Introductory Specialty Course

Major: Food Technology
Code of subject: 6.181.00.O.015
Credits: 3.00
Department: Organic Products Technology
Lecturer: Professor Bohdan Dzinyak
Semester: 3 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: • Know the basic provisions of the Law of Ukraine "On Higher Education"; the main provisions of educational and vocational programs, teaching and working plans of training in the specialty "Food Technology" degrees "bachelor" and "master"; history of the university, its structure and renowned scientists-teachers, scientific schools; rights and responsibilities of students and teachers; basic processes and principles of technological schemes of food, quality indicators of basic raw materials, intermediates, commodity production and waste production. • To be able to draw some fundamental technological scheme of production with main parameters of manufacturing processes indication and to be able to characterize the resulting products; provide the list of food raw materials and basic products of the food industry and the main indicators of quality and environmental safety; use educational and scientific literature, properly compile a list of used literature.
Required prior and related subjects: Prerequisites: • Chemistry • Physics Co-requisites: • Food technology • Technologies of fermentation products
Summary of the subject: Higher education in Ukraine. Training of specialists at the National University "Lviv Polytechnic". Characteristics of the food industry. The basic processes of food production. The main raw materials for food industry. Production of malt, beer, soft drinks. Production of wines. Production of brandy (cognac). Production of ethanol. Production of baking yeast. Production of gorilka and liquors.
Assessment methods and criteria: • Сontrol work (20%) • Final control (80% control event, exam): written-oral form (80%)
Recommended books: 1. Закону України "Про вищу освіту". 2. Сайт Національного університету „Львівська політехніка” 3. Валуйко Г.Г., Домарецький В.А., Загоруйко В.О. Технологія вина. - К.: Центр навчальної літератури, 2003.-592с. 4. Шольц-Куліков Є.П., Русаков В.О., Домарецький В.А., Фуркевич В.О. Вступ до харчової технології та інженерії (виноробство)/ За ред. Є.П. Шольца-Кулікова. - К.: УДУХТ, 2000. - 92 с. 5. Технологія спирту. В.О.Маринченко, В.А.Домарецький, П.Л.Шиян, В.М.Швець, П.С.Циганков, І.Д.Жолднер/Під ред. Проф. В.О.Маринченка. – Вінниця: “Поділля – 2000”, 2003. – 496 с. 6. Домарецький В.А. Технологія солоду і пива. – К.: Фірма «Інкос». – 2004. – 426 с. 7. Електронний навчально-методичний комплекс „Вступ до фаху” для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 „Харчові технології” [уклад.: Б. О. Дзіняк, Р. О. Субтельний]. http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=1567. Реєстр. номер № Е41–216–275/2020 від 12.11.2020 р., сертифікат № 03496.