Cryogenic Technologies in the Food Industry

Major: Food Technology
Code of subject: 6.181.02.E.085
Credits: 5.00
Department: Organic Products Technology
Lecturer: Associate Professor, Candidate of Technical Sciences Ludyn Anatoliy Mykolajovych
Semester: 6 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: • general information about cryogenic technology; • select how freezing; • Calculating the cost of liquid nitrogen to freeze; • choice of cryogenic freezers.implementation of layout drawings...
Required prior and related subjects: • General technology of food production • Biotechnology Fermentation plants • Organic Chemistry • Processes and equipment of food technology
Summary of the subject: Introduction .. General information about cryogenic technology. Formation krioridyn. Methods for freezing food industry. Ultra-fast freezing. Use fruit krioporoshkiv in nutrition. The application of nitrogen technology in the process of cooling, freezing, storage and transport of perishable products. Calculating the cost of liquid nitrogen to freeze .. General principles of technology cryogenic cooling meat. General principles of technology cryogenic cooling milk products General of cryogenic freezers.
Assessment methods and criteria: • Tests, oral questioning (30%) • final control (control measure – exam): written form.
Recommended books: 1. Застосування холоду в харчовій промисловості: мікробіологія холодильного зберігання, холод в м'ясній та мол. пром-ти. - М.: Харчова промисловість, 1979. - 272 с.. 2. Пушкар М.С., Білоус А.М. Введення в кріобіології. - Київ: Наук. думка, 1975. - 343 с. 3. Семенов Б.М. Основи кріогенної технології гідробіонтів. Ч. 1.6 Учеб. посібник/Комітет РФ з рибальства; КТІРПіХ. - Кал-д: КТІРПіХ, 1992. - 76 с.