструвати базові знання сучасного стану справ та новітніх технологій в галузі геодезії та землеустрою; ЗН7. Розуміння різноманітних методів, зокрема сучасних інформаційних технологій;
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: попередні: геодезія і топографія, ч.1,2, вища математика, супутні: математичне опрацювання геодезичних вимірів, геодезія ч.2
Короткий зміст навчальної програми: Програмою навчальної дисципліни Геодезія ч.1 розглядаються питання виконання геометричного нівелювання III і IV класів. Будова, перевірка оптичних (рівневих та самовстанівних) та електронних нівелірів. Похибки, які впливають на точність геометричного нівелювання III і IV класів. Зрівноваження нівелірного ходу. Розглядаються питання що стосуються кутових та лінійних вимірювань в поліґонометрії 4 класу, 1 та 2 розрядів. Будова, перевірка точних оптичних теодолітів. Похибки які впливають на точність лінійних та кутових вимірювань та методи їх врахування.
Опис: Геометричне нівелювання. Прилади, що використовуються для геометричного нівелювання III і IV класів. Перевірка та дослідження оптичних рівневих та самовстанівних нівелірів. Геометричне нівелювання III і IV класів. Похибки та точність нівелювання III, IV кл; зрівноваження результатів. Зрівноваження нівелірних ходів. Автоматизація нівелювання. Високоточні нівеліри Планові мережі згущення. Формули для обчислення кутових та лінійних нев’язок в ходах поліґонометрії. Прив’язування поліґонометричних ходів Кутові вимірювання в поліґонометрії 4 кл. 1 і 2 розрядів.
Методи та критерії оцінювання: Опитування, тестові контролі, перевірка конспектів лекцій та лабораторних робіт.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль: Виконання та захист лабораторних робіт студентами ДФН 3 бали (Лабораторні роботи №25, №26) ? виставляються за виконання власного варіанту відповідної лабораторної роботи без помилок, підготовку письмового звіту виконання та його захист у терміні не пізніше 3 занять від дати видачі завдання до лабораторної роботи. Захист лабораторної роботи на визначену кількість балів передбачає вміння чітко, лаконічно і логічно послідовно відповідати на поставлені питання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання задач. 2 бали (Лабораторні роботи №25, №26) ? виставляються за виконання власного варіанту відповідної лабораторної роботи без суттєвих помилок, підготовку письмового звіту виконання та його захист у терміні не пізніше 4 занять від дати видачі завдання до лабораторної роботи. Захист лабораторної роботи на визначену кількість балів передбачає вміння чітко, лаконічно і логічно послідовно відповідати на поставлені питання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання задач. 1,5 балів (Лабораторні роботи №25, №26) ? виставляються за виконання власного варіанту відповідної лабораторної роботи з деякими неточностями, підготовку письмового звіту виконання та його захист у терміні 5 занять від дати видачі завдання до лабораторної роботи. Захист лабораторної роботи на визначену кількість балів передбачає вміння чітко, лаконічно і логічно послідовно відповідати на поставлені питання з несуттєвими помилками, вміння застосовувати теоретичні положення при розв’язанні задач. 1 бал (Лабораторні роботи №25, №26) ? виставляються за виконання власного варіанту відповідної лабораторної роботи з деякими помилками, підготовку письмового звіту виконання та його захист у терміні 6 занять від дати видачі завдання до лабораторної роботи. Захист лабораторної роботи на визначену кількість балів передбачає посередні знання навчального матеріалу, мало аргументовані відповіді, слабке застосування теоретичних положень при розв’язанні задач. 0,5 балів (Лабораторні роботи №25, №26) – виставляються за виконання власного варіанту відповідної лабораторної роботи з помилками, підготовку письмового звіту виконання та його захист у терміні 7 занять від дати видачі завдання до лабораторної роботи. Захист лабораторної роботи на визначену кількість балів передбачає низький рівень знань навчального матеріалу, мало аргументовані відповіді, слабке застосування теоретичних положень при розв’язанні задач. Примітка: Викладач методом апроксимації відповідей під час захисту лабораторної роботи здійснює виставляння відповідних балів в залежності від вище наведених критеріїв оцінювання.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Островський А.Л., Мороз О.І., Тарнавський В.Л. Геодезія, частина ІІ: Підручник для вузів. Львів. НУ «Львівська політхніка», 2007. – 508 с. 2. Шевченко Т.Г., Мороз О.І., Тревого І.С. Геодезичні прилади: Підручник / За редакцією Т.Г.Шевченка. – Львів: вид-во НУ «Львівська політехніка», 2006. – 464 с. 3. Віртуальне середовище – https://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=3046
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).