Дипломатичний протокол та діловий етикет

Спеціальність: Міжнародні економічні відносини
Код дисципліни: 6.292.00.O.021
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Менеджмент і міжнародне підприємництво
Лектор: к.е.н., доц. Дуляба Н.І.
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Оволодіння основними поняттями, нормами і правилами дипломатичного і державного протоколу, церемоніалу, дипломатичного та ділового етикету, якого дотримуються державні установи та офіційні особи в міжнародному спілкуванні, а також під час різних офіційних заходів; формування вмінь та навичок роботи в державних установах України в рамках даної дисципліни.
Завдання: Знання інструментів функціонування дипломатичного протоколу та ділового етикету; • здатність застосувати стандарти, норми, принципи та вимоги до організації та ведення ділової кореспонденції, зустрічей, переговорів; • уміння формувати імідж ділової людини.
Результати навчання: ЗН 5 Знання методів проведення комерційних операцій на зовнішніх ринках, технології проведення комерційних переговорів із використанням різних шкіл тактики ведення переговорів; УМ 14 Уміння вести комерційні переговори з укладання зовнішньо комерційних контрактів та угод про співпрацю; КОМ 1 Уміння ефективно спілкуватися на професійному та соціальному рівнях, включаючи усну та письмову комунікацію українською та іноземною мовами.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: менеджмент, міжнародна економіка, вступ до фаху " Міжнародні економічні відносини". Кореквізити: міжнародні економічні відносини, міжнародний бізнес
Короткий зміст навчальної програми: 4. Поняття дипломатичного протоколу та ділового етикету. Історія розвитку дипломатичного протоколу та ділового етикету. Роль дипломатичного протоколу в розвитку міжнародних відносин. Підготовка i проведения ділових візитів. Підготовка i проведения прийомів у дипломатичному протоколі. Значения ділового етикету. Роль дипломатичного протоколу в листуванні та веденні ділових переговорів. Діловий протокол та етикет.
Опис: Сутність, складові та значення дипломатичного протоколу та ділового етикету у міжнародних відносинах Сутність, зміст та етапи становлення дипломатичного протоколу Дипломати і дипломатичний корпус. Роль дипломатичного протоколу в розвитку міжнародних відносин. Встановлення дипломатичних відносин. Призначення і відкликання глави та членів дипломатичного представництва. Сутність, зміст та значення ділового етику в системі міжнародних відносин. Дотримання норм протоколу і етикету – основа культури міжнародного та ділового спілкування Підготовка і проведення візитів. Дипломатичні та ділові прийоми. Роль дипломатичного протоколу та ділового етикету в листуванні та веденні переговорів. Міжнародна та ділова ввічливість. Специфіка ділового спілкування, етики та норм дипломатичного протоколу в зарубіжних країнах.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (30%): виконання та захист письмових звітів з лабораторних робіт, робота у ВНС, виконання індивідуального завдання; - підсумковий контроль (70%): тестування (50%), усна відповідь (20%)
Критерії оцінювання результатів навчання: • робота на практичних заняттях це розв’язок задач, ситуаційних вправ, кейсів - 10 балів, опитування, тестування - 10 балів, разом – 20 балів; • за виконання і захист індивідуального завдання дослідницького характеру – 10 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Сагайдак О.П. Дипломатичний протокол та етикет: підр. / Сагайдак О.П. – К.: Знання. – 2012. - 262 с. 2. Снітинський В.В. Діловий етикет в міжнародному бізнесі: навч. посібн. / Снітинський В.В., Завальницька Н.Б., Брух О.О..- Львів, 2008. – 304 с. 3. M. J. McCaffree, P. Innis, R. M. Sand Protocol: The Complete Handbook of Diplomatic, Official and Social Usage / M. J. McCaffree, P. Innis, R. M.Sand. – 2012 . – 567 p.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).