Бюджетування та управління витратами у міжнародному бізнесі

Спеціальність: Міжнародні економічні відносини
Код дисципліни: 6.292.01.E.049
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Менеджмент і міжнародне підприємництво
Лектор: к.е.н., доц. Дуляба Н.І.
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Оволодіння теоретичними знаннями і практичними навичками щодо сутності, технології та організування процесу бюджетування та надання знань з управління витратами як засобу забезпечення ефективної діяльності на підприємствах у сфері міжнародних економічних відносин.
Завдання: ЗК 3 датність застосовувати знання для розв’язання якісних та кількісних задач, а також продукувати нові ідеї, проявляти креативність, здатність до системного мислення; ЗК 5 здатність проводити пошук та опрацювання інформації з різних джерел та здійснювати її аналізування, а також здатність до адаптації та дії в новій ситуації; ЗК 14 здатність використовувати знання і практичні навички з фундаментальних дисциплін у процесі вироблення раціональних рішень щодо управління витратами у сфері міжнародних економічних відносин; ЗК 15 здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу, що дозволяє формулювати висновки (діагноз) для різних типів складних управлінських задач, здійснювати планування, аналізування, контролювання та оцінювання власної роботи та роботи інших осіб, діяти з соціальною відповідальністю та громадською активністю. СК 4 базові знання основних нормативно-правових актів та довідкових матеріалів, чинних стандартів та технічних умов, інструкцій та інших нормативно-розпорядчих документів в галузі міжнародних економічних відносин; СК 6 розуміння сутності наукових методів економічного аналізу та прогнозування, розвитку економік зарубіжних країн, світових цін, тарифів, інвестицій та митної діяльності; СК 13 здатність використовувати знання й уміння для розрахунку показників виробничо-господарської та фінансово-економічної діяльності підприємницьких структур в умовах міжнародних економічних відносин; ФКС 1.5 здатність застосовувати методи і технології управління витратами підприємства та вміти розробляти бюджети у сфері міжнародних економічних відносин.
Результати навчання: 1. Вільно спілкуватися з професійних питань державною та іноземними мовами усно і письмово, фахово використовувати економічну термінологію. 2. Використовувати сучасні інформаційні та комунікаційні технології, програмні пакети загального і спеціального призначення. 3. Володіти навичками самоаналізу (самоконтролю), бути зрозумілим для представників інших бізнес-культур та професійних груп різного рівня (з фахівцями з інших галузей знань/видів діяльності) на засадах цінування різноманітності, мультикультурності, толерантності та поваги до них. 4. Ідентифіковувати та виокремлювати особливості функціонування суб’єктів міжнародних відносин та моделей їх економічного розвитку. 5. Застосовувати методи бюджетування та управління витратами у міжнародному бізнесі.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Міжнародні економічні відносини Міжнародна економіка Економіка підприємства Кореквізити: Основи міжнародного венчурного бізнесу Міжнародне фінансування бізнес-проектів
Короткий зміст навчальної програми: Управління витратами у міжнародному бізнесі. Витрати як об’єкт управління у міжнародному бізнесі. Система управління витратами у міжнародному бізнесі. Особливості формування витрат у міжнародному бізнесі. Аналізування витрат у міжнародному бізнесі. Економічний механізм контролювання витрат та стимулювання економії ресурсів. Бюджетування у міжнародному бізнесі. Загальна характеристика бюджетування як управлінської технології. Технологія формування операційних бюджетів. Формування фінансових бюджетів у міжнародному бізнесі. Особливості формування зведеного бюджету у міжнародному бізнесі. Аналізування та оцінювання виконання бюджетів у міжнародному бізнесі. Організаційні аспекти розроблення та функціонування системи бюджетування у міжнародному бізнесі.
Опис: Бюджетування у сфері міжнародних економічних відносин. Загальна характеристика бюджетування як управлінської технології. Технологія формування операційних бюджетів. Формування фінансових бюджетів підприємства у сфері міжнародної економічної діяльності. Особливості формування зведеного бюджету підприємства у сфері міжнародної економічної діяльності. Аналізування та оцінювання виконання бюджетів підприємства у сфері міжнародних економічних відносин. Організаційні аспекти розроблення та функціонування системи бюджетування на підприємстві сфери міжнародних економічних відносин. Управління витратами підприємства у сфері міжнародних економічних відносин. Витрати як об’єкт управління на підприємстві сфери міжнародних економічних відносин. Система управління витратами підприємства у сфері міжнародних економічних відносин. Особливості формування витрат підприємства у сфері міжнародних економічних відносин. Аналізування витрат підприємства у сфері міжнародних економічних відносин. Економічний механізм контролювання витрат та стимулювання економії ресурсів.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (30%): - 30% - виконання лабораторних робіт, розв’язування задач, усне опитування. Підсумковий контроль (70%), з них: - 50% - письмові завдання; - 20% - усна відповідь.
Критерії оцінювання результатів навчання: • робота на практичних заняттях це розв’язок задач, ситуаційних вправ, кейсів - 10 балів, опитування, тестування - 5 балів, разом – 15 балів; • за виконання і захист лабораторних робіт (5 робіт по 3 балів) – 15 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1.Бюджетування зовнішньоекономічної діяльності: [навч. посібн.] / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник, О.В. Мукан, М.Є. Адамів, А.В. Тодощук. — Львів: Видавництво «Растр-7», 2014. — 242 с. 2.Давидович І. Є. Управління витратами: Навчальний посібник. 3-е вид., перероб і доп. / І. Є. Давидович. – Тернопіль: Економічна думка, 2007. -264с. 3.Данилко В.К. Управління витратами: навч. посіб. / В. К. Данилко, О. М. Кушніренко, К.С. Марченко; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Житомирський держ. технолог. ун-т. – К.: Каравела, 2012. – 216с. 4.Іванюта П. В. Управління ресурсами та витратами: навч. посіб. / П. В. Іванюта, О. П. Лугівська: за ред. Іванюти С.М.; М-во освіти і науки України; Укоопспілка; Полтавський ун-т споживчої кооперації України. – К.: ЦУЛ, 2009. – 320с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Бюджетування та управління витратами у міжнародному бізнесі (курсовий проєкт)

Спеціальність: Міжнародні економічні відносини
Код дисципліни: 6.292.01.E.051
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Менеджмент і міжнародне підприємництво
Лектор: к.е.н., доцент Дуляба Н.І.
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Оволодіння теоретичними знаннями і практичними навичками щодо сутності, технології та організування процесу бюджетування та надання знань з управління витратами як засобу забезпечення ефективної діяльності на підприємствах у сфері міжнародних економічних відносин.
Завдання: 1. Вільно спілкуватися з професійних питань державною та іноземними мовами усно і письмово, фахово використовувати економічну термінологію. 2. Використовувати сучасні інформаційні та комунікаційні технології, програмні пакети загального і спеціального призначення. 3. Володіти навичками самоаналізу (самоконтролю), бути зрозумілим для представників інших бізнес-культур та професійних груп різного рівня (з фахівцями з інших галузей знань/видів діяльності) на засадах цінування різноманітності, мультикультурності, толерантності та поваги до них. 4. Ідентифіковувати та виокремлювати особливості функціонування суб’єктів міжнародних відносин та моделей їх економічного розвитку. 5. Застосовувати методи бюджетування та управління витратами у міжнародному бізнесі.
Результати навчання: ЗН 1 володіння достатніми знаннями та розумінням основних категорій, понять та наукових принципів, що лежать в основі розвитку міжнародних економічних відносин; УМ 6 вміння виявляти тенденції при дослідженні бізнес-процесів; УМ 19 уміння отримувати, аналізувати, узагальнювати і використовувати інформацію для формування та реалізації управлінських рішень у сфері міжнародних економічних відносин.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Міжнародні економічні відносини Міжнародна економіка Економіка підприємства Кореквізити: Основи міжнародного венчурного бізнесу Міжнародне фінансування бізнес-проектів.
Короткий зміст навчальної програми: Курсовий проект «Розроблення бюджетів у міжнародному бізнесі» виконується протягом семестру згідно з навчальним планом. Основним завданням є закріплення теоретичних знань студентів щодо управління витратами та бюджетування підприємств у сфері міжнародної економічної діяльності, а також оволодіння ними практикою економічного обґрунтування основних показників операційного, фінансового та зведеного бюджетів. Студент виконує курсовий проект за наведеним у даних методичних вказівках планом. Викладач, який керує виконанням курсового проекту, призначає студентові об’єкт міжнародної економічної діяльності, предмет інновації та необхідні додаткові умови (номенклатура товарів і послуг, країни-контрагенти, умови перевезення, спосіб платежу, обсяг зовнішнього інвестування, базові економічні показники тощо). Перелік необхідних літературних джерел наводиться на лекціях, практичних заняттях, а також у методичних вказівках.
Опис: Курсова робота виконується відповідно до такої структури: Титульна сторінка. Завдання. Анотація. Зміст. Вступ. Розділ 1. Обґрунтування операційного бюджету. Розділ 2. Обґрунтування фінансового бюджету. Розділ 3. Обґрунтування бюджету міжнародної діяльності. Розділ 4. Контролювання виконання бюджету. Висновок. Список інформаційних джерел. Додатки.
Методи та критерії оцінювання: Виконання курсового проекту згідно поставленого завдання.
Критерії оцінювання результатів навчання: Критерії оцінювання: 1. Відповідність текстової та розрахункової частини пояснювальної записки логіці поставленого завдання – 0?20 балів. 2. Відповідність зовнішнього оформлення чинним вимогам – 0?10 балів. 3. Обґрунтованість економічних розрахунків – 0?20 балів. 4. Обґрунтованість вибору системи показників та етапів проектування – 0?20 балів. 5. Вміння відповідати на поставлені запитання та обґрунтовувати свою позицію у дискусійних моментах роботи – 0?20 балів. 6. Оформлення списку літератури (точність, актуальність, повнота) – 0?5 балів. 7. Грамотність оформлення електронної версії курсової роботи – 0?5 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 4. Бюджетування зовнішньоекономічної діяльності: [навч. посібн.] / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник, О.В. Мукан, М.Є. Адамів, А.В. Тодощук. — Львів: Видавництво «Растр-7», 2014. - 242 с. 5. Давидович І. Є. Управління витратами: Навчальний посібник. 3-е вид., перероб і доп. / І. Є. Давидович. – Тернопіль: Економічна думка, 2007. -264с. 6. Данилко В.К. Управління витратами: навч. посіб. / В. К. Данилко, О. М. Кушніренко, К.С. Марченко; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Житомирський держ. технолог. ун-т. – К.: Каравела, 2012. – 216с. 7. Іванюта П. В. Управління ресурсами та витратами: навч. посіб. / П. В. Іванюта, О. П. Лугівська: за ред. Іванюти С.М.; М-во освіти і науки України; Укоопспілка; Полтавський ун-т споживчої кооперації України. – К.: ЦУЛ, 2009. – 320с. 8. Кузьмін О.Є. Бюджетування зовнішньоекономічної діяльності організацій: [навч. посібн.] / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник, О.В. Мукан — Львів: Видавництво «Растр-7», 2011. — 338 с. 9. Кузьмін О.Є. Основи бюджетування зовнішньоекономічної діяльності організації: [навч. посібник] / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник, Л.С. Ноджак, Н.Я. Петришин, Ю.Л. Логвиненко. — Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. — 216 с. 10. Кузьмін О.Є. Теорія і практика бюджетування зовнішньоекономічної діяльності підприємства: [навч. посібн.] / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник. — Львів: Видавництво «Растр-7», 2010. — 320 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).