Публічні послуги

Спеціальність: Публічне управління та адміністрування
Код дисципліни: 6.281.00.O.024
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Публічне управління та публічна служба
Лектор: Федорчак Ольга Василівна, доктор наук з державного управління, доцент, доцент кафедри публічного управління та публічної служби
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення дисципліни студент повинен досягнути таких програмних результатів навчання: ПРН 3. Реалізовувати інноваційні управлінські рішення та заходи щодо адаптації і впровадження кращих вітчизняних та зарубіжних практик в діяльності органів публічного управління та адміністрування ПРН 4. Аналізувати та застосовувати законодавство у сфері публічного управління та адміністрування ПРН 6. Підтримувати ефективну взаємодію з громадськістю, державними та недержавними інституціями, використовуючи інформаційні та комунікативні технології ПРН 14. Уміти використовувати сучасні методи наукового пізнання і здійснювати наукові дослідження в сфері публічного управління та адміністрування
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Вступ до спеціальності. Основи публічного управління. Система публічного управління України. Інформаційні технології та е-врядування.
Короткий зміст навчальної програми: У дисципліні висвітлено сучасний стан теорії та практики надання публічних послуг органами державної влади та місцевого самоврядування; розглядаються кращі практики надання публічних послуг; запропоновано підходи щодо вдосконалення процесів надання таких послуг.
Методи та критерії оцінювання: Методи оцінювання результатів навчання студентів передбачають вхідний, поточний та семестровий контроль результатів навчання. Вхідний контроль (діагностика вхідного рівня знань студентів) застосовують як передумову успішного планування та вивчення дисциплін. Він дає змогу викладачеві визначити наявний рівень знань студентів і використати його як орієнтир складності матеріалу, а також для вибору форм і методів проведення занять. Поточний контроль здійснюють під час семінарських та індивідуально-консультативних занять. Він має на меті перевірку рівня засвоєння теоретичних і практичних знань. Семестровий контроль проводять у формі заліку за накопичувальною системою і у встановлені терміни. Залік передбачає форму семестрового контролю результатів навчання студента з навчальної дисципліни за семестр.
Рекомендована література: Адміністративні послуги для тебе : посіб. громадянину / заг. ред. В. Тимощук. К: ФОП Москаленко, 2014. 44 с. Адміністративні послуги: Посібник. Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні – DESPRO». К. : Софія-A. 2012. 104 с. Адміністративні послуги: стан і перспективи реформування. Збірник матеріалів / Тимощук В.П., Добрянська Н.Л., Курінний О.В., Школьний Є.О. та ін. / Заг. ред. Тимощука В.П., Курінного О.В. К., 2015. 428 с. Актуальні питання надання адміністративних послуг : зб. норм.-прав. та інформ.-аналіт. документів / за заг. ред. Т. В. Журавля. К.: Ріджи, 2016. 114 с. Драган І. Організація надання публічних послуг населенню органами влади: зарубіжні практики // Державне управління: удосконалення та розвиток. 2014. № 4. Електронні послуги: навч. посіб. / І. В. Клименко; за заг. ред. Н.В. Грицяк. К.: НАДУ, 2014. 100 с. Надання адміністративних послуг у муніципальному секторі. Навчальний посібник для посадових осіб місцевого самоврядування / В. Тимощук / Асоціація міст України. К., ВІ ЕН ЕЙ, 2015. – 124 с. Надання публічних послуг в умовах децентралізації та співробітництва територіальних громад: Навчально-практичний посібник/ За заг. редакцією Записного Д.Ю., Журавля Т.В., Толкованова В.В. К., 2018. 172 с. Науково-практичний коментар до Закону України «Про адміністративні послуги» / За заг. ред. В.П. Тимощука. К.: Москаленко. 2013. 392 с. Сучасний стан, проблеми і перспективи розвитку в Україні електронних адміністративних послуг: аналітична записка / Національний інститут стратегічних досліджень при Президентові України. Тимощук В.П., Крімач А.В. Оцінка якості адміністративних послуг. К.: Факт, 2005. 88 с. Центри надання адміністративних послуг: створення та організація діяльності: / за заг. ред. Тимощука В.П. Київ, Москаленко, видання 2-ге, доповнене і доопрацьоване. К., 2011. 432 с.