Корозія металів під напруженням

Спеціальність: Хімічні технології та інженерія (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.161.03.O.040
Кількість кредитів: 7.00
Кафедра: Хімії і технології неорганічних речовин
Лектор: д.т.н., проф. Хома Мирослав Степанович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: дати студентам знання особливостей та закономірностей корозії металів при дії статичних та циклічних механічних напружень, кінетики розвитку корозійно-механічних пошкоджень та впливу на неї водню і адсорбційних явищ, а також вмілого використання знань при прийнятті практичних рішень з роботоздатності деформованих конструкційних матеріалів в умовах дії агресивних середовищ.
Завдання: 1. Знати особливості фізико-хімічних процесів на деформованих металах. 2. Розуміти вплив процесів адсорбції та водню на корозійно-механічні властивості металів. 3. Розкрити кінетичні закономірності корозійного розтріскування та корозійної втоми. 4. Розуміти механізми корозійно-механічного руйнування металів. 5. Оцінювати роботоздатність металів в різних агресивних середовищах. 6. Володіти методами захисту металів від корозійно-механічного руйнування. 7. Освоїти основні методики корозійно-механічних досліджень.
Результати навчання: • знати особливості фізико-хімічних процесів на деформованих металах; • розуміти механізми корозійно-механічного руйнування металів; • володіти методами захисту металів від корозійно-механічного руйнування; • освоїти основні методики корозійно-механічних досліджень.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Неорганічна хімія. • Матеріалознавство. • Теоретична електрохімія.
Короткий зміст навчальної програми: Класифікація видів корозії металів під напруженням. Вплив різних факторів на механічні властивості металів. Адсорбційне зниження міцності. Вплив водню на механічні властивості металів. Вплив механічних напружень на корозію та електрохімічні властивості металів. Корозійне розтріскування. Корозійна втома металів. Механіка корозійного руйнування. Методи підвищення опору металів корозійно-механічному руйнуванню.
Опис: Навчальна дисципліна "Корозія металів під напруженням" охоплює знання про взаємодію агресивних середовищ з напруженими металами. Вона вивчає корозійне розтріскування, корозійну втому, ерозійну та кавітаційну корозію, а також фретинг корозію. В межах диспліни розлядають основні теорії корозійно-механічного руйнування металів та основні методи захисту від нього. Зроблено акценти на вплив агресивності середовищ, хімічного складу і структури сталей та сплавів на їх опіність руйнуванню під механічними напруженнями. Розлянуто конкретні приклади корозійно-механічного руйнування оладнання хімічної та нафтопереробної промисловості.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%) • підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)
Критерії оцінювання результатів навчання: Екзамен. Підготовка та здача лабораторних робіт.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Похмурський В.І., Хома М.С. Корозійна втома металів та сплавів. – Львів: СПОЛОМ, 2008. – 301 с. 2. Василенко И.И., Мелехов Р.К. Коррозионное растрескивание сталей. Киев: Наукова думка, 1977. 264 с. 3. Петров Л.Н., Сопронюк Н.Г. Коррозионно-механическое разрушение металлов и сплавов. - К.: Наук. думка, 1991. - 215 с 4. Дмитрах І.М., Панасюк В.В. Вплив корозійних середовищ на локальне руйнування металів біля концентраторів напружень. Львів: Вид. ФМІ НАН України, 1999. – 341 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).