Technical Microbiology

Major: Food Technology
Code of subject: 6.181.00.O.020
Credits: 7.00
Department: Organic Products Technology
Lecturer: Associated Professor Liubov Palianytsia
Semester: 3 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: - know the basic terms, definitions and concepts of technical microbiology; - be able to identify morphological, physiological and cultural features of microorganisms; - know the theoretical foundations of microbiological processes; - be able to assess the role of microorganisms in the production of food and technical products; - be able to explain the impact of environmental factors on the life of microorganisms; be able to detect foreign microflora and choose effective ways to control contaminating microorganisms.
Required prior and related subjects: Prerequisites: – Organic Chemistry; – Biochemistry. Corequisites: – Microbiology of Food Production; – Food Technology; – Quality and Safety Control of Foods; – Basics of Nutrition Physiology and Hygiene.
Summary of the subject: Microorganisms position and features among other living creatures. Prokaryotes morphology. Concept about viruses and phages. The morphology of yeast. Features micromycetes biological organization. Feed of microorganisms. Types of microorganisms metabolism . Cultivation and growth of microorganisms. Incremental and pure cultures of microorganisms. Influence of environment factors on the vital functions of microorganisms. Industrial use of microorganisms. Ecology of microorganisms. Microbiological control in the food industry.
Assessment methods and criteria: – Current control: written reports on laboratory work, oral questioning and verification work (30%). – Examination control (70 %).
Recommended books: 1. Технічна мікробіологія: навч. посіб. / Л.В. Капельянц, Л.М. Пилипенко, А.В. Єгорова, та ін.; за ред. Л.В. Капельянца. – Одеса: Друк, 2006. – 308с. 2. Мікробіологія харчових виробництв: навч. посіб. / Т.П. Пирог, Л.Р. Решетняк, В.М. Поводзинський, Н.М. Грегірчак. – Вінниця: Нова книга, 2007. – 464с. 3. Современная микробиология. / Под ред. Й. Ленгемера, Г.Древса и Г.Шлегеля. В 2-х томах. - М.: Мир, 2005. - 656 с., 496с. 4. Пирог Т.П. Загальна мікробіологія: підручник. – К.: НУХТ, 2010. – 623с. 5. Паляниця Л. Я. Технічна мікробіологія: конспект лекцій для студентів базового напряму 6.051701 – харчові технології та інженерія усіх форм навчання. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2013. – 50 c. 6. Паляниця Л.Я. Морфологія мікроорганізмів. Методичні вказівки та інструкції до виконання лабораторних робіт з курсу "Технічна мікробіологія " для студентів базового напряму 6.051701 – харчові технології та інженерія денної та заочної форм навчання/ Упор.: Паляниця Л. Я, Косів Р. Б., Березовська Н. І. – Львів: Національний університет “Львівська політехніка”, 2011. – 25 c. 7. Паляниця Л.Я. Технічна мікробіологія / Електронний навчально-методичний комплекс: http://vns.lp.edu.ua/course/view.php?id=727, сертифікат № 01503.