Економічна безпека (курсовий проєкт)

Спеціальність: Публічне управління та адміністрування
Код дисципліни: 6.281.07.E.148
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Теоретична та прикладна економіка
Лектор: Доцент Данилович-Кропивницька М.Л.
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1.Вміння аналізувати всі аспекти економічної безпеки держави. 2.Вміння аналізувати індикатори конкретного напрямку економічної безпеки держави, порівнювати їх існуючі та порогові значення для визначення реальних загроз. 3.Вміння аналізувати ситуації на ринку та всередині обраного підприємства для визначення всіх факторів, що мають вплив на формування системи економічної безпеки. 4.Вміння робити висновки щодо доцільності запровадження системи економічної безпеки на конкретному підприємстві. 5.Вміння обґрунтувати ефективність запропонованої системи економічної безпеки підприємства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізит: теорія мополій та антимонопольного регулювання Кореквізити: конкурентоспроможність національного виробника
Короткий зміст навчальної програми: Курсовий проект виконується для досягнення таких цілей: 1) закріпити знання студентів з питань економічної безпеки держави і підприємства, здобуті протягом вивчення всього курсу; 2) обрати один із запропонованих напрямків економічної безпеки держави, визначити існуючі загрози, описати їх види та класифікацію; 3) сформулювати основні проблеми даного виду безпеки та її складові елементи, розрахувати інтегральний індекс економічної безпеки держави; індикатори, які визначають даний напрямок; 4) оцінити механізм забезпечення безпеки держави за напрямком та її удосконалення; 5) оцінити стан системи економічної безпеки підприємства за обраним видом діяльності, проаналізувати внутрішні загрози безпеці та можливі наслідки; 6) змоделювати вплив зовнішніх загроз на діяльність обраного підприємства та визначити можливі наслідки при їх настанні; 7) розробити систему економічної безпеки обраного підприємства.
Методи та критерії оцінювання: Письмова здача курсового проекту (80%) Усний захист курсового проекту (20%)
Рекомендована література: 1.Данилович-Кропивницька М.Л. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ НАПИСАННЯ КУРСОВОГО ПРООЕКТУ на тему «РОЗРОБКА СИСТЕМ БЕЗПЕКИ НАЦІОНАЛЬНОГО ВИРОБНИКА» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти галузі знань 28 «Управління та адміністрування», спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування», спеціалізації 281.2 «Управління в сфері економічної конкуренції». – Львів: Видавництво Національного Університету „Львівська політехніка”, 2018. – 15 с. 2. Данилович–Кропивницька М.Л. Tлектронний навчально–методичний комплекс з дисципліни «Безпека держави та національного виробника».

Економічна безпека

Спеціальність: Публічне управління та адміністрування
Код дисципліни: 6.281.07.E.145
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Теоретична та прикладна економіка
Лектор: Доцент Данилович-Кропивницька М.Л.,
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1. Формування інструментарію для вирішення проблем у сфері економічної безпеки та механізму реалізації економічної безпеки підприємства. 2. Співпраця органів безпеки підприємств та силових структур на всіх рівнях, профілактика економічних злочинів. 3. Запобігання дії загроз на всіх суспільних рівнях та формування відповідних правових засобів і заходів протидії. 4. Запобігання проявам недобросовісної конкуренції, захист інформації про всі види діяльності підприємства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізит: теорія мополій та антимонопольного регулювання кореквізити: конкурентоспроможність національного виробника
Короткий зміст навчальної програми: - Вміння застосувавати теоретико-методологічні методи для розв’язання актуальних нестандартних проблем з економічної безпеки; - Виявлення та розслідування з використанням спеціальних знань злочинів та протиправні вчинків; - Розроблення методики забезпечення безпеки підприємства за допомогою створення відповідних підрозділів та служби безпеки; - Вміння перевірити правильність відображення інформації про виробничу, посередницьку, торгову, інвестиційну та інші види діяльності підприємства; - Виявлення за допомогою індикаторів економічної безпеки негативних сторін у діяльності підприємства; - Вміння формувати концепцію безпеки підприємства; - Вміння підбирати персонал для роботи у службі безпеки та її структурних підрозділах; - Вміння виявляти прояви недобросовісної конкуренції зі сторони конкурентів; - Вміння забезпечити належний рівень безпеки на підприємстві; - Знання основних положень захисту інформаційних ресурсів та баз даних інформаційно-комунікаційних систем на базі спеціальних програмних і технічних засобів захисту інформації з урахуванням вимог системи нормативно-правових і організаційних заходів.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (усне опитування, індивідуальні роботи, тестові завдання, кейси та ситуаційні вправи) (40%); • Підсумковий контроль (60 %, іспит): письмово-усна форма (60%)
Рекомендована література: 1.Економічна безпека: Навч. посібник / за ред. З.С.Варналія. – К.: Знання, 2009. – 647 с. 2. Економічна безпека: Навч.посібник / [В.І.Франчук, Л.В.Герасименко, В.О.Гончарова, З.Б.Живко та ін.]; за ред. В.І.Франчука. - Львів: Вид-во ЛьвДУВС, 2010. - 244 с. 3. Економічна безпека підприємств: підручник /В.Л.Ортинський, І.С.Керницький, З.Б.Живко та ін. - К.: Алерта, 2011. – 704 с. 4.Данилович–Кропивницька М.Л. Сертифіковане як електронне навчальне видання електронний навчально–методичний комплекс з дисципліни «Економічна безпека національного виробника та безпека інформаційних та комунікаційних систем» № Е41–233–330\2014 від 05.03.2014 р.