Microbiology of Food Production

Major: Food Technology
Code of subject: 6.181.01.E.077
Credits: 8.00
Department: Organic Products Technology
Lecturer: Associated Professor Liubov Palianytsia
Semester: 6 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: - knowledge of basic terms and concepts related to microbiology of food production, - ability to assess the role of microorganisms in food production; - ability to determine the impact of environmental factors on the life of microorganisms used in food technology as industrial culture, as well as food contaminants; - ability to detect contaminated microflora of raw materials, intermediates and finished products of food production; - ability to choose ways to prevent foreign microflora from entering food production.
Required prior and related subjects: Prerequisites: – Basics of Nutrition Physiology and Hygiene; – Technical Microbiology. Corequisites: – Quality and Safety Control of Foods; – Industry Technology; – Chemistry and Biotechnology of Wine.
Summary of the subject: The history of food production microbiology development. Microorganisms used in food technology. Biochemical activities of microorganisms in food technology. Description of fermentation methods. Classification of microorganisms cultivation processes and their optimization. Food technology and beverages using microorganisms. Description of microorganisms and associates that used to produce food products and beverages. Microbiological control of raw materials, intermediates and finished products in food technology.
Assessment methods and criteria: – Current control: written reports on laboratory work, oral questioning and verification work (30%). – Examination control (70 %).
Recommended books: 1. Мікробіологія харчових виробництв: навч. посіб. / Т.П. Пирог, Л.Р. Решетняк, В.М. Поводзинський, Н.М. Грегірчак. – Вінниця: Нова книга, 2007. – 464с. 2. Яворська Г.В. Промислова мікробіологія: навчальний посібник: [для студ. вищих навчальних закладів] / Г.В.Яворська, С.П.Гудзь, С.О.Гнатуш. – Львів: Видавничий дім ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 256с. 3. Грегірчак Н.М. Мікробіологія галузі [Електронний ресурс]: конспект лекцій для студентів напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» денної та заочної форм навчання / Н.М.Грегірчак – К.: НУХТ, 2014. – 171 с. 4. Тетеріна, С.М. Мікробіологія харчових продуктів. Лабораторний практикум для студ. напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» ден. та заоч. Форм навчання / Уклад.: С.М. Тетеріна, Н.М.Грегірчак. – К.: НУХТ, 2013. – 97 с. 5. Паляниця Л.Я. Мікробіологія харчових виробництв / Електронний навчально-методичний комплекс: http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=1842, сертифікат № 02914. 6. Паляниця Л.Я. Контроль безпечності харчових продуктів за мікробіологічними показниками: Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу «Мікробіологія харчових виробництв» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології». – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2020. – 40 c.