Healthy Food Technology

Major: Food Technology
Code of subject: 6.181.01.E.078
Credits: 4.00
Department: Organic Products Technology
Lecturer: Associated Professor Daria Kichura
Semester: 6 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: • general information about raw food production; • scientific fundamentals of food production; • fundamentals of food production, the production of which is based on vegetable and animal products; • information on the relationship between technologies of different products.
Required prior and related subjects: • The bases of biochemysrty and mycrobiology; • Food technologys; • Processes and equipment of food productions; • Organic chemistry.
Summary of the subject: Introduction. Subject, content and main sections of the course. Food. The role of food in the body. The composition and properties of food components. Rationing of food quality. Raw food production. Storage of raw materials. Scientific bases of food technologies. Material and heat balances food technology. Technology bread. Technology pasta. Technology confectionery industries. The technology of sugar production. Technology starch and starch. The technology of fats and oils. Technologys obtained the bases products of the fermantation industry that is: alcohols, beers and wines. Water and water treatment methods in the food industry. Food and biologically active additives. Technology of enzymes. The technology of baking yeast. Technology of food acids and vinegar. Technology of kvass. Technology of liquors. The technology of soft drinks. Technology of tea. The technology extracts and concentrates of hops. Technology of pectin. The technology of soybean products. The main methods of action on the microflora of the food products.
Assessment methods and criteria: – Current control: written reports on practicel work, oral questioning and verification work (30%); – Examination control (70 %).
Recommended books: 1. Кічура Д. Б. Основи технології харчових виробництв. Конспект лекцій з курсу "Технологія виробництва харчової та переробної промисловості" / Укл.: Кічура Д. Б. – Львів: В-во Національного університету "Львівська політехніка", 2012. – 142 с. 2. Технологія одержання основних харчових продуктів на основі рослинної сировини: Методичні вказівки з курсу Технологія виробництва харчової та переробної промисловості / Укл.: Кічура Д. Б. – Львів: В-во Національного університету "Львівська політехніка", 2014. – 69 с. 3. Технологія одержання основних харчових продуктів на основі тваринної сировини: Методичні вказівки з курсу Технологія виробництва харчової та переробної промисловості / Укл.: Кічура Д. Б. – Львів: В-во Національного університету Львівська політехніка, 2014. – 48 с. 4.Мальцев П.М. Технология бродильных производств. M.: Пищевая промышленность, 1980. – 560 с. 5. Домарецький В. А., Остапчук М. В., Українець А. І Технологія харчових продуктів Київ: НУХТ, 2003. – 572 с. 6. Технология пищевых производств / А.П.Нечаев, И.С.Шуб, О.М.Аношина и др.; Под ред. А.П.Нечаев. – М.:Колос, 2005.- 768 с. 7. Кретов И. Т., Антипов С. Т., Шахов С. В. Инженерные расчеты технологического оборудования предприятий бродильной промышленности M.: КолосС, 2004. – 391 с. 8. Товажнянський Л.Л., Бухкало С.І., Капустенко П.О. Загальна технологія харчової промисловості у прикладах і задачах. Підручник. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 832 с.