Основи фінансів, гроші та кредит

Спеціальність: Публічне управління та адміністрування
Код дисципліни: 6.281.00.O.2
Кількість кредитів: 5.50
Кафедра: Адміністративний та фінансовий менеджмент
Лектор: к.е.н., доцент Білик О.І.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студент повинен: 1. Застосовувати знання і розуміння для розв’язування задач синтезу та аналізу в системах, які характерні обраній спеціальності; 2. Системно мислити та застосовувати творчі здібності до формування принципово нових ідей; 3. Знання і розуміння наукових і математичних принципів, що лежать в основі державного та економічного аналізу; 4. Поглиблені знання в одній з областей публічного управління та адміністрування - адміністративний менеджмент у публічних організаціях, адміністративний менеджмент у міжнародному бізнесі.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: -
Короткий зміст навчальної програми: Сутність і функції грошей. Теорії грошей. Кількісна теорія грошей. Грошовий оборот і грошова маса, що його обслуговує. Грошовий ринок. Грошові системи. Інфляція та грошові реформи. Необхідність і сутність кредиту. Види, функції та роль кредиту. Центральні банки. Комерційні банки. Фінансові посередники грошового ринку. Валютний ринок і валютні системи.
Методи та критерії оцінювання: поточний контроль (40 %); контрольний захід (60 %).
Рекомендована література: Алєксєєв І.В., Колісник М.К. Гроші та кредит. Навч.-методичний посібник – Київ: Знання, 2009 р., с.253. Гроші, фінансова система та економіка: Підручник / Пер. з англ.; Наук. ред. пер. М. Савлук, Д. Олесневич. — К.: КНЕУ, 2004. — 889 с. Опарін В.М. Фінанси (загальна теорія). Київ КНЕУ, 2005, с.240 Центральний банк та грошово-кредитна політика: Підручник / Кол. авт.: А. М. Мороз, М. Ф. Пуховкіна, М. І. Савлук та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф. А. М. Мороза і канд. екон. наук, доц. М. Ф. Пуховкіної. — К.: КНЕУ, 2005. — 556 с. Щетинін А.І. Гроші та кредит, 2005, Київ, Центр навчальної літератури, с. 429.