Fundamentals of Nutrition Physiology and Hygiene

Major: Food Technology
Code of subject: 6.181.00.O.051
Credits: 4.00
Department: Organic Products Technology
Lecturer: Associated Professor Liubov Palianytsia
Semester: 4 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: - to understand the current state of nutrition in Ukraine and ways to improve it. - to know the theoretical foundations of the neurohumoral system of food regulation and ways of its digestion; - know the peculiarities of nutrition of different categories of the population in Ukraine (people of mental labor, students, people of different professional groups); - know the sources and ways of contamination of food with xenobiotics; - be able to use modern methods of sanitary and hygienic control in food technology in order to improve product quality; - to have an idea of ??the causes of foodborne diseases, - to be able to use methods to prevent and combat these phenomena.
Required prior and related subjects: Prerequisites: – Biochemistry; – Technical Microbiology. Corequisites: – Quality and Safety Control of Foods; – Microbiology of Food Production; – Quality and Safety Control of Foods.
Summary of the subject: Neurohumoral regulation system of food. Ways of digestion. The physiological role of proteins, fats, carbohydrates, mineral substances and vitamins. The latest food. Nutritional standards for the population of Ukraine. Sanitary examination of food products. Sources and ways of xenobiotic contamination of food. Food poisoning of various origins.
Assessment methods and criteria: Current control: – written reports on laboratory work, oral questioning and verification work (30%); – final control (70 %).
Recommended books: 1. Зубар Н.М. Основи фізіології та гігієни харчування: підручник. - К.: "Центр учбової літератури", 2010.- 336 с. 2. Смоляр В.І. Фізіологія та гігієна харчування. - К.: "Здоров’я", 2000.- 336 с. 3. Паляниця Л.Я. Конспект лекцій з дисципліни «Основи фізіології та гігієни харчування» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності спеціальності 181 - Харчові технології усіх форм навчання / Укл.: Паляниця Л.Я. – Львів, 2018. – 84 с. 4. Паляниця Л.Я. Методичні вказівки та контрольна робота з дисципліни «Основи фізіології та гігієни харчування» для студентів спеціальності 181 Харчові технології / Навчальне видання НУ "Львівська політехніка".- Львів, 2016. – 24 с. 5. Паляниця Л.Я. Основи фізіології та гігієни харчування / Електронний навчально-методичний комплекс: http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=564, сертифікат № 02368.