Антимонопольне регулювання, частина 1

Спеціальність: Публічне управління та адміністрування
Код дисципліни: 6.281.02.E.116
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Теоретична та прикладна економіка
Лектор: к.е.н., доц. Михальчишин Н.Л.
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - знання організаційно-правових основ антимонопольного регулювання; - знання особливостей суб’єктного та об’єктного складу антимонопольного регулювання у різних сферах та галузях народного господарства, а також на міжнародному рівні; - визначення основних підходів щодо антимонопольного регулювання в окремих галузях та сферах народного господарства; - оперування організаційно-правовими основами антимонопольного регулювання антиконкурентних проявів на товарних ринках.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: макроекономіка, мікроекономіка, антимонопольне регулювання частина 2, державне регулювання економіки, теорія галузевих ринків
Короткий зміст навчальної програми: - сутність і необхідність антимонопольного регулювання; - еволюція системи антимонопольного захисту суспільства; - світовий досвід антимонопольного регулювання; - регулювання і дерегулювання як напрями реалізації антимонопольної стратегії; - регулювання практики монопольного ціноутворення; - домінування на ринку та монопольний прибуток в регуляторній практиці; - стандартизація і сертифікація в антимонопольному регулюванні; - тарифне регулювання і квотування імпорту та експорту. - державне замовлення і державний контракт. - гранична норма рентабельності та розподіл ринків як способи антимонопольного регулювання. - демонополізація економіки та саморегулювання ринку як фактори посилення антимонопольного регулювання. - антимонопольне регулювання недобросовісної конкуренції. - антимонопольне регулювання відносин у сфері інтелектуальної власності та франчайзингу.
Методи та критерії оцінювання: поточний контроль-100%
Рекомендована література: 1. Михальчишин Н.Л. Основи антимонопольної діяльності: Навчальний посібник. – Львів, Вид-во „Манускрипт”, 2008 – 336с. 2. Михальчишин Н. Л. Аналіз і контроль економічної концентрації: Навчальний посібник. – Львів: Вид-во „Манускрипт”, 2010. – 352 с. 3. Михальчишин Н.Л. Теорія монополій та антимонопольного регулювання: Конспект лекцій для студентів базового напряму 6.0502 „Менеджмент” професійного спрямування 6.050207 „Менеджмент антимонопольної діяльності”. – Львів: Видавництво Національного університету „Львівська політехніка”, 2006. – 84 с.