Physical and Colloid Chemistry

Major: Food Technology
Code of subject: 6.181.00.O.014
Credits: 7.00
Department: Physical, Analytical and General Chemistry
Lecturer: Associate Professor, PhD in Chemistry Victoriia Kochubei
Semester: 2 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: • Apply laws of thermodynamics to chemical processes; • Use the elements of phase equilibrium and knowledge of solutions to understand the essence of technological processes; • Apply laws of chemical kinetics for quality assurance of food products; • Use acquired knowledge of disperse systems’ properties in food production; • Solve problems mathematically and graphically based on the methods and examples of physical and colloid chemistry. Consolidate and relate obtained data to a practical application consistent with a student’s qualification; • Have a clear idea of the main perspectives of the practical application of the laws of physical and colloid chemistry in order to investigate various physical and chemical processes.
Required prior and related subjects: Prerequisite • Physics, • Inorganic Chemistry, • Mathematics, • Organic Chemistry Corequisite • Biochemistry • Technical Microbiology • Food Technologies • Quality Assurance and Food Safety
Summary of the subject: Chemical thermodynamics (laws of thermodynamics, thermochemistry, thermodynamic potentials). Chemical equilibrium (the law of mass action, the dependence on external factors balance). Thermodynamics of solutions (solution classification, properties of solutions). Thermodynamics of phase equilibrium (phase equilibrium in one- and two-component systems). Electrochemistry (solutions of electrolytes, electrode processes and battery cells). Formal kinetics and catalysis. Surface phenomena and their classification, adsorption equilibrium, electrical phenomena at the interface, aggregative stability of disperse systems, optical and moleсular-kinetic properties of disperse systems, properties of surfactants and macromolecular compounds.
Assessment methods and criteria: • Written reports on laboratory work, an oral examination, computational and graphical analyses and presentations, a test (40%); • Measure of control – oral and written exam (60%).
Recommended books: 1. Кочубей В.В., Бутиліна Н.О., Топільницький П.І., Раєвський Ю.А. Навчальний посібник ”Фізична хімія”. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2008. – 111 с. 2. Раєвський Ю.А., Ван-Чин-Сян Ю.Я., Дібрівний В.М. Фізична хімія, частина 1. Навч. Посібник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. - 120 с. 3. Дібрівний В.М., Сергеєв В.В., Ван-Чин-Сян Ю.Я. Курс колоїдної хімії (Поверхневі явища та дисперсні системи): Навчальний посібник. – Львів: «Інтелект – Захід», 2008. – 160 с. 4. Раєвський Ю.А., Ван-Чин-Сян Ю.Я., Дібрівний В.М. Фізична хімія, частина.2. Навчальний посібник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. – 135 с. 5. В. А. Волошинець, О. В. Решетняк. Фізична хімія навчальний посібник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2014. – 156 с.